Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δύο υποψήφιες παραλίες για γαλάζια σημαία στο νομό μας

Δύο υποψήφιες παραλίες για γαλάζια σημαία στο νομό μας

0
galazia simaia
Τέλη Μαΐου αναμένονται τα αποτελέσματα για την παραλία Μυρωδάτου και την παραλία Μαγγάνων
 
Ξεκινούν οι προετοιμασίες για την καλοκαιρινή περίοδο. Με εταιρία οι ναυαγοσώστες του δήμου Αβδήρων, ένα άτομο θα προσλάβει ο δήμος Τοπείρου από 1η Ιουνίου
 
Δύο παραλίες του νομού μας είναι υποψήφιες για να λάβουν τη γαλάζια σημαία, τη φετινή θερινή περίοδο. Πρόκειται για την παραλία των Μαγγάνων του δήμου Τοπείρου, που κατείχε γαλάζια σημαία για δύο συναπτά έτη και η παραλία Μυρωδάτου του δήμου Αβδήρων, που την περσινή χρονιά αναδείχθηκε η πιο πολυσύχναστη ακτή του νομού Ξάνθης, με «κύματα» νεολαίας να κατακλύζουν καθημερινά beach bar και ξαπλώστρες.
Οι υπεύθυνοι και των δύο δήμων έχουν αποστείλει τα απαραίτητα δείγματα και τα συνοδευόμενα δικαιολογητικά για να λάβουν φέτος τη γαλάζια σημαία, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν τις 25 Μαΐου, σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο. Ωστόσο, η προετοιμασία έχει ξεκινήσει και για τις δύο παραλίες, αλλά και συνολικά για τον καθαρισμό και τις υποδομές των παραλιών και στους δύο παραλιακούς δήμους.
Μία θέση ναυαγοσώστη για το δήμο Τοπείρου έκανε δεκτή το ΥΠΕΣ
Ο Χρήστος Δελής, αρμόδιος αντιδήμαρχος για τα θέματα των παραλιών, μας ενημερώνει ότι έγινε η αίτηση για γαλάζια σημαία στην παραλία των Μαγγάνων και αναμένεται απάντηση, αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο. Σημείωσε ότι προσεχώς θα ξεκινήσει ο καθαρισμός των παραλιών Μαγγάνων και Ερασμίου, προσθέτοντας ότι το ειδικό μηχάνημα που κοσκινίζει την άμμο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για αυτό το σκοπό. Ωστόσο, υπάρχει πολλή δουλειά για τα συνεργεία του δήμου, προκειμένου να καθαρίσουν σκουπίδια και χόρτα.
Σχετικά με την απαραίτητη προϋπόθεση της ύπαρξης ναυαγοσώστη για τις παραλίες με γαλάζια σημαία, το δημοτικό συμβούλιο έχει λάβει απόφαση για την πρόσληψη ενός ναυαγοσώστη για την περίοδο από 1 Ιουνίου έως 30 Αυγούστου. Είχαν ζητηθεί δύο θέσεις από το υπουργείο Εσωτερικών για να καλυφθούν οι βάρδιες, αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό κι έτσι ο δήμος Τοπείρου θα περιοριστεί σε ένα άτομο, χωρίς να είναι γνωστό τι συνέπειες θα έχει αυτό για την κρίση, ως προς την κατάκτηση της γαλάζιας σημαίας.
Μετά το Πάσχα ξεκινά ο καθαρισμός των παραλιών στο δήμο Αβδήρων
Ο δήμος Αβδήρων φέτος έχει συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για να λάβει τη γαλάζια σημαία. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παναγιώτης Ξανθόπουλος μας ενημερώνει ότι μετά το Πάσχα, μιας και μέχρι τότε προτεραιότητα θα έχει ο καθαρισμός των νεκροταφείων, οι δυνάμεις της καθαριότητας θα επιστρατευτούν για τον καθαρισμό των παραλιών, την τοποθέτηση υποδομών σε διαδρόμους, ντουζιέρες, χημικές τουαλέτες και την επισκευή τους όπου απαιτείται. Πέρυσι, οι εργαζόμενοι της κοινωφελούς εργασίας κάλυψαν τις αυξημένες ανάγκες, ωστόσο φέτος θα προσπαθήσουν να αναπληρώσουν το κενό με δίμηνες συμβάσεις, σύμφωνα με την αίτηση που έχει κατατεθεί στην ΑΜΘ. Ο δήμος Αβδήρων έχει στην αρμοδιότητά τους τις παραλίες Μυρωδάτου, Άη Γιάννη, της ακτής μπροστά από το κάμπινγκ των Αβδήρων, του Πόρτο Μόλο, της Μάνδρας και του Πόρτο Λάγος.
Σχετικά με την πρόσληψη ναυαγοσωστών για τις παραλίες με γαλάζια σημαία, ο δήμος Αβδήρων φέτος επέλεξε να συμβληθεί με εταιρία για να αποφύγει τον κίνδυνο ελλείψεων, από την περικοπή των θέσεων από το υπουργείο. Διενήργησε διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν δύο εταιρίες από Θεσσαλονίκη και μία από Αλεξανδρούπολη. Τελικά ο ανάδοχος προέκυψε από τη Θεσσαλονίκη, δίνοντας τη χαμηλότερη προσφορά 10.000 ευρώ για την περίοδο του καλοκαιριού. Εξηγώντας την επιλογή αυτή του δήμου, ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε ότι: «αυτοί θα αναλάβουν όλες τις διαδικασίες. Μας εξασφαλίζουν ναυαγοσώστη κάθε μέρα από 1 Ιουνίου έως 30 Αυγούστου, για δύο βάρδιες από τις 10.30 πμ έως τις 6 μμ, ενώ θα παρέχουν και τον απαραίτητο εξοπλισμό, πύργο, βάρκα κλπ». Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…