Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Άνεργοι και εργαζόμενοι στον ίδιο παρονομαστή…φτώχειας!

Άνεργοι και εργαζόμενοι στον ίδιο παρονομαστή…φτώχειας!

0
Ergatiko-empros
Ξεπέρασε τα 26% η ανεργία τον Φεβρουάριο. Πρώτοι στην Ευρώπη.
«Τσεκούρι» και στο επίδομα γάμου από τις 15 Μαΐου
 
 
Πάνω από 16.000 άνεργοι στο νομό μας. Μισθοί Βουλγαρίας οι νεοεισερχόμενοι εργαζόμενοι
 
 Είδος υπό …εξαφάνιση τείνει να σημαίνει ο χαρακτηρισμός «εργαζόμενος» στη χώρα μας αφού σύμφωνα μετά τελευταία στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ 1 στους 4 στην Ελλάδα αναζητεί και δεν βρίσκει δουλειά. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η χώρα μας καταλαμβάνει την πρωτιά στην Ευρώπη στην ανεργία τον Φεβρουάριο με 26,4% ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ η ύφεση έθεσε «εκτός» αγοράς εργασίας 507.000 εργαζομένους και αύξησε στα τέλη του 2012 σε 1 εκατ. άτομα (από 562.500 το 2009) τους μισθωτούς άνεργους. Ενδεικτικό είναι ότι στα δυόμιση πρώτα χρόνια της ύφεσης χάθηκαν 309.194 θέσεις εργασίας ενώ στα χρόνια της ανάπτυξης 303.824 θέσεις μισθωτής απασχόλησης!
«Τσεκούρι» και στο επίδομα γάμου από τις 15 Μαΐου
Όμως δεν έχουν μόνο «βάσανα» οι άνεργοι έχουν και οι εργαζόμενοι καθώς εκτός από τις δυσμενείς μετατροπές στις εργασιακές τους σχέσεις που έχουν υποστεί με τις ευλογίες των νόμων του μνημονίου (εκ περιτροπής εργασία, επιχειρησιακές συμβάσεις, κατάργηση υπερωριών κ.λ.π.) καλούνται να υποστούν και γενναίες περικοπές στους μισθούς τους. Το «τσεκούρι» πέφτει αμείλικτο στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα καθώς εκτός από μείωση του αφορολόγητου, τους φόρους και το χαράτσι στα ακίνητα που καλούνται να πληρώσουν κατόπιν διαταγής της τρόικας και υπακοής της τριών κυβερνητικών εταίρων κόβεται και το επίδομα γάμου ενώ έχει ήδη κοπεί το επίδομα τέκνων. Ειδικά γι αυτό με επείγουσα εγκύκλιό της η ΓΣΕΕ ενημερώνει τα Εργατικά Κέντρα ότι το επίδομα γάμου θα ισχύει μέχρι τις 15 Μαΐου που λήγει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασία και δεν θα κοπεί από τις 1η Απρίλιου όπως είχε αποφασίσει αρχικά.
«Θερίζει» η ανεργία. Πάνω από 16.000 άνεργοι στο νομό μας
«Τρέχουν και δεν φτάνουν» στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης και στην Επιθεώρηση Εργασίας να μετρούν απολύσεις και να προσπαθούν μέσω τριμερών επιτροπών και διακανονισμού με τους εργοδότες να διασφαλίσουν τις δεδουλευμένες αποδοχές και αποζημιώσεις των απολυμένων. Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του Ε.Κ. Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης καθημερινό φαινόμενο είναι οι απολύσεις στο νόμο μας ενώ βαριά είναι η σκιά της ανεργίας και μάλιστα της μακροχρόνιας ανεργίας καθώς όπως εξηγεί: «Στο νομό μας είχαμε πολλές εποχικές θέσεις εργασίας. Όπως καπνεργάτες, εποχικούς εργάτες, οικοδόμους. ¨όλοι αυτοί τώρα είναι άνεργοι και υπολογίζονται πάνω από 16.000…». Να σημειώσουμε ότι το επίδομα ανεργίας έχει μειωθεί από 425 ευρώ σε 360 ευρώ ενώ αναφορικά με τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για απόδοση επί 2 χρόνια του επιδόματος αυτό δεν έχει ισχύσει ενώ αντίθετα τέθηκε σε εφαρμογή το τερτίπι των 450 ημερών που αν κάποιος τις συμπληρώσει με επίδομα τότε χάνει το δικαίωμά του να συνεχίσει να το παίρνει.
Αισίως φτάσαμε και σε μισθούς Βουλγαρίας
Αλλά και τα πράγματα δεν είναι καλύτερα γι αυτούς που δουλεύουν αφού οι μισθοί έχουν συμπιεστεί τόσο που αισίως έχουν φτάσει στου μισθούς Βουλγαρίας: «Λένε ότι ο κατώτατος μισθός είναι 586 ευρώ αλλά αυτά είναι μικτά. Με την περικοπή του 10% του επιδόματος φτάνει στα 520 μικτά και καθαρά στα 450. Ένας νεοεισερχόμενος αμείβεται με 510 ευρώ μικτά και καθαρά στα 460 ευρώ με τις κρατήσει φτάνει να παίρνει καθαρά 360 ευρώ. Να που φτάσαμε να παίρνουμε μισθούς Βουλγαρίας. Οι 3ετίες «παγωμένες», τα επιδόματα γάμου και παιδιών κομμένα….Η κατάσταση είναι δραματική είτε κάποιος είναι εργαζόμενος είτε είναι άνεργος!», σημειώνει ο κ. Μπεμπεκίδης
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…