Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Η Μ.Κ.Ο. «Άνοδος» και η διαρκής κάθοδος της Δημοτικής Αρχής

Η Μ.Κ.Ο. «Άνοδος» και η διαρκής κάθοδος της Δημοτικής Αρχής

0
Adabufis 2-empros
Δημόσια τοποθέτηση του Νίκου Ανταμπούφη για τον τρόπο που ο δήμος διαχειρίζεται την κοινωνική αλληλεγγύη στην Ξάνθη
 
Σε παρέμβαση με δημόσια δήλωση προβαίνει ο Νίκος Ανταμπούγης για τους ¨πολίτες για την Ξάνθη» θέτοντας με επιμονή το ζήτημα της προσέγγισης των πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης από την πλευρά της δημοτικής αρχής, με αφορμή τη συζήτηση που διεξήχθη στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναφορικά με την πρόταση της ΜΚΟ «Άνοδος» για συνεργασία με το δήμο σε κοινωνικό πρόγραμμα. Ο Νίκος Ανταμπούφης στηλιτεύει την αδράνεια του δήμου σε δομές και δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και αποδίδει προχειρότητα στη διαχείριση του όλου ζητήματος στη δημοτική αρχή
Η δήλωση Ανταμπούφη
Η συζήτηση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ) της 25/2/13 υπήρξε αποκαλυπτική για τη γενικότερη άποψη και στάση της Δημοτικής Αρχής απέναντι στο ζήτημα της κοινωνικής αλληλεγγύης, των πρωτοβουλιών των πολιτών και του ρόλου του Δήμου Ξάνθης. Όπως έγινε γνωστό, η ΜΚΟ «Άνοδος» στις 12/2 πρότεινε συνεργασία στο Δήμο Ξάνθης για την υλοποίηση δράσης του ΕΣΠΑ για τη δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου και Τράπεζας Χρόνου έως το 2015 απασχολώντας περίπου 20 ανέργους. Το πρόγραμμα είναι ύψους 578.000 €.
Ενώ η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει την 18/2 το ΔΣ καλείται να αποφασίσει στις 25/2 και από τη συζήτηση του θέματος αποκαλύπτεται ότι ίσως και να έχει ήδη υποβληθεί η πρόταση. Είτε λοιπόν κατατέθηκε η πρόταση εμπρόθεσμα οπότε υπάρχει προσυννενόηση Δημοτικής Αρχής και ΜΚΟ αλλά και παράκαμψη του Δημοτικού Συμβουλίου, είτε κατατέθηκε εκπρόθεσμα οπότε είναι φανερή η προχειρότητα της όλης διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να ελεγχθεί η διαδικασία και η απόφαση του ΔΣ από τους αρμόδιους.
Ως προς το περιεχόμενό της, η πρόταση της ΜΚΟ είναι μια φθηνή απομίμηση των ιδεών και των πρακτικών που έχουν αναπτύξει, εδώ και πολλά χρόνια, κινήματα πολιτών σε πολλούς Δήμους της πατρίδας μας. Η κοινωνική αλληλεγγύη υποβιβάζεται σε πρόσχημα με σκοπό την απορρόφηση κονδυλίων. Οι πρακτικές κοινωνικής αλληλεγγύης και εναλλακτικής οικονομίας πραγματοποιούνται στο Δήμο μας, αλλά και παντού στην Ελλάδα, με την εθελοντική συμμετοχή και αυτοοργάνωση των πολιτών. Αντίθετα, η κοινή πρόταση ΜΚΟ και Δημοτικής Αρχής αποτιμά τα έξοδα λειτουργίας ως 20% (115.600 €) χρησιμοποιώντας φυσικά εθελοντές!
Εμείς πιστεύουμε ότι ο Δήμος Ξάνθης πρέπει να είναι ο θεσμός που θα αγκαλιάσει και θα συντονίσει όλες τις επιμέρους προσπάθειες και πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί στην Ξάνθη από πολίτες, κινήματα και θεσμικούς παράγοντες. Ταυτόχρονα θλιβόμαστε όταν δια στόματος του αρμόδιου Αντιδημάρχου η Δημοτική Αρχή παραδέχεται ότι «… συμπράττουμε με την ΜΚΟ διότι διαφορετικά είναι δράση που εμείς δε θα την κάναμε ποτέ!!!». Έτσι μπορεί να εξηγηθεί η μέχρι τώρα αδράνεια εφαρμογής της εδώ και ένα χρόνο ομόφωνης απόφασης του ΔΣ για δομές κοινωνικής αλληλεγγύης στον Δήμο μας. Επίσης, έτσι εξηγείται η έλλειψη αρωγής στις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες των συμπολιτών μας. Η επιχειρούμενη σύμπραξη Δήμου και ΜΚΟ λειτουργεί ανταγωνιστικά και όχι συμπληρωματικά στις υπάρχουσες προσπάθειες διότι θέλει να αντλήσει ανθρώπινους πόρους από τη δεξαμενή των εθελοντών συμπολιτών μας και αναπόφευκτα να τους στερήσει από αλλού. Επιπλέον είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται η ζοφερή πραγματικότητα της ανεργίας για να δικαιολογηθεί η προχειρότητα και η αδράνεια της Δημοτικής Αρχής με σκοπό να εμφανιστεί, προσχηματικά, ένα οποιοδήποτε έργο κοινωνικής αλληλεγγύης.
Το πρόγραμμα λήγει το 2015 και η ΜΚΟ «Άνοδος» θα αποχωρήσει αλλά η ανάγκη για δομές κοινωνικής αλληλεγγύης στο Δήμο μας θα εξακολουθεί να υπάρχει όπως και οι συμπολίτες μας που τις έχουν ανάγκη. Το ερώτημα, μετά την στάση της Δημοτικής Αρχής, είναι αν θα υπάρχουν και όλα τα σχήματα κοινωνικής αλληλεγγύης που είναι τώρα ενεργά.            
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…