Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Στο σημείο μηδέν η ανακύκλωση στο νομό μας

Στο σημείο μηδέν η ανακύκλωση στο νομό μας

0
mple kadoi-empros
Ξανθιώτες πάνε για ανακύκλωση…στην Καβάλα! Απενεργοποιήθηκε από το δήμο Ξάνθης η προσπάθεια του Σκακιστικού Σύλλογου Ξάνθης «Δημόκριτος»
 
Μπήκαν οι πρώτοι μπλε κάδοι στο δήμο Αβδήρων και πρόκειται να τοποθετηθούν σε όλα τα σχολεία και τα δημαρχεία του δήμου. Άγνωστη λέξη για τους δήμους Ξάνθης, Τοπείρου και Μύκης
 
 
Στο σημείο …μηδέν βρίσκεται η ανακύκλωση στο νομό Ξάνθης με τους 4 δήμους να απέχουν μακράν ως φιλοσοφία και ως πρακτική της εφαρμογής της. Η προσπάθεια ανακύκλωσης σε χαρτί που ξεκίνησε παλιότερα ο Σκακιστικός Σύλλογος Ξάνθης ουσιαστικά απενεργοποιήθηκε όταν την ανέλαβε ο δήμος Ξάνθης και το θέμα της ανακύκλωσης βρίσκεται εν υπνώσει ενώ μόλις εσχάτως άρχισε να κάνει δειλά – δειλά κάποια αποσπασματικά βήματα ο δήμος Αβδήρων τοποθετώντας σε κάποια σχολεία τους μπλε κάδους της ανακύκλωσης. Για τους υπόλοιπους δήμους ισχύει το : «Ανακύκλωση; Τι είναι αυτό;»!
«Μαύρη τρύπα» στην ανακύκλωση ο δήμος Ξάνθης
Η ανακύκλωση όπως αποδείχθηκε δεν ήταν ποτέ μέσα στο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής παρά το γεγονός ότι κάποια αναφορά γίνεται στο προεκλογικό φυλλάδιο ή στα πεπραγμένα των τελευταίων ετών. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι καμιά πρόοδος δεν έχει σημειωθεί στο θέμα και παρά τις έντονες οχλήσεις και επικρίσεις που έχει δεχτεί η δημοτική αρχή από την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα από τον επικεφαλής της Δ.Π. «Πολίτες για την Ξάνθη» κ. Νίκο Ανταμπούφη που έχει «σηκώσει» πολύ το θέμα θέτοντας ερωτήματα και κάνοντας αναφορές και τοποθετήσεις στο Δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης. Το επιμύθιο πάντα το έγραφε ο δήμαρχος κ. Στυλιανίδης ο οποίος συνδέει άρρηκτα το θέμα της ανακύκλωσης με την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων λέγοντας ότι αυτό περιλαμβάνει σχεδιασμό ανακύκλωσης και ότι ο δήμος Ξάνθης θα εφαρμόσει ότι ακριβώς προβλέπει το Σχέδιο.
Ξανθιώτες πάνε για ανακύκλωση…στην Καβάλα!
Όπως προειπώθηκε το μόνο που έχει γίνει στο τομέα της ανακύκλωσης από τον δήμο Ξάνθης είναι η τοποθέτηση κάποιων κάδων στο Κολυμβητήριο, στη Στέγη και στην περιοχή του ΣΔΑΝ όταν πήρε τη σκυτάλη της ανακύκλωσης σε χαρτί από τον Σκακιστικό Σύλλογο Ξάνθης. Έκτοτε ουδέν….Όπως μας πληροφορεί ο κ. Νίκος Ανταμπούφης και αυτό το υποτυπώδες που υπήρχε ο δήμος δεν στάθηκε ικανός να το κρατήσει και ατόνησε ενώ όπως σημείωσε πολλοί Ξανθιώτες μαζί και ο ίδιος μεταφέρουν χαρτί και άλλα υλικά και τα μεταφέρουν για ανακύκλωση …στην Καβάλα! Αναφορικά με τους κάδους του δήμου Ξάνθης να διευκρινίσουμε ότι δεν πρόκειται για τους μπλε κάδους, το επικρατέστερο δηλαδή σύστημα ανακύκλωσης
της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) για τα υλικά συσκευασιών, από το οποίο απουσιάζουν 84 δήμοι (μεταξύ τους και ο δήμος Ξάνθης) σε σύνολο 325 και συμμετέχουν 241 ενώ συμμετέχουν οι δήμοι Καβάλας και Κομοτηνής.
Τελευταία στην ανακύκλωση η χώρα μας
Να σημειώσουμε ότι και σε επίπεδο χώρας η ανακύκλωση δεν είναι διαδομένη ως πρακτική καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία η χώρα μας είναι τελευταία ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης των 15 και σε ακόμη χειρότερη θέση από χώρες που μπήκαν αργότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, στον τομέα της ανακύκλωσης. Το ποσοστό των απορριμμάτων που ανακυκλώνει η χώρα μας, «αγγίζει» μόλις το 18% με 20% επί των παραγόμενων σκουπιδιών, τη στιγμή που ο γενικότερος στόχος για την ανακύκλωση αστικών στερεών αποβλήτων είναι 50% έως το 2020. Από τους πιο πρωτοπόρους δήμους στον τομέα ης ανακύκλωσης θεωρείται ο δήμος Ελευσίνας που είχε εφαρμόσει συγκεκριμένο σχέδιο ανακύκλωσης: «Στο δήμο μας ως γνωστόν δεν έχει γίνει τίποτε στον τομέα της ανακύκλωσης. Η δημοτική αρχή είναι αρνητική σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον από ιδιώτες για παράδειγμα στην ανακύκλωση αλουμινίου. Παρά το γεγονός ότι αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξουν θέσεις εργασίας και θα έχει και ως δήμος άμεσο οικονομικό όφελος και θα μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών. Η δημοτική αρχή αυτό που κάνει πάντα είναι να πετάει το μπαλάκι στην περιφέρεια και στο Σχέδιο Διαχείρισης αρνούμενη να εφαρμόσει οποιοδήποτε σχέδιο ανακύκλωσης», τονίζει ο κ. Ανταμπούφης. Να σημειώσουμε ότι στις 13 Απριλίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια ημερίδα για την ανακύκλωση. Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωσης ανέλαβαν 4 γυμνάσια του νομού.
Κάτι…ανακυκλώνεται στο Δήμο Αβδήρων
Ο μόνος δήμος μέσα στο νομό που μπήκε στο σύστημα των μπλε κάδων που εφαρμόζει η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) είναι ο δήμος Αβδήρων. Όπως μας πληροφορεί ο δήμαρχος κ. Βασίλης Τσολακίδης πρόκειται τις επόμενε μέρες να οριστικοποιηθεί η συνεργασία με την εταιρεία και να τοποθετηθούν οι μπλε κάδοι της ανακύκλωσης αρχικά στα τρία δημαρχεία του δήμου και σ’ όλες τις σχολικές μονάδες Για το λόγο αυτό έχει απευθύνει πρόσκληση σ’ όλους στους Διευθυντές των σχολείων να συνεργαστούν και να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά για την ανακύκλωση ενώ παράλληλα – όπως είπε – θα ζητήσει για την συνδρομή της περιφέρειας ώστε να επεκταθεί για να εφαρμοστεί σχέδιο ανακύκλωσης στο δήμο Αβδήρων.
Να σημειώσουμε ότι τόσο στο δήμο Τοπείρου όσο και στο Δήμο Μύκης – όπως διαπιστώσαμε – η ανακύκλωση είναι παντελώς άγνωστη και ως σκέψη για εφαρμογή!
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…