Αρχική ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Οδική ανασφάλεια

Οδική ανασφάλεια

0
Ξάνθη 8 Μαρτίου 2013
Ιωάννης Γκεβρέκης
Επίτιμος Δασάρχης
Η Πόλη μας, η Πόλη με τα χίλια χρώματα – που έπαψε ν’ ακούγεται σαν τέτοια τα τελευταία χρόνια – κρύβει φανερούς κινδύνους για τους Πολίτες της. Ειδικότερα από περιπτώσεις οδικής παραφροσύνης.
Πριν ένα χρόνο και κάτι (βλ. Εμπρός 21 Φεβρουαρίου 2012) η γραφίδα τούτη ζωγράφισε τους αναμφισβήτητους και άμεσους κινδύνους που ελλοχεύουν από την έλλειψη πεζοδρομίων στο πολυσύχναστο κομμάτι της Μεσολογγίου μεταξύ των φαναριών του Διοικητηρίου και του κτιρίου της Δ.Ο.Υ. Μάλιστα, εναπόθεσε, παρ’ ότι δεν είναι αρμόδια, και βελτιωτικές, θεραπευτικές σκέψεις. Δεν έγινε βέβαια τίποτα. Ίσως λόγω των χρονοβόρων δυσκολιών για την έγκριση και εκτέλεση ενός έργου. Ας είναι. Φθάνει να έφθασε σε ώτα ακουόντων. Πριν γίνει το κακό.
Η ανησυχία τούτη μεταφέρεται τώρα και σ’ ένα άλλο κεντρικότατο, πολυσύχναστο, μέρος της Πόλης. Γνωστό, πιστεύω, σε όλους τους πεζούς (αλλά και οδηγούς) που κινδυνεύουν και ταλαιπωρούνται ψάχνοντας πέρασμα ανάμεσα σε σταθμευμένα ή κινούμενα, πάμπολλα, αυτοκίνητα. Είμαι βέβαιος ότι το ενδιαφέρον σας εντόπισε ήδη τον περιγραφόμενο χώρο. Πρόκειται για την έμπροσθεν της Δημοτικής Αγοράς περιοχή, όπου τα πεζοδρόμια είναι σχεδόν ανύπαρκτα ή εξαιρετικά στενά (και αυτά κατειλημμένα από κρεμάστρες με ρούχα καταστημάτων), τ’ αυτοκίνητα διπλοπαρκαρισμένα (όχι βέβαια νόμιμα) τ’ οδόστρωμα κυματοειδές κ.λ.π. κ.λ.π.
Κατηφορίζοντας κανείς αυτόν τον οδικό άξονα, συναντά λίγο πιο κάτω από τα φανάρια, Σούπερ Μάρκετ έμπροσθεν του οποίου γίνεται άλλο αλαλούμ. Δεν χρειάζεται περιγραφή. Χρειάζεται όμως ανησυχία για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι διερχόμενοι πεζοί καθώς και για τους κινδύνους ατυχήματος που ελλοχεύουν.
Αν τολμήσουμε και βγούμε λίγο έξω από την Πόλη, στον δρόμο προς Πόρτο Λάγος, συναντάμε άλλο θαύμα! Τον οδικό “κόμβο” (ποιον άραγε θ’ αναρωτηθείτε) που με ανασφάλεια περισσή σε οδηγεί από τον με μεγάλη κίνηση Εθνικό Δρόμο Ξάνθης – Λάγος στο πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο Flamingo. Το σε “οδηγεί”, εδώ, κατ’ ευφημισμό μόνο, γιατί, απαιτείται τύχη για να βρεθεί η έξοδος (παράνομη και αυτή), προς την είσοδο του Flamingo.   Βέβαια αν στο σημείο αυτό επρόκειτο να εγκατασταθεί μια ιδιωτική επιχείρηση (έκθεση, βιοτεχνία κ.λ.π.) θ’ αξιώνονταν απαρεγκλίτως (και σωστά) η λήψη και εφαρμογή όλων των υπό του Κ.Ο.Κ προβλεπόμενων μέτρων. Στην περίπτωση του Flamingo επιτεύχθηκε υπέρβαση (μη σύννομη προφανώς) αυτών. Πώς; Γιατί; Μέχρι πότε;
Οι επισημάνσεις αυτές, στις οποίες ωστόσο μπορούν να προστεθούν και άλλες, δεν έχουν σκοπό να θίξουν πράγματα. Απλά ανησυχίες εκφράζουν για τ’ ότι τίθενται σε κίνδυνο ζωές. Παρ’ ολ’ αυτά αν η κατάσταση δεν είναι έτσι (που όμως έτσι είναι) ζητώ εκ προοιμίου συγνώμη από κάθε ενδιαφερόμενο. Άλλωστε δεν είμαι ειδήμων. Απλά είμαι μια φωνή.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ιωάννης Γκεβρέκης
  • Για να τιμηθεί ο Λόρδος Βύρων

    Από τον Κώστα Μαυρομάτη Επιστολή προς τον Στρατηγό Διοικητή του Δ΄Σώματος Στρατού Παπασταθ…
  • Βυρώνεια…

    Στο φύλλο της Τετάρτης 3 Απριλίου ο αγαπητός συλλέκτης-ερευνητής ο Κώστας Μαυρομάτης, μας …
  • Ο «σωτήρας» της παλιάς Ξάνθης

    Γράφει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης, καθηγητής Τον έλεγαν Κωνσταντίνο Θανόπουλο κι ήταν απ’…
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Για να τιμηθεί ο Λόρδος Βύρων

Από τον Κώστα Μαυρομάτη Επιστολή προς τον Στρατηγό Διοικητή του Δ΄Σώματος Στρατού Παπασταθ…