Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στα «χέρια» του Σαββίδη οδεύει η ΣΕΚΑΠ

Στα «χέρια» του Σαββίδη οδεύει η ΣΕΚΑΠ

0
sekap001-empros
Επιμένει η SEBA και η γαλλική εταιρεία Biosyntec. Έξι στελέχη της ήρθαν στο εργοστάσιο
 
Πρωταγωνιστής η ΣΕΚΕ στην πώληση της ΣΕΚΑΠ. Της έστειλε εξώδικο η SEBA
 
 Στα «χέρια» του ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη κατά πάσα πιθανότητα φαίνεται πως περνά η ΣΕΚΑΠ και ο «λευκός καπνός» αναμένεται από στιγμή σε στιγμή μετά τη λήξη της παράτασης του διαγωνισμού χθες το απόγευμα. Ο κ. Σαββίδης έχει αποκτήσει ένα σαφές προβάδισμα που θεωρείται πολύ δύσκολο από τους υπόλοιπου2 διεκδικητές να καλυφθεί ύστερα από την συμφωνία με την ΣΕΚΕ.
Πρωταγωνιστής η ΣΕΚΕ στην πώληση της ΣΕΚΑΠ
Η ΣΕΚΕ όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα είχε κομβικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην πώληση της ΣΕΚΑΠ καθώς ουσιαστικά αυτή έκανε την επιλογή του αγοραστή πουλώντας τις μετοχές της (34,18%) στον Ιβάν Σαββίδη και ικανοποιώντας έτσι τον όρο που είχε θέσει ο εκκαθαριστής της ΑΤΕbank κ. Νίκος Μαράντος «να υπάρχει έγγραφη συμφωνία με τον μέτοχο της καταστατικής μειοψηφίας». «Έστρωσε έτσι το χαλί» για την απόκτηση και του ποσοστού της ΑΤΕ (50,36%) από τον ρώσο επιχειρηματία παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πιθανότητες (θεωρητικά περισσότερο) και είναι σύννομο να αποκτήσει κάποια άλλη εταιρεία το ποσοστό της ΑΤΕ. Επιχειρηματικά όμως δεν είναι συνηθισμένο ένα τέτοιο εγχείρημα και ο κ. Σαββίδης δεν θα έμπαινε στο παιχνίδι μόνο και μόνο έχοντας την μειοψηφία και κάποιος άλλος να ελέγχει την εταιρεία.
Υπενθυμίζουμε πως, το γεγονός ότι η ΣΕΚΕ και όχι η ΑΤΕ τελικά είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πώληση της ΣΕΚΑΠ αποδεικνύεται επίσης και από το «ναυάγιο» του πρώτου διαγωνισμού με τον ινδικό όμιλο Bommidala όταν η ΑΤΕ είχε συμφωνήσει και είχε μάλιστα προβεί σε σχετική ανακοίνωση ενώ η ΣΕΚΕ είχε απορρίψει την πρόταση του ομίλου όπως επίσης και αυτή της τουρκικής εταιρείας Seba Dis Ticaret Ve Nakliyat AS ενώ τελικά συμφώνησε με τον Ι. Σαββίδη.
Η SEBA επιμένει…
Παρά το γεγονός ότι μετά απ’ αυτή την εξέλιξη θεωρείται ότι η κατάσταση έχει δρομολογηθεί ωστόσο – σύμφωνα με πληροφορίες μας – ο τουρκικός όμιλος SEBA Dis Ticaret Ve Nakliyat AS,επιμένει και έχει καταθέσει προσφορά παρά τη δυσαρέσκεια που υπάρχει προς την ελληνική πλευρά για τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί και την «παράκαμψη» της δικής της προσφοράς η οποία, σημειωτέον, ήταν η μόνη δεσμευτική μέχρι πρόσφατα. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του xanthipress.gr: «Η κοινοπραξία SEBA/ΕΛΓΕΚΑ, έχει αποστείλει εξώδικο στη ΣΕΚΕ, από το απόγευμα της Τρίτης. Ουσιαστικά διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι η διοίκηση της εταιρίας ήρθε σε συμφωνία με τον ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, χωρίς να συζητήσει με τους ίδιους». Επίσης στο ίδιο δημοσίευμα του xanthipress.gr επίσης αναφέρεται ότι: «Νομικοί κύκλοι εκτιμούν, ότι ως εταιρία ιδιωτικού δικαίου η ΣΕΚΕ έχει το δικαίωμα να διαπραγματευτεί με επενδυτή της αρεσκείας της και ότι οι κινήσεις αυτές των Τούρκων Επιχειρηματιών, κυρίως, ενδεχομένως να ενέχουν κριτική για τη στάση του εκκαθαριστή μέχρι σήμερα».
Ήρθαν και οι Γάλλοι στη ΣΕΚΑΠ
Στην εκπνοή του διαγωνισμού έδειξαν ενδιαφέρον και οι Γάλλοι και συγκεκριμένα η γαλλική εταιρεία Biosyntec. Πρόκειται για εταιρεία Βιοτεχνολογίας που φτιάχνει φίλτρα τσιγάρων που έχει αναπτύξει ένα φίλτρο σαν το Bio filter της ΣΕΚΑΠ. Δραστηριοποιείται σ’ όλο τον κόσμο (Αμερική, Ασία, Αφρική και Ευρώπη) και
ειδικεύεται δε στην μείωση των επιπτώσεων του καπνίσματος.
Έξι στελέχη της γαλλικής εταιρείας επισκέφτηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ, ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για τα οικονομικά της εταιρείας από τον διευθυντή κ. Χρίστο Πούλιο.
Μάλιστα λέγεται ότι η εταιρεία κατέθεσε δεσμευτική προσφορά.  
 
Ποιός είναι ο Ιβάν Σαββίδης που από καπνεργάτης έφτασε να αγοράσει τον ΠΑΟΚ και να μπει στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο;


Ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, μετά τη θεαματική εξαγορά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, προχώρησε προ ημερών στη μίσθωση για ένα έτος του ιστορικού ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς» της Θεσσαλονίκης, ενώ κατάφερε και μπήκε «σφήνα» στους μνηστήρες που ενδιαφέρονται για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ.
Λίγο καιρό πριν, ο ίδιος είχε προσπαθήσει να εξαγοράσει και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
Ο Ιβάν ο τρομερός, για να θυμηθούμε την εμβληματική ταινία του ρώσου Αϊζενστάιν, νοικιάζοντας το εμβληματικό ξενοδοχείο Μακεδονία, επιχειρεί το πρώτο επίσημο επιχειρηματικό του βήμα στον τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο Έθνος, φέρεται επίσης να σχεδιάζει επένδυση για τη δημιουργία μεγάλης υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας σε ακίνητο που απέκτησε πρόσφατα στην Εύβοια.
Ένας καπνεργάτης από τη Γεωργία
Ο Ιβάν γεννήθηκε το 1959 στο χωριό Σάντα της «Μικρής Ελλάδας», όπως λέγεται η περιοχή Τσάλκα στον Πόντο της Γεωργίας. Ξεκίνησε να ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της ζωής ως εργάτης στην καπνοβιομηχανία «Ντονσκόι Ταμπάκ», που εδρεύει στο μονίμως παγωμένο Ροστόφ.
Από το 1980, όταν και ολοκλήρωσε τη στρατιωτική θητεία του, ο Ιβάν Σαββίδης εργάστηκε στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ροστόφ, όπου είχε μετακομίσει με την οικογένειά του μερικά χρόνια νωρίτερα. Από πολύ χαμηλά, κι ολοκληρώνοντας τις σπουδές Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της πόλης, αναρριχήθηκε ταχύτατα στην ιεραρχία του εργοστασίου έως τη θέση του υποδιευθυντή. Η ιδιωτικοποίησή του, με την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος, τον βρήκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το 1992 και έναν χρόνο αργότερα στη θέση του προέδρου της. Σήμερα η καπνοβιομηχανία «Ντονσκόι Ταμπάκ» αποτελεί μία από τις τέσσερις σημαντικότερες εταιρείες του μητρικού ομίλου «Αγκροκόμ», του οποίου πρόεδρος είναι ο Σαββίδης.
Έγινε κολοσσός με εργοστάσια
Στο Ροστόφ ο Ιβάν έχτισε το κέντρο της οικονομικής αυτοκρατορίας του. Εκτός από την καπνοβιομηχανία του, που ελέγχει το 4% της παραγωγής τσιγάρων στη Ρωσία, όπου οι καπνιστές υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια, στον όμιλο του Σαββίδη ανήκουν η εταιρεία αλλαντικών «Ταβρ», η εταιρεία αγροτικών προϊόντων, ιχθυοκαλλιεργειών και παραγωγής χαβιαριού «Καζάχα» και μια εταιρεία θεματικών πάρκων. Υπολογίζεται ότι στις εταιρείες του εργάζονται περισσότεροι από 17.000 υπάλληλοι, ενώ ο κύκλος εργασιών για το 2011 ξεπερνούσε τα 500 εκατ. ευρώ.
Είναι στο Forbes με 9,4 δισ. ρούβλια (237 εκατ. ευρώ)
Σύμφωνα με το ρωσικό οικονομικό περιοδικό «Φινάνς», η περιουσία του Ιβάν Σαββίδη εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ. Κατατάσσεται στην 30ή θέση των πλουσιότερων Ρώσων, ενώ το αμερικανικό περιοδικό «Forbes» αποτιμά την περιουσία του στα 9,4 δισ. ρούβλια (περίπου 237 εκατ. ευρώ).
Και πολιτικός ο Ιβάν Σαββίδης
Το 1998 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής της Νομοθετικής Βουλής της επαρχίας του Ροστόφ.
Το 2007 ανανέωσε τη θητεία του στη ρωσική Βουλή, ωστόσο το 2011 η παράταξή του «Ενωμένη Ρωσία» καταβαραθρώθηκε στις εκλογές της επαρχίας του Ροστόφ
Με αρωγό την ορθόδοξη πίστη πέτυχε την πρώτη μεγάλη νίκη του, όταν κάποια χρόνια πριν, με αποκλειστικά δικές του ενέργειες, άνοιξε το σπουδαιότερο σύμβολο του ποντιακού Ελληνισμού, το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.
Η σωτηρία του ΠΑΟΚ
Τον Αύγουστο του 2012 αγοράζει την αγαπημένη του ομάδα, τον ΠΑΟΚ, σώζοντάς τον από βέβαιη καταστροφή.
Από το 2006 ακόμη είχε δείξει ενδιαφέρον για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Το όνειρο της επένδυσης στην ομάδα που συμβολίζει τις χαμένες πατρίδες έγινε πραγματικότητα για τον επιχειρηματία το καλοκαίρι του 2012. Οι διαπραγματεύσεις και οι επαφές κράτησαν περίπου πέντε μήνες μέχρι τη στιγμή που ο κ. Σαββίδης απέκτησε τον Αύγουστο του 2012 την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ και έγινε ο νέος ιδιοκτήτης της ομάδας.
Δικαιολογώντας την επένδυσή του στον ΠΑΟΚ, δήλωνε πέρυσι το καλοκαίρι: «Ο σύλλογος που κουβαλά την κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης και βρίσκεται πνευματικά κοντά σε εμένα προσωπικά και σε χιλιάδες Ελληνες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, πρέπει να ζήσει. Αν είναι να σωθεί κάτι και θα σωθεί, αυτό πρέπει να είναι κάτι που συμβολίζει την ενότητα των δυνάμεων που ενδιαφέρονται για την επιβίωση της Ελλάδας».
Έβαλε 21 εκατ. ευρώ στον ΠΑΟΚ
Υπολογίζεται ότι ήδη στον ΠΑΟΚ μπήκαν 21 εκατ. ευρώ, ενώ σχεδιάζονται επενδύσεις για αθλητικό κέντρο και γήπεδο, ύψους 50 εκατ. ευρώ, ενδεχομένως και με τη σύμπραξη άλλων Ρώσων επιχειρηματιών.
Επόμενη κίνηση το ξενοδοχείο και απώτερος στόχος του, όπως λένε οι γνωρίζοντες, είναι η μελλοντική ανάπτυξη και εξαγορά του.
Στη διαγωνιστική διαδικασία του ΙΚΑ για το «Μακεδονία», που έγινε στις αρχές του Φεβρουαρίου, η εταιρεία «Black & White», συμφερόντων του ομογενούς επιχειρηματία, κατέθεσε προσφορά μηνιαίου μισθώματος 95.000 ευρώ, την ανώτερη μεταξύ τριών υποψήφιων «μνηστήρων» (81.000 ευρώ της εταιρείας Aenaos και 51.000 της Grecotel), με αποτέλεσμα να αποκτά τον έλεγχο της ξενοδοχειακής μονάδας για 12 μήνες.
Από το ΙΚΑ, που είναι ιδιοκτήτης του ακινήτου, είχε οριστεί ως ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα το ποσό των 50.000 ευρώ. Πέρα από το μίσθωμα, η πλειοδότρια εταιρεία πρέπει να καταβάλει στο Ιδρυμα το 10% των κερδών της, ενώ οφείλει και να κρατήσει το 92% του προσωπικού, που αριθμεί 120 άτομα. Ο μισθωτής θα καταθέσει εγγυητική επιστολή εξάμηνης διάρκειας.
Η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ
Ανατροπή του σκηνικού προκάλεσε ο Ιβάν Σαββίδης και στην υπόθεση της ΣΕΚΑΠ, μοναδικός υποψήφιος για την εξαγορά της οποίας μέχρι πρότινος ήταν η τουρκική Seba. Στις αρχές του χρόνου, ο ομογενής επιχειρηματίας γνωστοποίησε μέσω επιστολής στο υπουργείο Οικονομικών το ενδιαφέρον του, ζητώντας χρονικό περιθώριο ενός μήνα, προκειμένου να διενεργήσει οικονομικό και νομικό έλεγχο της εταιρείας, προτού υποβάλει δεσμευτική προσφορά».
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγουν σήμερα παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί

Δύο υποχρεωτικά self test ανά εβδομάδα για τους παιδαγωγούς   Ανοίγουν και πάλι από σ…