Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Ήξεις – αφίξεις» Στυλιανίδη για το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο

«Ήξεις – αφίξεις» Στυλιανίδη για το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο

0
epitropi 1-empros
Καταδικάζει μεν δεν συμμετέχει δε ούτε δι’ εκπροσώπου. Διευκρινήσεις του δημάρχου επί του έργου της Πλατείας Ελευθερίας
 
Ξαναθυμήθηκαν το Σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων. «Κοστίζει στους δημότες η επεξεργασία», δηλώνει ο δήμαρχος
 
 Στα εκτός ημερησίας διάταξης ήταν το «ζουμί» της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, καθώς συζητήθηκαν θέματα εκτός διαδικασίας όμως που επί της ουσίας αφορούν την Ποιότητας Ζωής στην καθημερινότητα του Δημότη Ξάνθης. Και συγκεκριμένα: 1) το θέμα της έξαρσης της ρατσιστικής βίας στην πόλη μας με αφορμή την επίθεση των μελών της Χ.Α. σε μουσουλμάνο συμπολίτη μας και του Συλλαλητηρίου του Σαββάτου 2)το έργο ανάπλασης της Πλ. Ελευθερίας και των οδών που την περικλείουν και 3) το θέμα της Ανακύκλωσης και της πορείας υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την Διαχείριση Απορριμμάτων. Επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης αυτό που συζητήθηκε ήταν η έκθεση πεπραγμένων της Επιτροπής η οποία θα κατατεθεί προς έγκριση από το Δ.Σ. Τα επόμενα 9 θέματα αφορούσαν την λήψη απόφασης για παραχώρηση μέρους της κεντρικής πλατείας σε διάφορους συλλόγους και φορείς για της πραγματοποίηση εκδηλώσεων.
Καταδικάζει ο δήμαρχος αλλά ο δήμος δεν θα συμμετέχει στο Συλλαλητήριο ενάντια στη ρατσιστική βία
Έντονος προβληματισμός και ανησυχία εκφράστηκε τόσο από το δήμαρχο κ. Στυλιανίδη και προέδρου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής όσο και των μελών της αναφορικά με το τελευταίο σοβαρό επεισόδιο βίας από μέλη της Χ.Α. την περασμένη Πέμπτη. Το θέμα τέθηκε από τον κ. Βασιλούδη των «Πολιτών για την Αλλαγή», ο οποίος και ζήτησε από το σώμα να συμμετέχει στο Συλλαλητήριο του Σαββάτου και επειδή ο δήμαρχος θα απουσιάζει – όπως αναφέρθηκε – να οριστεί εκπρόσωπος και να αναγνωστεί ένας χαιρετισμός. Ο κ. Βασιλούδης χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Συλλαλητηρίου τονίζοντας ότι η κοινωνία πρέπει ν’ αντιδράσει και να δείξει ότι δεν ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές. Επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια στην μειονότητα από τις ρατσιστικές συμπεριφορές της Χ.Α. και ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να προασπίσει την ειρηνική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στην Ξάνθη. Επ’ αυτής της άποψης υπερθεμάτισε και ο κ. Νίκος Ανταμπούφης επισημαίνοντας ότι η σιωπή δεν είναι ουδέτερη , τονίζοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν στρέφονται μόνο κατά της μειονότητας αλλά εναντίον όλης της κοινωνίας. Σ’ ότι αφορά τη Χ.Α. σημείωσε ότι το συγκεκριμένο κόμμα αναφέρεται στη μειονότητα, χαρακτηρίζοντάς την τουρκική και ότι αυτό έχει και άλλες προεκτάσεις που θα τις βρούμε μπροστά μας. Επίσης τόσο ο κ. Βασιλούδης όσο και ο κ. Ανταμπούφης επέρριψαν ευθύνες στην Αστυνομία για το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να προλάβουν και να καταστείλουν τα επεισόδια αφήνοντας αόριστες αιχμές. Απαντώντας ο δήμαρχος είπε ότι καταδικάζει αυτά τα γεγονότα όμως χαρακτήρισε «βεβιασμένη ενέργεια» την ιδέα του Συλλαλητηρίου επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να αναβληθεί έως ότου πραγματοποιηθεί μια παλλαϊκή σύσκεψη κομμάτων και φορέων προκειμένου να συναποφασισθεί ο τρόπος της κινητοποίησης και των ενεργειών ενάντια στα φαινόμενα της βίας στην Ξάνθη. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή ήταν και η πρόταση του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Κοντού. Καταλήγοντας ο κ. δήμαρχος είπε ότι δεν μπορεί να οριστεί εκπρόσωπος από την Επιτροπή Ποιότητας και αυτό γίνεται μόνο. Ο κ. Κολλάρος παίρνοντας το λόγο ανέφερε ότι εκτός του ξυλοδαρμού έχουν εκδηλωθεί φαινόμενα εκφοβισμού των μουσουλμανοπαίδων σε σχολεία και φροντιστήρια όμως δήλωσε ότι το ΚΚΕ δεν θα συμμετέχει στο Συλλαλητήριο επειδή στην πρόσκληση αναφέρεται:»Ο ΣΥΡΙΖΑ σας καλεί στο Συλλαλητήριο κατά της βίας…».
Διευκρινήσεις επί του έργου της Πλατείας Ελευθερίας
Ενημέρωση για το έργο της ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας και των γύρω οδών που πρόσφατα πήρε το «πράσινο φως» από την Διαχειριστική Επιτροπή της Περιφέρειας για έγκριση χρηματοδότησης 2.2 εκ ευρώ ζήτησε ο Ηλίας Βασιλούδης από τον δήμαρχο Ξάνθης. Κυρίως η ερώτηση του κ. Βασιλούδη αφορούσε αν αυτό το έργο λαμβάνεται υπόψη στην κυκλοφοριακή μελέτη που εκπονείται. Ο δήμαρχος απάντησε ότι το έργο αυτό ξεκίνησε με χρηματοδότηση 500.000 ευρώ και αφορούσε μόνο την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας και της οδού Μπρωκούμη και ότι   στη συνέχεια εντάχθηκε σ’ αυτό και η ανάπλαση των οδών Ηρώων, 40 εκκλησιών και Αν. Δημητρίου γι αυτό και έφτασε στον προϋπολογισμό των 2.2 εκ. ευρώ. Διευκρίνισε όμως ότι αυτό το έργο δεν επηρεάζει την κυκλοφοριακή μελέτη και δεν έχει σχέση με καμιά πεζοδρόμηση. Σ’ ότι αφορά το θέμα της πεζοδρόμησης της 28ης Οκτωβρίου ο κ. δήμαρχος είπε ότι υπάρχουν κάποιες σκέψεις από τους μελετητές όμως αυτό το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς στο δημοτικό συμβούλιο όταν ολοκληρωθεί η μελέτη και θα καταθέσουν όλοι τις απόψεις τους.
Ξαναθυμήθηκαν το Σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων
Το τρίτο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε τέθηκε και πάλι από τον κ. Βασιλούδη και αφορούσε το θέμα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων. Συγκεκριμένα ο κ. Βασιλούδης απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο του είπε: Πέστε μας κ. δήμαρχε γιατί η ανακύκλωση στο δήμο τελειώνει στον κάδο που έχετε στο δημαρχείο…»υπονοώντας ότι ο δήμος είναι πολύ πίσω στο θέμα αυτό. Αφορμής δοθείσης ο δήμαρχος είπε ότι στο δήμο μας έχει κατασκευαστεί το καλύτερο Κέντρο Διαλογής Υπολειμμάτων (ΚΔΑΥ) όμως δεν λειτουργεί εξαιτίας των κωλυμάτων και των καθυστερήσεων που παρουσιάζει στην ολοκλήρωσή του το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων. Έγινε έτσι μια γενική συζήτηση επί του θέματος της Διαχείρισης με τον δήμαρχο να λέει ότι εξ’ αρχής υποστήριξε την βιολογική επεξεργασία απορριμμάτων με κομποστοποίηση. Δεν παρέλειψε δε να ξεκαθαρίσει ότι η Επεξεργασία των Απορριμμάτων είναι μια κοστοβόρα διαδικασία που θα βαρύνει το δημότη με επιπλέον δημοτικά τέλη.: «Αν τώρα πληρώνουν 1,10 οι δημότες μας θα φτάσουμε στα 5 – 6 ευρώ».
Έκθεση πεπραγμένων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής
Τέλος σ’ ότι αφορά την έκθεση πεπραγμένων της Επιτροπής Ποιότητας ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του 2012 έγινα 12 συνεδριάσεις της Επιτροπή και 2 αναβληθείσες και πάρθηκαν 95 αποφάσεις ενώ απαντήθηκαν συνολικά 10 ερωτήματα που έθεσαν τα μέλη. Ο κ. Βασιλούδης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την λειτουργία της Επιτροπής σημειώνονται ότι ασχολήθηκε με διαδικαστικά θέματα και όχι με θέματα ουσίας που αφορούν την ποιότητα της καθημερινότητα του Πολίτη αναφέροντας μερικά θέματα που έθεσαν οι Βορίδης – Μαζαράκης που συμμετείχαν στην προηγούμενη επιτροπή τα οποία και δεν απαντήθηκαν (πεζόδρομοι – χώροι Πρασίνου), όπως ισχυρίστηκε. Ο κ. Ανταμπούφης χαρακτήρισε υπηρεσιακή την έκθεση ότι την Επιτροπή δεν την απασχόλησαν θέματα που αφορούν τις Δημοτικές κοινότητες και ότι δεν είχε ένα συγκεκριμένο στόχο. Και οι δυο τους ψήφισαν λευκό με τον δήμαρχο να τους υπενθυμίζει δεικτικά ότι τα μέλη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης δεν έκανε ούτε μια έγγραφη παρατήρηση στην επιτροπή ενώ επανέφεραν και το θέμα της επανασύστασης και λειτουργίας δύο Επιτροπών όπως της Επιτροπής Τουρισμού και την επιτροπή Κοινόχρηστων χώρων καθώς και στις δύο αυτές επιτροπές ήταν επικεφαλής ο κ. Τσεγγελίδης ο οποίος και αποχώρησε μετά την αντικατάστασή του ως αντιδημάρχου Δημοτικής Αστυνομία από τον κ. Αλέκο Κυριακίδη.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…