«Δεν ξεχνώ»!

0
kouloglou mariana-empros
Μάθημα ιστορίας το νέο ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου.
Μιλά στο «Ε» για τη σχέση των γερμανοτοτσολιάδων και της Χ.Α.
 
Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες για τα εγκλήματα στα Καλάβρυτα, το Δίστομο και τον Χορτιάτη. Η ιστορική μνήμη πρέπει να παραμείνει ζωντανή
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxnanthopoulou@empros.gr
 
 
Αναμοχλεύει την ιστορική μνήμη ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου με το νέο του ντοκιμαντέρ «Νεοναζί: Το ολοκαύτωμα της μνήμης», που προβλήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου στις 9.30 το βράδυ σ’ ένα κατάμεστο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης (προκάτ). Κάνοντας focus σε τραγικά γεγονότα χιτλερικής βίας, σε εγκλήματα που ξεκλήρισαν ολόκληρα χωριά, που σημάδεψαν γενιές ανθρώπων όπως το Ολοκαύτωμα από τους γερμανούς ναζί στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα ή τη σφαγή στο Χορτιάτη από τους …γερμανοτσολιάδες, παραδίδει μαθήματα ιστορίας στις νεώτερες γενιές, υπενθυμίζοντας ποια είναι η δράση των θιασωτών του Ναζισμού και ποιο είναι το νήμα που τους συνδέει με τη Χρυσή Αυγή.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι κινηματογραφικές λέσχες της ΦΕΞ και της Γέφυρας σε συνεργασία με την xanthipress.gr και το Κανάλι 6. Το γνωστό δημοσιογράφο παρουσίασε στο κοινό ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιδηρόπουλος ενώ μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ ο κ. Κούλογλου απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Κούλογλου ανέφερε ότι επιθυμία του είναι να εισαχθεί το ντοκιμαντέρ στα σχολεία και να διδάσκεται στους μαθητές προκειμένου να αποκτήσουν ιστορική γνώση για γεγονότα της νεώτερης ιστορίας που αγνοούν αφού δεν διδάσκονται.
 
Οι γερμανοί ναζί, οι γερμανοτσολιάδες και οι χρυσαυγίτες
Λίγο νωρίτερα απάντησε σε ερωτήσεις του «Ε» αναφορικά με τα κίνητρα που τον οδήγησαν στην διερεύνηση και στη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ μ’ αυτή τη θεματολογία: «Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου τα ΜΜΕ είπαν η Χ,.Α είχε πάρει πολύ υψηλά ποσοστά σε μαρτυρικές πόλεις που είχαν καταστραφεί από τα χιτλερικά στρατεύματα το Δίστομο, τα Καλάβρυτα. Αυτό μου προξένησε μεγάλη έκπληξη και το διερεύνησα. Διαπίστωσα ότι τα ρεπορτάζ ήταν παραπλανητικά και ψεύτικα διότι στην πραγματικότητα μετρούσαν τις ψήφους που είχαν πάρει σε δήμους που ήταν καλλικρατικοί που αποτελούνταν από 30 οικισμούς. Για παράδειγμα λέγανε ότι στο Δίστομο είχε πάρει 380 ψήφους η Χ.Α όμως στην πραγματικότητα είχε πάρει 8. Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν αλλά έμεινε αυτό και δεν αποκαταστάθηκε η αλήθεια. Συγχρόνως όμως με απασχόλησε το γεγονός πως οι νεοναζί σ’ όλη την Ελλάδα σε μια χώρα που καταστράφηκε από τον Χίτλερ υπάρχει κόσμος που τους ψήφισε. Προσπάθησα να δω τι γίνεται με τη μνήμη αν έχουμε αρχίσει και ξεχνάμε…Κατέγραψα μαρτυρίες κατοίκων από τις μαρτυρικές πόλεις Καλάβρυτα , Δίστομο και άλλες περιοχές όπως στον Χορτιάτη όπου έγινε μια από τις πιο άγριες σφαγές η οποία είχε το χαρακτηριστικό ότι τη βρώμικη δουλειά δεν την είχαν κάνει οι Γερμανοί αλλά οι γερμανοτσολιάδες, οι ταγματασφαλίτες! Συνολικά είναι 100 οι μαρτυρικές πόλεις…».
 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες…
«Πήραμε το παλτό και τα παπούτσια του…και το ψωμί του…το βράδυ το ξεπλέναμε απ’ τα αίματα και το φάγαμε…», είναι η συγκλονιστική μαρτυρία ενός κατοίκου από το Δίστομο που έζησε σαν παιδί το ολοκαύτωμα στο χωριό του και την εκτέλεση του πατέρα του. Αυτή και άλλες παρόμοιες από τα Καλάβρυτα και τον Χορτιάτη όπως και από επιζήσαντες Εβραίους καταγράφονται στο ντοκιμαντέρ ενώ παρεμβάλλονται αποσπάσματα με ομιλίες του προέδρου της Χ.Α. και βουλευτών της που αμφισβητούν τα Ολοκαυτώματα ή του φούρνους όπου εξολοθρεύτηκαν εκατομμύρια Εβραίοι. Και το ερώτημα που θέσαμε προς τον κ. Κούλογλου είναι: «Ξέχασαν οι έλληνες ή είναι η κρίση που απενοχοποίησε ένα κομμάτι που έτσι και αλλιώς ήθελε να τους ψηφίσει»;
 
Όχι δεν ξέχασαν…
«Υπάρχει ένας πυρήνας 5 – 10% του ελληνικού πληθυσμού που συνεργάστηκε με τους Γερμανούς στην κατοχή. Στη συνέχεια αυτός ο πυρήνας διατηρήθηκε μέσα στην πορεία του χρόνου και παρουσιάζεται με διαφορές μορφές ενώ στην περίοδο της δικτατορίας πήρε και την εξουσία. Μέχρι το 1967 είναι το παρακράτος
Υπάρχει μια συμβολική φιγούρα μέσα στο ντοκιμαντέρ ο διαβόητος φον Γιοσμάς ο οποίος το συμβολίζει και το προσωποποιεί. Αυτός ο πυρήνας διατηρείται ακόμη και σε εποχές μετά το 74 παρότι οι ιδέες του ναζισμού είναι περιθωριοποιημένες λόγω της προδοσίας της Κύπρου. Στην πορεία όμως πήρε μια πολιτική νομιμοποίηση μέσα από τα ΛΑΟΣ που ήταν μια light εκδοχή. Ο ΛΑΟΣ νομιμοποιεί τις ιδέες της ακροδεξιάς και στην συνέχεια όταν ο ΛΑΟΣ γίνεται συστημικό κόμμα πάνε στη Χ.Α. Δηλαδή αυτό το 7% στην πραγματικότητα είναι του ΛΑΟΣ αλλά σε πιο ακραία μορφή επειδή σ΄’ αυτό συνέβαλλε η πλήρης απαξίωση του πολιτικού συστήματος καθώς επίσης και το μεταναστευτικό πρόβλημα το οποίο οι δυνάμεις που είναι μέσα στο πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσαν να το προσεγγίσουν σωστά το βάζουν και το κρύβουν κάτω από το χαλί. Η Αριστερά δεν διατυπώνει μια πρόταση που να λαμβάνει υπ’ όψιν της και τα προβλήματα του ντόπιου πληθυσμού γιατί υπάρχει πρόβλημα σε περιοχές όπως η Αθήνα όπου ξεκινάει και η άνοδος της Χ.Α, με την επιλογή του Μιχαλολιάκου στο δημοτικό συμβούλιο το 2010. Όμως ο λαός δεν ξεχνάει…ιδίως στις μαρτυρικές πόλεις Πριν από δύο μήνες έγινε στην Σαρητσάνη Θεσσαλίας ένα περαστικό, ένα χωριό που καταστράφηκε από τους γερμανούς με εκτελέσεις μαζικές. Πήγε η Χ.Α. να καταθέσει στεφάνι και τους διώξανε λέγοντας : «εσείς μας σκοτώσατε και 70 χρόνια μετά αυτούς που σκοτώσατε δεν μπορείτε να μας ξαναεκτελέσετε! Ή όπως έγινε στη Θάσο… Δηλαδή δημιουργούνται αντιστάσεις όμως υπάρχει το εξής πρόβλημα . Στο σχολείο λόγω του εμφυλίου δεν διδάσκεται σωστά η ιστορία και ο ρόλος των συνεργατών των γερμανών έχει πλήρως αποσιωπηθεί. Αυτό διαχειρίζεται το ντοκιμαντέρ. Δεν τιμωρήθηκαν οι ταγματασφαλίτες Αυτό έγινε επειδή ο εμφύλιος ξεκίνησε αμέσως μετά την κατοχή και αυτοί ενσωματώνονται με τον εθνικό στρατό και χρησιμοποιήθηκαν σαν δύναμη πυρός».
 
«Κάνουν τα καλά παιδιά μέχρι να πάρουν κρατική επιχορήγηση»
Στο ερώτημα αν θα’ πρεπε να τεθεί εκτός νόμου η Χ.Α. ο κ. Κούλογλου απαντά: «Οι απόψεις διίστανται. Υπάρχει κίνδυνος αυτό να τους μετατρέψει σε ήρωες για ένα κομμάτι του λαού που είναι σε απόγνωση και αυτούς αυτά τα φαινόμενα τους εκθρέφουν και απ’ την άλλη υπάρχει μια άλλη πτυχή ότι αν δεν βγουν εκτός νόμου θα παίρνουν σημαντική κρατική επιχορήγηση την οποία δεν έχουν πάρει ακόμη. Αν γίνει αυτό θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό μηχανισμό αν και τώρα υπάρχει ένα ερώτημα που βρίσκουν τα λεφτά . Πιστεύω ότι ίσως θα έπρεπε να παρθούν κάποια μέτρα. Τώρα κάνουν τα καλά παιδιά μέχρι να πάρουν τα λεφτά…Πρόκειται για μια εγκληματική οργάνωση η οποία κάνει παράνομες ενέργειες και επίσης διαδίδει ναζιστικές ιδέες Πιστεύω πως πρέπει να ψηφιστεί μια διακομματική πρόταση να απαγορευτεί στη Χ.Α.η αμφισβήτηση του ολοκαυτώματος η οποία είναι βασική τους θέση».
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μηδενική ανοχή στην ενδοοικογενειακή βία

Το μήνυμα της εκδήλωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης με ομιλητή τον δικαστή του ΕΔΑΔ Ιω…