Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η… νέα «Αθηνά» αυξάνει τους εισακτέους στην Πολυτεχνική της Ξάνθης

Η… νέα «Αθηνά» αυξάνει τους εισακτέους στην Πολυτεχνική της Ξάνθης

0
DPTH-empros
Πάνω από 200 θέσεις επιπλέον για τα πέντε τμήματα. «Χάνουν» μόνο οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί
 
Σημαντικές απώλειες νεοείσακτων σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη. Συνολικά το ΔΠΘ «χάνει» 1.219 θέσεις για νέους φοιτητές
 
Την Πολυτεχνική σχολή του ακριτικού μας πανεπιστημίου ενισχύει το νέο και οριστικό σχέδιο «Αθηνά», που προτείνει συνολικά και για τα πέντε τμήματα αύξηση των θέσεων κατά 216. Και το νέο τροποποιημένο σχέδιο που δημοσιοποίησε το υπουργείο παιδείας για τα ΑΕΙ/ ΤΕΙ αφήνει «αλώβητο» το Πολυτεχνείο της Ξάνθης και προβαίνει σε αύξηση του αριθμού των εισακτέων, πράγμα που σημαίνει, ότι αν εγκριθεί η πρόταση, η Ξάνθη θα υποδεχθεί τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 800 νέους φοιτητές, με τη γενική σειρά.
Το νέο σχέδιο «σφραγίζει» την απορρόφηση τριών τμημάτων στην Κομοτηνή, παρά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν, και συγκεκριμένα, το τμήμα παρευξείνιων σπουδών, το ΔΟΣΑ και το τμήμα Διοίκησης επιχειρήσεων. Το πρώτο εισάγεται στο τμήμα ιστορίας εθνολογίας και τα άλλα δύο στο νέο ενοποιημένο τμήμα πολιτικής επιστήμης και διεθνών οικονομικών σχέσεων.
800 εισακτέοι προτείνονται για την Πολυτεχνική της Ξάνθης
Σύμφωνα με τις προτεινόμενες θέσεις τους σχεδίου «Αθηνά», 100 νέους φοιτητές θα δεχθεί η Αρχιτεκτονική της Ξάνθης, όπως και οι άλλες πέντε αρχιτεκτονικές σχολές της χώρας, 200 εισακτέους θα έχει το τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως και τα άλλα τρία ίδια τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, 150 θα βρεθούν στο τμήμα Μηχανικών παραγωγής και διοίκησης, όπως και στο πανεπιστήμιο των Χανίων, όπου λειτουργεί το μοναδικό ομότιτλο τμήμα της χώρας, 200 προορίζονται για το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Ξάνθης, όπως και στα άλλα τρία τμήματα πανεπιστημίων που υπάρχουν στην Ελλάδα και τέλος 150 θα είναι οι νέοι φοιτητές του τμήματος Μηχανικών περιβάλλοντος, όπως και στο πανεπιστήμιο των Χανίων.
Αύξηση σε όλα τα τμήματα πλην των ηλεκτρολόγων
Η «Αθηνά» αυξάνει τους εισακτέους σε όλα τα τμήματα της Πολυτεχνικής, με εξαίρεση τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς, όπου οι 238 περσινοί πρωτοετείς θα μειωθούν σε 200. Σε «νικητή» ανάγεται το τμήμα μηχανικών περιβάλλοντος που θα έχει το μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων, από 54 πέρυσι σε 150 φέτος, πράγμα που ίσως δείχνει και τη βαρύτητα που το υπουργείο δίνει στον τομέα. Ακόμη, οι περσινές 130 θέσεις στους πολιτικούς μηχανικούς γίνονται διακόσιες, οι 90 νέοι εισακτέοι του 2012 στο τμήμα μηχανικών παραγωγής και διοίκησης γίνονται 150 (παρά τις φήμες ότι το τμήμα θα κλείσει) και τέλος οι 92 νέοι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής αυξάνονται σε 100.
Συνολικά, η Πολυτεχνική που πέρυσι δέχθηκε 584 εισακτέους με τη γενική σειρά (και 213 με τις ειδικές κατηγορίες), φέτος, αν «περάσει το σχέδιο, θα υποδεχθεί 800 νέους φοιτητές (χωρίς τις ειδικές κατηγορίες).
Μείωση εισακτέων σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή. Μικρή αύξηση στην Ορεστιάδα
«Κακά» είναι τα νέα για τα τμήματα της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής, της έδρας του ΔΠΘ, όπου μέχρι πέρυσι φοιτούσαν περίπου οι μισοί φοιτητές του πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, η Αλεξανδρούπολη των 820 φοιτητών το 2012, θα αναμένει τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά μόλις 475 φοιτητές, ως συνέπεια της μείωσης των εισακτέων στο παιδαγωγικό δημοτικής εκπαίδευσης και στο τμήμα Μοριακής Βιολογίας (δευτερευόντως). Τις απώλειές του ο νομός Έβρου καλύπτει σε μικρό βαθμό με την αύξηση των φοιτητών της Ορεστιάδας, όπου οι 240 εισακτέοι, γίνονται φέτος 300.
Τέλος, οι 1.805 φοιτητές της Κομοτηνής, αναμένεται να μειωθούν σε μόλις 925, με τις σημαντικότερες απώλειες να σημειώνονται στο τμήμα της Νομικής (όπου οι 480 εισακτέοι μειώνονται σε 300, αν και παραμένει το πολυπληθέστερο τμήμα του ΔΠΘ) και των ΤΕΦΑΑ (από 290 σε 150).
Να σημειωθεί βέβαια ότι μέχρι σήμερα, συγκριτικά, η σχολή της Ξάνθης υποδεχόταν τους λιγότερους φοιτητές σε σχέση με τις δύο άλλες πρωτεύουσες της Θράκης, εικόνα που δείχνει να αλλάζει με τη νέα στρατηγική του υπουργείου Παιδείας.
Συνολικά, το ΔΠΘ που υποδέχθηκε φέτος 3.449 φοιτητές με την ειδική σειρά, θα στερηθεί 1.219 πρωτοετείς, πράγμα που αντανακλά και την γενική κατεύθυνση του υπουργείου για μείωση του αριθμού των εισακτέων.
 
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…