Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Προστριβές για ταφή Μάρτυρος του Ιεχωβά στα Μάγγανα

Προστριβές για ταφή Μάρτυρος του Ιεχωβά στα Μάγγανα

0
nekrotafeia-empros
Συγγενής απέκρυψε το θρήσκευμα από το δήμο και αποκόμισε άδεια ταφής
 
Η ταφή στο χώρο των νεκροταφείων προκάλεσε αντιδράσεις των κατοίκων και του ιερέα. Τι λέει ο Μητροπολίτης Ξάνθης και ο πρόεδρος των Μαρτύρων του Ιεχωβά Ξάνθης
 
Ένα θρησκευτικό ζήτημα που αφορά στην ταφή των ετεροδόξων στα νεκροταφεία των Χριστιανών Ορθοδόξων απασχολεί και προκαλεί αντιδράσεις στην μικρή κοινωνία του οικισμού Μαγγάνων του Δήμου Τοπείρου. Η αφορμή δόθηκε όταν ένας συγχωριανός τους έθαψε στο νεκροταφείο του χωριού μια αποβιώσασα συγγενή του και συγκεκριμένα θεία της συζύγου του για την οποία είχε οριστεί δικαστικός συμπαράστασης με απόφαση δικαστηρίου όταν ήταν εν ζωή και η οποία ήταν Μάρτυρας του Ιεχωβά στο θρήσκευμα. Η μακαρίτισσα ήταν κάτοικος Θεσσαλονίκης αλλά η καταγωγής της ήταν από το Μυρωδάτο και εκεί έχει κι άλλους συγγενείς. Απεβίωσε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης στις 24 Φεβρουαρίου σε ηλικία 90 ετών. Οι ενστάσεις των κατοίκων, του τοπικού ιερέα όπως επίσης και του δήμου (εκ των υστέρων πληροφορήθηκαν το γεγονός) απ’ όπου πήρε την άδεια ταφής, έγκεινται κυρίως στην μεθόδευση και των μέσων που μετήλθε ο εν λόγω συγγενής για να πάρει τη Ληξιαρχική Πράξη θανάτου από το Ληξιαρχείο και κατόπιν την άδεια ταφής από το δήμο, αποκρύπτοντας το θέμα του θρησκεύματος ώστε να θάψει στο ίδιο χώρο με τους Χριστιανούς την νεκρή Μάρτυρα του Ιεχωβά και όχι σε ξεχωριστό χώρο σύμφωνα με τους εκκλησιαστικούς κανόνες τους οποίους και παραβίασε. Επίσης απέκρυψε το γεγονός της ταφής από τον ιερέα – όπως μας λέει ο ίδιος – την οποία και έκανε βιαστικά με δυο – τρεις άλλους συγγενείς, ενώ αντιδράσεις δημιουργήθηκαν και από το γεγονός ότι δίπλα ακριβώς στο τάφο της Μάρτυρας του Ιεχωβά υπάρχει τάφος Χριστιανού Ορθοδόξου. Για το θέμα ενημερώθηκε η μητρόπολη Ξάνθης από τον ιερέα του χωριού και ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων κάλεσε τον συγγενή και συνομίλησε μαζί του διερευνώντας τους λόγους που τον οδήγησαν σ’ αυτή την πράξη ενώ παράλληλα προτίμησε να κρατήσει ήπιους τόνους και να μην διαταράξει τη νεκρή με εκταφή.
Πήγε να το κρύψει κι έχασε το όποιο δίκιο του…
Ένα κομβικό σημείο της όλης υπόθεσης που καταδεικνύει ότι ο δήμος εξαπατήθηκε στην έκδοση αδείας ταφής – όπως επεσήμανε στο «Ε» ο δημοτικός σύμβουλος κ. Φώτης Πυροστιάνης είναι ότι το Πιστοποιητικό θανάτου που εκδόθηκε από το νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπως και η Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου που εκδόθηκε από το Ληξιαρχείο του δήμου ανέφεραν ως θρήσκευμα «Χριστιανός Ορθόδοξος» και έφεραν την υπογραφή του συγγενή – συμπαραστάτη. Κατά συνέπεια εκδόθηκε η Άδεια Ταφής με βάση αυτά τα πιστοποιητικά από το δήμο χωρίς ο συγγενής να ενημερώσει για το θρήσκευμα της θανούσας ώστε να κάνει υποδείξεις ως προς το χώρο της ταφής. Η ληξίαρχος του δήμου Τοπείρου που εξέδωσε τη Ληξιαρχική Πράξη θανάτου επιβεβαίωσε στο «Ε» ότι αυτή εκδίδεται βάση των στοιχείων που αναγράφονται στο Πιστοποιητικό Θανάτου και δεν εξέτασε, ούτε ενημερώθηκε για το θρήσκευμα της νεκρής, ενώ τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει κανονισμός λειτουργίας των νεκροταφείων και διαφορετική διαδικασία για χριστιανούς ή ετεροδόξους. Επ’ αυτού ρωτήθηκε από το «Ε» και ο συγγενής της αποβιώσασας και συγκεκριμένα γιατί δεν ενημέρωσε το δήμο και τον ιερέα για το θρήσκευμα ώστε να υποδειχθεί ο χώρος ταφής. Αρχικά είπε ότι προσπάθησε να ενημερώσει τον ιερέα τηλεφωνώντας 3 η ώρα την νύχτα αλλά… κοιμόταν και όσον αφορά το γιατί δεν ενημέρωσε το δήμο έπεσε σε μια σειρά αντιφάσεων υποστηρίζοντας άλλοτε ότι στην ταυτότητα δεν αναφέρεται το θρήσκευμα και ότι ο ίδιος το γνώριζε βεβαίως αλλά λόγω της ταλαιπωρίας που υποβλήθηκε από την μεταφορά της νεκρής δεν είδε τι έγραφε το πιστοποιητικό που πήρε από το νοσοκομείο…και μια σειρά τέτοιου τύπου δικαιολογίες, έως του σημείου : «αυτά είναι παιχνίδια κάποιων που θέλουν να με χτυπήσουν γιατί φοβούνται ότι θα αποκαλύψω κάποιο σκάνδαλο»! Στο τέλος είπε ότι την έθαψε σε μια άκρη και ότι ο ίδιος πιστεύει ότι το γεγονός ότι δεν είναι κάποιος Χριστιανός Ορθόδοξος δεν πρέπει να του στερεί το δικαίωμα να ταφεί στο ίδιο χώρο με τους άλλους Χριστιανούς. Επίσης ανέφερε ότι ρώτησε τον πρόεδρο των Μαρτύρων του Ιεχωβά Ξάνθης κ. Ξανθόπουλο Χρήστο ο οποίος του είπε ότι και στα νεκροταφεία του Μυρωδάτου και του Μαγικού δεν υπάρχει ξεχωριστός χώρος για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά και ότι δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα. Το γεγονός ότι ο εν λόγω συγγενής επέλεξε να πάρει την… άδεια του προέδρου των Μαρτύρων του Ιεχωβά και όχι της Μητρόπολης Ξάνθης και του δήμου που έχει την αρμοδιότητα των νεκροταφείων και από τον οποίο πήρε την άδεια ταφής με πλάγια μέσα, καταδεικνύει ότι επί της ουσίας ήθελε να τους φέρει προ τετελεσμένων, πρακτική όμως που καταδεικνύει μια λειτουργία που από μόνη της του αφαιρεί το όποιο δίκιο κι αν έχει περί του σεβασμού του θρησκεύματος στη ζωή και στον θάνατο!      
Μητροπολίτης Ξάνθης: «Οι ετερόδοξοι ή οι άθεοι θάπτονται σε ξεχωριστό χώρο»
Την άποψή του για το θέμα κατέθεσε ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων και συγκεκριμένα σημείωσε: «Όταν κάποιος εν ζωή αποκόπτεται από την Εκκλησία και μπαίνει σε χώρο θρησκεύματος όταν φεύγει από τη ζωή δεν έχει θέση ανάμεσα σε Χριστιανούς. Βεβαίως η Εκκλησία δεν αφήνει κανένα…γι’ αυτό έχει προνοήσει οι ετερόδοξοι, οι άθεοι να θάπτονται σε ένα ξεχωριστό χώρο του Χριστιανικού νεκροταφείου. Σ’ ότι αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση τον κάλεσα και του είπα ότι δεν είναι σωστό αυτό που έκανε όμως δεν θεωρώ σωστό να γίνει εκταφή της νεκρής απλά επέστησα την προσοχή ώστε να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες της εκκλησίας ».
Πρόεδρος Μαρτύρων Ιεχωβά Ξάνθης: «Είμαστε όλοι έλληνες πολίτες… Δεν υπάρχει και δεν θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός στους νεκρούς»
Απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος των Μαρτύρων Ιεχωβά Ξάνθης κ. Ξανθόπουλος Χρήστος επισημαίνει: «Είμαστε έλληνες πολίτες και ότι ισχύει για όλους του έλληνες πολίτες ισχύει και για μας. Ο νόμος δεν κάνει κανένα διαχωρισμό και δεν υπάρχει κάποιος κανονισμός που να ορίζει συγκεκριμένο χώρο για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά στα νεκροταφεία. Στο Μυρωδάτο για παράδειγμα ο τάφος του πατέρας μου είναι δίπλα στους τάφους των άλλων χριστιανών , στο Μαγικό και στον Παράδεισο Καβάλας. Δεν υπάρχει και δεν θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός στους νεκρούς».
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empos.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος

Ολοκληρώθηκε η…απόβαση των τουρκικών γρι – γρι που σάρωναν όλο τον χειμώνα τα αφρόψαρα Ο μ…