Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Φοιτητικές εκλογές σε «χαμηλούς τόνους»

Φοιτητικές εκλογές σε «χαμηλούς τόνους»

0
foitites 1-empros
Υποτονικό και ήρεμο το κλίμα με κεντρικό θέμα το σχέδιο «Αθηνά» και φόντο την οικονομική κρίση
 
2 παράλληλες εκλογικές διαδικασίες στην Πολυτεχνική Ξάνθης: Ο Ενιαίος Σύλλογος φοιτητών και οι ΔΑΠ – ΝΔΦΚ με τους 4 τμηματικούς συλλόγους
 
 
Σε ήρεμο κλίμα, χωρίς εντάσεις ή προστριβές και με κεντρικό θέμα το σχέδιο «Αθηνά», με φόντο την οικονομική κρίση αλλά και τα προβλήματα σίτισης και στέγασης στα πανεπιστήμια άνοιξαν το πρωί της Τετάρτης 17 Απριλίου οι κάλπες στην Πολυτεχνική Σχολή του Δ.Π.Θ στην Ξάνθη όπως και σε όλα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας για την διεξαγωγή των φετινών φοιτητικών εκλογών.
Υποτονικό κλίμα – 2 παράλληλες εκλογικές διαδικασίες στην Πολυτεχνική Ξάνθης
Υποτονική ήταν η συμμετοχή των φοιτητικών και κατά τι μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Ενδεικτικό είναι ότι στις 2.30 μ.μ. είχαν ψηφίσει 450 φοιτητές σε σύνολο εγγεγραμμένων πάνω από 1000. Να σημειώσουμε ότι σ’ ότι αφορά τη διαδικασία στην Ξάνθη υπάρχουν δύο διαφορετικοί σύλλογοι. Ο Ενιαίος Σύλλογος φοιτητών που κατεβαίνει με ενιαίο ψηφοδέλτιο με ανώτατο όριο υποψηφίων τα 80 άτομα και στον οποίο συμμετέχουν 5 φοιτητικές παρατάξεις (Αγωνιστικές Κινήσεις – Αριστερή Ενότητα – η ΠΑΣΠ – ΕΕΑΚ – ΚΠΣ) και η ΔΑΠ ΝΔΦΚ η οποία εδώ και 4 χρόνια έχει διαχωρίσει τη θέση της και έχει ιδρύσει 4 τμηματικούς συλλόγους (Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολιτικών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών που αποδέχονται παραταξιακό ψηφοδέλτιο εκτός του συλλόγου Αρχιτεκτόνων που έχουν δικό τους). Έτσι διεξάγονται δύο παράλληλες εκλογικές διαδικασίες. Φέτος όμως και βάση του νόμου ο εκπρόσωπος των φοιτητών θα είναι ένας και από το ενιαίο ψηφοδέλτιο και αυτό δημιουργεί πρόβλημα.
Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια η ΠΑΣΠ έχει αυτοδυναμία στον Σύλλογο καθώς αναδεικνύεται πρώτη δύναμη. Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν με τη δύση του ηλίου, ωστόσο ούτε φέτος αναμένεται να εκδοθούν κοινά αποτελέσματα από τις φοιτητικές παρατάξεις.
 

Τι είπαν στο «Ε» οι εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων



 Μίχας Ανδρέας: Γραμματέας ΠΑΣΠ: «Σήμερα διακυβεύεται το έργο που έχουμε κάνει όλη αυτή τη χρονιά. Καλούμε τους φοιτητές να μας στηρίξουν. Οι φοιτητικές παρατάξεις υπάρχουν για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των φοιτητών και τίποτε άλλο. Σ’ ότι αφορά στο σχέδιο Αθηνά θεωρώ ότι πρέπει να γίνει μια αναδιάρθρωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά όχι με τόσο πρόχειρο τρόπο όπως το σχέδιο Αθηνά. Στην Κομοτηνή έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα από το σχέδιο Αθηνά και υπήρξαν και μεγάλες αντιδράσεις που βρήκαν σύμφωνες πολλές παρατάξεις Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο πιο ευέλικτο ώστε να μπορούμε να προσεγγίζομε τα επαγγελματικά δικαιώματά μας»

Ευθυμης Σκεπάρνης , υπεύθυνος πόλης ΔΑΠ – ΝΔΦΚ Ξάνθης:«Οι φοιτητές θα πρέπει ν’ αποφασίσουν αν θέλουν ριζικές μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τον τρόπο. Σίγουρα η στείρα άρνηση αλλά και τα μεγάλα λόγια δεν γίνονται εύκολα θέλει αργά βήματα και σταθερά. Η γενική φιλοσοφία του σχεδίου Αθηνά μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Από κει και πέρα μικρά λάθη όπως συγχώνευση τμημάτων με τη σύμπτυξη προγραμμάτων που πολλές φορές δεν έχουν σχέση μεταξύ τους γίνονται και πρέπει να δούμε τις μετακινήσει των φοιτητών και πως θα ενισχυθούν οι οικογένειες των φοιτητών που θα χρειαστεί ν’ αλλάξουν πόλη».

Σίμος Ξυπόλυτος, Εκπρόσωπος της Πανσπουδαστικής: «Μέρα φοιτητικών εκλογών και οι φοιτητές έχουν ένα όπλο στα χέρια τους που πρέπει να αξιοποιήσουν. Όλη τη χρονιά βλέπουμε τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν είτε της σίτισης είτε της στέγασης όπου ακόμη και σήμερα που κοντεύει να τελειώσει το πρώτο έτος υπάρχουν συνάδελφοί μας που είναι χωρίς δωμάτιο στις εστίες την ίδια ώρα που από το Πανεπιστήμιο εκβιαστικά διώχνονται αρκετοί συνάδελφοι από μεγαλύτερα έτη. Όσον αφορά στο Σχέδιο Αθηνά, ως φοιτητές οφείλουμε τα προβλήματα να μην τα βλέπουμε ξεκομμένα γιατί δεν είναι . Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η παιδεία είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων της κοινωνίας Αυτό που λέμε εμείς είναι οι φοιτητές να συνεχίσουν την οργάνωση του αγώνα τους σε κάθε έτος, σε κάθε τμήμα, σε κάθε σχολή, πλάι στους εργαζόμενους γονείς μας, στο ταξικό εργατικό κίνημα, στο ΠΑΜΕ, στους αγρότες, στους αυτοαπασχολούμενους, ώστε όλοι μαζί σαν ορμητικό ποτάμι να παρασύρουμε τα μονοπώλια που σήμερα μας τρώνε τον πλούτο».

Γιώργος Δελλής, Αριστερή Ενότητα: «Οι φετινές φοιτητικές εκλογές διεξάγονται σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για τον κόσμο της εργασίας και την νεολαία. Απ’ την επίθεση που έχουν δεχτεί τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις μας, από τα μέτρα που προωθούντα από την κυβέρνηση την Ε.Ε. και το ΔΝΤ Απ’ αυτή την επίθεση δεν λείπει και το πανεπιστήμιο, πρόσφατα στον προϋπολογισμό του 2013 περικόπτονται 122 εκ απ’ την παιδεία γεγονός που καθιστά την λειτουργία των Πανεπιστημίων ανέφικτη. Το διακύβευμα των φετινών φοιτητικών εκλογών είναι να σπάσει η αυτοδυναμία της ΠΑΣΠ που προσπαθεί να κρατήσει το σύλλογο ανενεργό και να στηριχτούν δυνάμεις της Αριστεράς για να παλέψουμε για ένα πανεπιστήμιο δημοκρατικό και δωρεάν».

Μιχαήλ Θεόδωρος, μέλος της ΕΑΑΚ: «Οι φοιτητικές εκλογές διεξάγονται στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Απ’ την μια βλέπουμε το οικογενειακό μας εισόδημα να μειώνεται, η ανεργία για την νέα γενιά να καλπάζει άρα είμαστε μια γενιά που δεν ξέρουμε τι θα βρούμε Αυτό μεταφέρεται μέσα στο Πανεπιστήμιο με την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που συντελείται αυτή τη στιγμή όπου δημιουργείται ένα πανεπιστήμιο αυταρχικό, όπου η διοίκησή του δεν έχει σχέση με το τι αποφασίζουν οι φοιτητές και τι θέλουν αυτοί. Από ένα πανεπιστήμιο που αποκτά σχέσεις με τις επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιεί τις φοιτητικές παροχές όπως τη σίτιση και έχουμε τα σκάνδαλα, όλα αυτά που συνδέονται με τους ιδιώτες που επιδιώκουν το μεγαλύτερο κέρδος και καταντάμε να τρώμε άλογα…Για μας πρέπει οι φοιτητικοί σύλλογοι να ξαναζωντανέψουν, ν’ αποτελέσουν κύτταρα συζήτησης, αποφάσεων αγώνα για ν’ αντισταθούμε και στην κυβερνητική πολιτική και στην απειλή του φασισμού και να παλέψουμε για τα δημοκρατικά μας δικαιώματα».

 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …