Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η γραφειοκρατία «τσιμπάει» περισσότερο από τα κουνούπια

Η γραφειοκρατία «τσιμπάει» περισσότερο από τα κουνούπια

0
katapolemisi kounoupion-empros
Την Τρίτη ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές των δύο υποψήφιων κοινοπραξιών του διαγωνισμού. Στα «νούμερα» θα κριθεί ο ανάδοχος
 
Μετά τα μέσα Απριλίου ξεκινούν οι έλεγχοι για βοθρολύματα σε όλα τα χωριά. Αποφασισμένη για επιβολή προστίμων η ΑΜΘ
 
Για μια ακόμη χρονιά είναι βέβαιο πια ότι θα σημειώσει καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδίου καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι κάτοικοι κυρίως της υπαίθρου της Ξάνθης και οι αγρότες έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους από την πρόωρη εμφάνιση των κουνουπιών τη φετινή χρονιά, πράγμα που οφείλεται στη συχνότητα των βροχών που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Εδώ και 2-3 εβδομάδες περίπου έχουν παρατηθεί οι πρώτες «κινήσεις» κουνουπιών κυρίως στην παραλιακή ζώνη Αβδήρων- Μυρωδάτου και στο Πόρτο Λάγος. Τα περσινά κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς και οι συνέπειες που είχαν στην υγεία κατοίκων της Π.Ε. Ξάνθης έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα τα ηλικιωμένα κυρίως άτομα των περιοχών αυτών, σε συνδυασμό με την αργοπορία της ανάληψης δράσεων για την έγκαιρη καταπολέμηση των κουνουπιών.
«Μη ρίχνετε τα βέλη σας μόνο στην Περιφέρεια», λέει ο εκτελεστικός γραμματέας της ΑΜΘ, περιγράφοντας αναλυτικά στο «Ε» πόσο έχει επηρεάσει η γραφειοκρατία τον σχετικό διαγωνισμό, οι διαδικασίες του οποίου έχουν ξεκινήσει από το Νοέμβριο.
Την Τρίτη ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές των δύο κοινοπραξιών
Το σχέδιο καταπολέμησης των κουνουπιών για την ΑΜΘ είναι διετές για πρώτη φορά και αφορά σε ένα συνολικό προγραμματισμό δράσεων και ελέγχων που προϋπολογίστηκαν στο σχετικό διαγωνισμό για περίπου 2,5 εκ. ευρώ. Οι διαδικασίες του διαγωνισμού έχουν ξεκινήσει από το Νοέμβριο και κατατέθηκαν δύο αιτήσεις από κοινοπραξίες, στις οποίες έχουν προσεταιριστεί όλες οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Η διαδικασία του ελέγχου των δικαιολογητικών έχει ολοκληρωθεί, ενώ πρόσφατα πέρασαν και τα αποτελέσματα της κρίσης για το τεχνικό κομμάτι από την Οικονομική Επιτροπή της ΑΜΘ. Την Τρίτη ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές και επειδή η βαθμολογία των δύο κοινοπραξιών μέχρι στιγμής είναι περίπου ίδια, ο ανάδοχος θα κριθεί από την έκπτωση που έχει προσφέρει. Ο κ. Κατσιμίγας εξηγεί ότι πολύς χρόνος χάθηκε με τις ενστάσεις σε κάθε στάδιο, όπου οι δύο εταιρίες προσπαθούσαν να αποκλείσουν η μία την άλλη. Τελικά, οι αξιολογητές δεν ενέδωσαν κι έτσι και οι δύο υποψήφιοι θα κριθούν με βάση το σύνολο της προσφοράς τους. Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η ΑΜΘ έχει συνεργαστεί και με τις δύο κοινοπραξίες. Μετά την κατακύρωση στον ανάδοχο, λόγω του ύψους της σύμβασης, θα πρέπει να υποβληθεί στον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο είναι υποχρεωμένο να αποφανθεί σε 30 ημέρες. Πέρυσι, είχε απαντήσει στη συμπλήρωση του μήνα, αλλά πάντως φέτος θα ασκηθούν πιέσεις ώστε να δώσει το «πράσινο φως» σε συντομότερο χρονικό διάστημα για να προχωρήσει το έργο.
«Ξεκινήσαμε από το Νοέμβριο, δε γίνεται να δεσμεύουμε 1 και 2 χρόνια πριν ποσό 2,5 εκ. ευρώ σε τέτοιους καιρούς! Πριν καταπολεμήσουν τα κουνούπια πρέπει να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία. Ένα κομμάτι ευθύνης ας αναλάβουν και αυτοί που θεσμοθετούν», απαντά ο κ. Κατσιμίγας στη δυσφορία για τη νέα καθυστέρηση υλοποίησης του σχεδίου, υπογραμμίζοντας ότι σαφώς έγιναν κατά προτεραιότητα οι πιστώσεις, αφού το θέμα αφορά τη Δημόσια Υγεία.
Καταπολέμηση κουνουπιών: Μία στρατιωτική επιχείρηση χωρίς όπλα
Η καταπολέμηση του κουνουπιών, αποτελεί μία ολοκληρωμένη παρέμβαση με εξόχως επιστημονική διαδικασία. Οι αεροψεκασμοί από τα ελικόπτερα αποτελούν μόλις το 10% του όλου σχεδίου και αφορά μόνο τις περιοχές που δεν μπορούν να πλησιάσουν τα επίγεια συνεργεία (λίμνες, ποτάμια κλπ). Κατά τα άλλα, στο έργο περιλαμβάνεται η τοποθέτηση παγίδων, οι επίγειοι ψεκασμοί, ελέγχονται οι πυκνώσεις, γίνονται μικροβιολογικοί έλεγχοι, εξετάζονται ζώα (περιστέρια κυρίως και άλογα) και μια σειρά από άλλες ενέργειες πρόληψης και ελέγχου. Την εποπτεία αναλαμβάνει επιτροπή γιατρών, χημικών, βιολόγων και τεχνικών που ενημερώνεται για τους ελέγχους, αλλά παρακολουθεί ακόμη και πότε απογειώνονται τα ελικόπτερα, πόσο βρίσκονται σε πτήση και πού προσγειώνονται.
«Είναι σαν μία στρατιωτική επιχείρηση χωρίς όπλα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιμίγας, πληροφορώντας μας ότι καθημερινά εμπλέκονται στην παρέμβαση περίπου 50 άτομα του εργολάβου και άλλοι τόσοι υπάλληλοι που αναλαμβάνουν και τον επιστημονικό, αλλά και τον «αστυνομικό»- εποπτικό έλεγχο.
Αποφασισμένη για πρόστιμα δηλώνει φέτος η ΑΜΘ
Πρόσφατα και προκειμένου να βρίσκονται σε εγρήγορση οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, μέχρι την έναρξη της εφαρμογής του σχεδίου, συγκλήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια με τις διευθύνσεις υγείας και τα τμήματα περιβάλλοντος των περιφερειακών ενοτήτων, ώστε να δοθούν οδηγίες. Με το δεδομένο ότι τον ιό του Δυτικού Νείλου «κουβαλάει» το κουνούπι των λυμάτων, του βόθρου και του στάσιμου νερού και όχι τα κουνούπια σε λίμνες και ποτάμια, οι διευθύνσεις υγείας ανέλαβαν στο διάστημα έως τα μέσα του Απριλίου να προβούν σε συστάσεις σε όλους τους οικισμούς αρμοδιότητάς τους και αφότου παρέλθει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τα τμήματα Περιβάλλοντος να προβούν στην επιβολή προστίμων, τα οποία ξεκινούν από 500 ευρώ. «Δε θα προβούμε σε πογκρόμ, αλλά θα παρέμβουμε στις κραυγαλέες περιπτώσεις, που οι πολίτες δεν συνετίζονται. Είμαστε αποφασισμένοι φέτος να στραφούμε δυστυχώς και προς αυτή την κατεύθυνση», σημειώνει ο κ. Κατσιμίγας, προσθέτοντας ότι αυστηρές επιστολές για άμεσες παρεμβάσεις (σε λαθραίες αποχετεύσεις κλπ) απεστάλησαν από το Νοέμβριο και στους δημάρχους, οι οποίοι ωστόσο εμφανίζονται απρόθυμοι, με το επιχείρημα της οικονομικής στενότητας.
Ωστόσο, ο κ. Κατσιμίγας καταλήγει ότι η αποτελεσματικότητα ταλανίζεται από τη μη ευαισθητοποίηση των ίδιων των κατοίκων. «Πρέπει και οι κάτοικοι να καταβάλουν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, αλλιώς δε γίνεται τίποτα. Η Περιφέρειά μας έχει πάρα πολλά δύσκολα σημεία, άλλη παρέμβαση απαιτείται σε λίμνες και διαφορετική σε λιμνοθάλασσες, ρυάκια και ποτάμια. Η καταπολέμηση των κουνουπιών αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μάχες που δίνουμε», σχολιάζει ο γραμματέας της ΑΜΘ.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …