Σχόλια 02-04-2013

0
Το σήριαλ με τις διάφορες λίστες παίζεται τώρα με μεγάλη επιτυχία και στην Κύπρο
 
 Συμβίωση


 Δεν είναι μόνον «αρμονική συμβίωση» χριστιανών-μουσουλμάνων που μερικοί ένθεν-κακείθεν θέλουν να διαταράξουν, αλλά και η αρμονική ενσωμάτωση ανθρώπων από άλλες περιοχές της Ελλάδας και παλιννοστούντες που αύξησαν τον πληθυσμό της Ξάνθης από το 1974 και γίναν συντοπίτες λόγω της Θρακιώτικης φιλοξενίας (μέχρι υπερβολής).
 VEN. KAR. (Βενέτης Καρτσίδης)
 
Αγάπα την πόλη με αποδείξεις


 Αγαπούμε οι κάτοικοι της Ξάνθης την πόλη που ζούμε; Είναι ένα ερώτημα που ίσως ξαφνιάζει αλλά είναι υπαρκτό. Κι αν απαντήσουμε ότι ναι, την αγαπούμε την Ξάνθη, υπάρχει κι ένα άλλο ερώτημα στη συνέχεια:
-Πώς το αποδεικνύουμε αυτό;
Διότι αγάπη σημαίνει έμπρακτη απόδειξη κι όχι μόνον λόγια και υποσχέσεις.
Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι οι κάτοικοι της Ξάνθης δεν αγαπούν την πόλη. Δεν την νοιώθουν σαν δική τους. Θεωρούν τους εαυτούς τους ως επισκέπτη, ως περαστικό. Άλλοι, μεταφέρουν στην πόλη την αντίληψη που είχαν στο χωριό τους, με όλα τα αρνητικά.
Συνολικά, οι σημερινοί κάτοικοι της πόλης της Ξάνθης δεν δείχνουν να αγαπούν και να υπερασπίζονται την πόλη που ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Κι αυτά, διότι δεν έχουμε στοιχεία που να μας οδηγούν στην φροντίδα για το πράσινο, την καθαριότητα, τον αλληλοσεβασμό, την φροντίδα για την πολιτιστική κληρονομιά, την ιστορία αυτού του τόπου.
Το θέμα είναι μεγάλο και σοβαρό και η εφημερίδα μας θα επανέλθει με ένα μεγάλο ρεπορτάζ.
«Ε»
 
Άτολμοι πολιτικοί


 Κυβερνήσεις αλλάζουν, πρωθυπουργοί, υπουργοί οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης, αλλά κανείς τους δεν ΤΟΛΜΑ να αποφασίσει τις αλλαγές στο Δημόσιο.
Αλλαγές που σημαίνουν ένα μικρό επιτελικό Δημόσιο που θα κοστίζει λιγότερο. Και για να γίνει αυτό σημαίνει ότι θα χαθούν θέσεις!
Όμως, ουδείς τολμάει να το πει και να το σχεδιάσει. Όπως ουδείς αναφέρει την αξιοκρατία που θα πρέπει να ισχύσει –επιτέλους! –στο δημόσιο.
Χωρίς τόλμη για να λυθούν τα αυτονόητα, οι πολιτικοί μας και τα κόμματα θα υπάρχουν μεν, αλλά με μειωμένο κύρος και αξιοπιστία.
Τη φράση «ο τολμών νικά» οι πολιτικοί μας δεν θέλουν να τη θυμούνται.
«Ε»
 
Το σχολείο στην Ίμβρο


 Υποκρισίας το ανάγνωσμα είναι η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας της Τουρκίας να δώσει άδεια λειτουργίας στο σχολείο στη νήσο Ίμβρο.
Και είναι υποκρισία όταν εδώ και 60 χρόνια που υπήρχε το σχολείο και λειτουργούσε, το σταμάτησε η τουρκική κυβέρνηση τελείως αυθαίρετα και παράνομα. Μάλιστα επέτρεψε να καταστραφεί το σχολείο. Και βέβαια, χωρίς σχολείο για τα παιδιά τους, οι κάτοικοι σιγά-σιγά έφυγαν. Αυτό που επεδίωκαν οι Τούρκοι.
Κι έρχονται σήμερα, μετά από 60 χρόνια να επιτρέψουν την επαναλειτουργία του σχολείου! Όταν τα παιδιά που έμειναν είναι λιγότερα από δέκα!
Είναι ή δεν είναι αυτό υποκρισία;
«Ε»
 
Για τους δήμους


 Η προστασία του περιβάλλοντος δεν θα πρέπει να είναι μόνο λόγια αλλά και συγκεκριμένα έργα. Κινήσεις απλές και μικρές αλλά τόσο σημαντικές.
Και αναφερόμαστε στους δήμους ΟΛΟΥΣ του νομού χωρίς εξαίρεση.
Λοιπόν, παρατηρείται το απαράδεκτο φαινόμενο, οι μικροπωλητές ΟΛΟΙ σε ΟΛΑ τα παζάρια του νομού, να εγκαταλείπουν τα σκουπίδια τους και να φεύγουν. Αγνοώντας και αδιαφορώντας τι θα γίνουν τα σκουπίδια αυτά μέχρι να μαζευτούν.
Μάλιστα, στους δήμους Αβδήρων και Μύκης, όταν φυσάει στο Λάγος, οι σακούλες πάνε στη θάλασσα είτε στη λίμνη(!), στο δε δήμο Μύκης, στο ποτάμι!!
Γι’ αυτό οι δήμοι θα πρέπει να επιβάλλουν σε κάθε παζαρτζή-μικροπωλητή, ό,τι κι αν πουλάει, να έχει μια μεγάλη σακούλα και να βάζει εκεί μέσα ότι άχρηστο βγάζει, είτε είναι πλαστικά, χαρτιά, φρούτα σάπια και λαχανικά.
Δηλαδή, να υποχρεωθούν να μαζεύουν οι ίδιοι τα δικά τους σκουπίδια και ν’ αφήνουν το πολύ ένα απλό σκούπισμα για τις υπηρεσίες καθαριότητας.
Όσοι δεν εφαρμόσουν το μέτρο αυτό να μην τους ανανεώνεται η άδεια για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζουν όλες οι λαϊκές αγορές στο νομό και την πόλη με τα σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους οι παζαρτζήδες.
«Ε»
 
Ανακύκλωση λαμπών


 Κάποτε, πριν καιρό, κάποιοι από το δήμο Ξάνθης συγκέντρωναν τις λάμπες που πήγαιναν για ανακύκλωση οι δημότες σε διάφορα καταστήματα.
Εδώ και λίγο καιρό, αυτή η συγκέντρωση από μέρους του δήμου σταμάτησε και οι προς ανακύκλωση λάμπες έχουν αυξηθεί χωρίς να γνωρίζουν πλέον τι να τις κάνουν όσοι τις μαζεύουν!
-Μπορεί κάποιος από το δήμο να μας δώσει μια απάντηση για το θέμα;
«Ε»
 
Δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις


 Δάνεια ύψους 550 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ετοιμάζει το Ταμείο Δανειοδοτήσεων «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΤΕΑΝ.
Αναμένεται η υπογραφή των συμβάσεων χρηματοδότησης – συνεπένδυσης με τις 14 προεπιλεγείσες τράπεζες, οι οποίες θα καλύψουν- ισόποσα με το νέο Ταμείο- το 50% των δανείων. Το επιτόκιο θα ανέρχεται στο ήμισυ του επιτοκίου που θα επιβαρυνόταν η επιχείρηση εάν το δάνειο χορηγείτο αποκλειστικά από τα διαθέσιμα της συνεργαζόμενης τράπεζας.
 
«Νέα» πλατεία


 Αλλαγές λοιπόν προς το καλύτερο τόσο για την ίδια την πλατεία Ελευθερίας όσο και την πέριξ περιοχή. Η ανάπλαση θα γίνει με το σκεπτικό, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν να είναι βιοκλιματικά, δηλαδή να μην απορροφούν και να μην εκλύουν θερμότητα.
Πρότασή μας: Στη μελέτη να υπερτερεί η φροντίδα για τους ανθρώπους, τους πεζούς, ποδηλάτες και λιγότερο για τα αυτοκίνητα, ενώ θεωρούμε αυτονόητη την αύξηση του πρασίνου.
-Με το καλό να δούμε την υλοποίηση του νέου έργου.
«Ε»
 
Ποια Ευρώπη;


 Ας είμαστε ειλικρινείς με τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, τουλάχιστον με τον εαυτό μας, παρότι Ευρωπαϊστές: «Η Ευρώπη που οραματίστηκαν οι σχεδιαστές του εγχειρήματος και στο οποίο πίστεψαν οι λαοί της, δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη που χτίζεται εδώ και αρκετά χρόνια από τις κυρίαρχες δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού υπό την ηγεμονία της Γερμανίας…»
Σίγουρα δεν είναι αυτή η Ευρώπη που θέλαμε και που σήμερα μας απογοητεύει. Η Ευρώπη των λαών έγινε η Ευρώπη των τραπεζών, των Γερμανών και του Οικονομικού δρόμου, ενώ ξεχάστηκε ο Κοινωνικός.
«Ε»
  
Δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι ραντεβού στα δικαστήρια


Όχι μία, όχι δύο, αλλά πέντε υποθέσεις παράβασης καθήκοντος για το δήμαρχο, νυν και πρώην δημοτικούς συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, θα απασχολήσουν σήμερα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης.
Πρόκειται για πρωτοείσακτες υποθέσεις που αφορούν τις γνωστές υποθέσεις των παραβάσεων καφέ-μπαρ. Σε μία μάλιστα ο ιδιοκτήτης διώκεται μαζί με τους αυτοδιοικητικούς ως ηθικός αυτουργός.
Ε.Δ.
 
Συνεργασία δήμου- πανεπιστημίου


Ο καθηγητής κ. Πρέππης το είπε εμμέσως για τη συνεργασία του δήμου με το πανεπιστήμιο, ένα πάγιο αίτημα αλλά και μία αναγκαιότητα με εξαιρετική προοπτική για το δήμο της Ξάνθης, Όπου ζητήθηκε η συνδρομή της πολυτεχνικής σχολής, η τελευταία ανταποκρίθηκε μας είπε ο καθηγητής, αλλά, όπως όλοι γνωρίζουμε, ελάχιστα έχει «σπρώξει» ο δήμος Ξάνθης στενότερη συνεργασία με το πανεπιστήμιο, αν και είναι πράγματι, ευτυχής η συνύπαρξη του παραδοσιακού οικισμού με τη σχολή.
Απόδειξη της… απροθυμίας, η αδράνεια στην οποία υπέπεσε και το δίκτυο ιστορικών πόλεων στα Βαλκάνια, που είχε συσταθεί με επίκεντρο την Ξάνθη, αλλά αποτελεί πλέον παρελθόν.
Ε.Δ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…