Σχόλια 05-04-2013

0
benos avdira-empros
Τέλος στο οθωμανικού τύπου χαράτσι! Μετά την σθεναρή στάση Κουβέλη, έγινε φόρος προοδευτικού χαρακτήρα!
 
Διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ
 Ως γνωστόν από τη νέα χρονιά θα τεθεί σε ισχύ το νέο ΕΣΠΑ περιόδου 2014-2020. Ο συνολικός προϋπολογισμός του θα φθάνει για τη χώρα μας τα 18,5 δις ευρώ και η εκτίμηση είναι ότι θα δίνει έμφαση και βαρύτητα στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και όχι στις υποδομές, όπως συνέβη με το σημερινό 2007-2013 που λήγει σύντομα.
Το ΕΣΠΑ ως γνωστόν είναι ένα οικονομικό εργαλείο. Και όσοι γνωρίζουν το αξιοποιούν σωστά. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και τώρα και σε καλύτερο επίπεδο μάλιστα. Η αξιοποίησή του αφορά τον οικονομικό-επιχειρηματικό τομέα και για το λόγο αυτόν, πρωτίστως οι επιχειρηματίες θα πρέπει να το αξιοποιήσουν εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητές του.
Είναι μια μεγάλη ευκαιρία που δεν θα πρέπει να φύγει. Κι αυτό θα γίνει με τη σωστή προβολή και διαχείρισή του από τους καθ’ ύλην υπεύθυνους.
«Ε»
 
Το επεισόδιο της Κομοτηνής


 Φοιτητής χτυπήθηκε στο πρόσωπο από μπράβο γιατί αρνήθηκε να πληρώσει το ποτό του όταν παρότι τη ζήτησε δεν του έδωσαν απόδειξη κι έφυγε μαζί με την παρέα του.
Ήδη έχουν γίνει δύο συλλήψεις, ο φοιτητής χτυπήθηκε άσχημα στο πρόσωπο και αναμένεται η κατάληξη από το δικαστήριο. Αιτία μία απόδειξη ύψους 8 ευρώ!
Πέρα απ’ όλα όμως ακόμη και από την μη έκδοση της απόδειξης, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο καταστηματάρχης χρησιμοποίησε βία, μπράβο, για να τιμωρήσει τους απείθαρχους φοιτητές!
Νοοτροπία νυχτερινών μαγαζιών, σκυλάδικων…
«Ε»
 
Τι γίνεται με το θέατρο Αβδήρων;


 Διάβασα κάπου μια δήλωση του κ. Σταύρου Μπένου, πρώην υπουργού Εσωτερικών και προέδρου του σωματείου Διάζωμα και μου ήρθε η απορία: Τι γίνεται, πού βρίσκεται η υπόθεση του θεάτρου Αβδήρων;
Γνωρίζει κάτι η κυρία Εύα Τσακίρη, άλλος σχετικός από τα Άβδηρα ή μέλος του σωματείου; Έχει ξεκινήσει η υπόθεση ή έχει τελματώσει; Διότι θέατρο γιοκ!
Θα μάθω και θα επανέλθω, διότι όπως θα θυμάστε, είχε έρθει στην Ξάνθη και επισκέφθηκε τα Άβδηρα ο κ. Μπένος, έγιναν κάποιες ανασκαφικές έρευνες και η υπόθεση έμεινε εκεί.
Το ότι στα αρχαία Άβδηρα υπήρχε θέατρο, αυτό είναι πέραν πάσης αμφιβολίας, όπως υπήρχαν θέατρα σε όλες τις πόλεις τότε. Μάλλον όμως, τα μεταγενέστερα χρόνια, για τις οικιστικές ανάγκες τους οι κάτοικοι, αποξήλωσαν τις έτοιμες πέτρες και τις χρησιμοποίησαν για τις δικές τους ανάγκες.
Και καλά το αμφιθέατρο. Το κοίλον γιατί δεν βρέθηκε; Καταστράφηκε κι αυτό; Μήπως μπαζώθηκε από το χρόνο; Απορίες…
«Ε»
 
Θα τους ψάχνουν τους υποψήφιους


 Με όσα συμβαίνουν στα δικαστήρια της χώρας με κατηγορούμενους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους για παράβαση καθήκοντος, σε λίγο δεν θα βρίσκουν οι συνδυασμοί άτομα για υποψηφίους!
Η ενασχόληση με τα κοινά έγινε πλέον μια επικίνδυνη εμπειρία! Γι’ αυτό θα υπάρξει λειψανδρία και μειωμένη διάθεση προσφοράς, κυρίως από νέους υποψήφιους. Έτσι οι συνδυασμοί θα «κλείσουν» δύσκολα από έλλειψη ενδιαφέροντος.
Από την άλλη, η αντιμισθία των δημάρχων μειώθηκε πάρα πολύ, καθιστώντας τη θέση όχι ελκυστική, εάν σκεφθεί κανείς τη δουλειά, τις ευθύνες και τις…δίκες που παραμονεύουν με την παραμικρή στραβοτιμονιά!…
 
Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που θέλουμε


 Με το χέρι στην καρδιά, όλη αυτή η ζοφερή εικόνα που αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Ευρώπη και κυρίως στη Νότια, σίγουρα απέχει κατά πολύ από αυτό που οι λαοί είχαν κατά νου για την Ευρώπη. Η σημερινή Ευρώπη με τίποτε δεν είναι η Ευρώπη που οι λαοί θέλανε όταν ψήφιζαν υπέρ της προσχώρησης σ’ αυτήν.
Κατ’ αρχάς η «ενοποίηση» έμεινε ως μια έννοια και όπου εφαρμόστηκε λειτούργησε υπέρ των ισχυρών βορείων. Δεν υπήρξε ενοποιητικό στοιχείο τελικά το Ευρώ, δεν ίσχυσε ποτέ μια ενιαία οικονομική πολιτική, μία ταυτότητα που να καθορίζει και προσδιορίζει.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέχει ακόμη αρκετά για να εκφράζεται ενιαία και συνολικά σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Κι αυτό γίνεται εμφανές στον τομέα της ύφεσης που βιώνει ο Νότος, στον τομέα της ανεργίας που στο Νότο έφτασε στο 28%, στην αποβιομηχάνιση και σε μια σειρά άλλων δεδομένων.
Το όραμα της Ευρώπης των λαών έχει μεταβληθεί κι αυτό είναι δυσάρεστο. Δεν είναι η σημερινή Ευρώπη η Ευρώπη που θέλουμε.
«Ε»
 
Η φάρμα των ζώων


 «Στη φάρμα των ζώων» του Τζόρτζ Όργουελ 1903-1950 όλα τα ζώα ήταν ίσα μεταξύ τους, μερικά όμως (τα γουρούνια) ήταν «πιο ίσα» από τ’ άλλα. Οποιαδήποτε ομοιότητα με την πόλη μας είναι τελείως ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ.
VEN. KAR.
 
Τσίρκο η Προανακριτική


 Οι πιο υποψιασμένοι το είχαν καταλάβει από την αρχή, από τη σύνθεση της Προανακριτικής, ότι θα γινόταν τσίρκο η υπόθεση.
Κασιδιάρης, Κωνσταντοπούλου, Άδωνις Γεωργιάδης, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα καθώς έχουν επιδείξει όλοι, ακραία συμπεριφορά, και έντονη τηλεοπτική παρουσία.
Έτσι, η σύνθεση της επιτροπής μας προϊδέασε ότι θα έχουμε τηλεοπτικό σόου κι όχι σοβαρή ανακριτική διαδικασία και απόδοση ευθυνών.
Κι έτσι κι έγινε. Η ανταλλαγή ύβρεων και η χυδαιότητα μεταξύ τους αλλά και απέναντι στους καλούμενους να καταθέσουν ως μάρτυρες, είναι καθημερινή υπόθεση.
Η όλη διαδικασία έχει ευτελισθεί σε καθημερινό ριάλιτυ και φυσικά, καμία αλήθεια δεν πρόκειται να βγει από την όλη διαδικασία, ούτε απόδοση ευθυνών πρόκειται να γίνει. Το μόνο που θα μείνει στο τέλος είναι ένα φθηνό σόου για τις κομματικές εντυπώσεις, στάχτη στα μάτια του κόσμου…
 
Άλλαξε ο Μανωλιός…


 Μας δουλεύουν ψιλό γαζί οι πολιτικοί αρχηγοί και μας συμπεριφέρονται ωσάν ηλιθίους. Μέρες τώρα ακούμε για τις αντιρρήσεις τους για τη συνέχιση της επιβολής του γνωστού και ως χαράτσι, φόρου στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ.
Όλες οι πληροφορίες που διέρρεαν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, μιλούσαν για ρήξη στην κυβέρνηση και απόρριψη της πρότασης Στουρνάρα να συνεχισθεί και τον επόμενο χρόνο το χαράτσι. Διότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε νέο μέτρο και δεν θα ψηφιζόταν με τίποτε από τη βουλή.
Κι όμως, οι αρχηγοί τα βρήκαν, και αφού ρετουσάρισαν λιγάκι το φόρο, του άλλαξαν και λίγο το όνομα, βγήκαν να μας τον παρουσιάσουν ωραιοποιημένο. «Αριστερό και προοδευτικό» χαρακτήρισε το νέο φόρο ακινήτων ο κ. Κουβέλης! Για γέλια και για κλάματα είναι οι πολιτικοί μας. Θαρρείς και απευθύνονται σε έθνος λωτοφάγων.
Αντί να βγουν παλικαρίσια και να μας πουν ότι δεν γίνεται να καταργηθεί ο φόρος γιατί θα καταρρεύσει η οικονομία μας και γιατί είναι αίτημα της τρόικας, προσπαθούν να μας παρουσιάσουν το νερό για κρασί. Αυτογελοιποιούνται με αυτές τις παλαιοκομματικές πρακτικές. Επιτέλους θέλουμε ν’ ακούμε αλήθειες. Φτάνουν οι γελοίοι πολικαντισμοί, χορτάσαμε…
 
Ε …όχι και καλωσόρισμα του Σαββίδη με ..απεργία !


 Σύσκεψη είχαν οι εργαζόμενοι των δύο σωματείων της ΣΕΚΑΠ χθες το πρωί. Η σύσκεψη είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και ουδείς λόγος έγινε για απεργία όπως αναφέρει δημοσίευμα τοπικού έντυπου, όπως μας διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του σωματείου Εργατοτεχνιτών κ. Κώστας Γαβριηλίδης, διαψεύδοντας το σχετικό δημοσίευμα που αναφέρει ότι ο ίδιος οργανώνει καλωσόρισμα του Ιβάν Σαββίδη στη ΣΕΚΑΠ με απεργία. Είναι γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 2 μήνες και αυτό είναι σε γνώση του Ιβάν Σαββίδη. Είναι επίσης γεγονός ότι ουδείς τους ενημερώνει ούτε από την διοίκηση ούτε από τον νέο ιδιοκτήτη για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν αλλά και για το πότε θα συγκληθεί γενική συνέλευση και είναι φυσικό να αγωνιούν και να βρίσκονται σε τάση αναμονής καθώς οι εξελίξεις επηρεάζουν άμεσε το εργασιακό τους μέλλον στην εταιρεία.
Αλλά όχι και απεργία με τον «Καλημέρα» του νέου ιδιοκτήτη! Άλλωστε πρέπει να επαναπροσδιοριστούν και να συνηθίσουν γιατί πλέον είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι και όχι συνεταιριστικοί!
Μ.Ξ.
 
Ξανά για τις λακκούβες


Η στήλη επαναφέρει για μια ακόμη φορά το θέμα που έχει προκύψει με τις χίλιες και μία λακκούβες στην πόλη, μεταφέροντας τα συνεχή παράπονα και την αγανάκτηση των πολιτών. Συμπολίτης έπεσε και έσπασε το χέρι του, ενώ κυρία καταντράπηκε όταν έπεσε «φαρδιά-πλατιά την προηγούμενη εβδομάδα σε κεντρικό δρόμο. Το τι γίνεται και τι δεν γίνεται το έχουμε πει τόσες φορές, που θεωρούμε αυτονόητο ότι τώρα που φαίνεται να «ανοίγει» ο καιρός η επιδιόρθωση θα είναι πρώτη προτεραιότητα. Αυτό που δεν έχουμε πει είναι ότι με τα παράπονα που εκφράζονται στις τεχνικές υπηρεσίες και στον ίδιο τον αντιδήμαρχο, ο τελευταίος απέκτησε και παρατσούκλι. Και φανταστείτε ποιο είναι αυτό…!
Ε.Δ.
 
Το ανέκδοτο… των κουνουπιών


Το πάρτι ξεκίνησαν και φέτος τα κουνούπια και λίγο απασχολεί τους πολίτες ποιος φταίει. Μετά τα περσινά κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου οι κάτοικοι των χωριών της Ξάνθης δικαίως ανησυχούν, αλλά και αγανακτούν σε μία χώρα που δείχνει απελπιστικά ανίκανη.
Νοέμβριο ξεκίνησε ο διαγωνισμός και με βάση τη διαδικασία το καλύτερο σενάριο (και υπερβολικά αισιόδοξο) είναι να αρχίσουν οι ψεκασμοί στις αρχές του Μαΐου.
Υπομονή φίλοι της υπαίθρου, παραθεριστές και σεις επισκέπτες, αν τύχει και βρεθείτε στα μέρη μας, το σχέδιο είναι διετές οπότε ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα… του χρόνου!
Ε.Δ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…