Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στην «απ’ έξω» η επιτροπή εμπορικών μισθωμάτων

Στην «απ’ έξω» η επιτροπή εμπορικών μισθωμάτων

0
AGORA XANTHIS-empros
Δεν δέχεται αιτήματα για μειώσεις εδώ και 3-4 μήνες. Δηλώσεις της προέδρου Κικής Κιούση
 
Στην αδυναμία του θεσμού που δεν επενδύει τις αποφάσεις της επιτροπής με δεσμευτικό χαρακτήρα, αποδίδει τον παραμερισμό της ο Σωτήρης Τσιακίρογλου
 
Αρχικά… έτρεχαν και δεν προλάβαιναν και τώρα ούτε «ψυχή δεν πατάει» στην Επιτροπή Εμπορικών Μισθωμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Τον πρώτο καιρό της λειτουργίας της η Επιτροπή κλήθηκε με προθεσμία 20 εργάσιμων ημερών για κάθε αίτηση, να διαχειριστεί δεκάδες αιτήσεις για μείωση ενοικίων σε εμπορικά μισθώματα, ωστόσο τους 3-4 τελευταίους μήνες η επιτροπή βρίσκεται σε αδράνεια, καθώς ουδείς δεν έχει σπεύσει να ζητήσει τη συνδρομή της, προκειμένου να επιτύχει μείωση του μισθώματος.
Σημειώνεται ότι πρόεδρος της επιτροπής είναι η Κική Κιούση, πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης, και συμμετέχουν επίσης η Άσπα Γαργάλα ως εκπρόσωπος των ιδιοκτητών και η Ρένα Μπατζακίδου, ως εκπρόσωπος των λοιπών επιστημονικών φορέων.
Όπως σημειώνει η κ. Κιούση, κατά τη διάρκεια λειτουργίας της η επιτροπή διαχειρίστηκε πολλές υποθέσεις και πέτυχε κάποιους συμβιβασμούς, με μέριμνα τόσο στα συμφέροντα του ιδιοκτήτη όσο και του μισθωτή και βέβαια στο πλαίσιο της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. Η ίδια η κ. Κιούση εκτιμά ότι πιθανόν δεν υπάρχει πλέον αντικείμενο για την επιτροπή, επειδή τα δύο μέρη, γνωρίζοντας ότι υπάρχει το επόμενο βήμα του συμβιβασμού μέσω της επιτροπής, κάνουν περισσότερη προσπάθεια να τα βρουν μόνοι τους, ενώ δεν αποκλείει και την περίπτωση να μειώθηκαν οι υποθέσεις, αφού αυξήθηκαν οι περιπτώσεις που οι επαγγελματίες δεν έχουν πια περιθώριο ακόμη κι αν μειώσουν το νοίκι, οπότε κλείνουν.
Σ. Τσιακίρογλου: «η δομή του θεσμού δεν επέτρεψε να έχει ουσιαστικό ρόλο»
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης Σωτήρης Τσιακίρογλου σημειώνει ότι ο θεσμός είναι έτσι δομημένος που δεν του επέτρεψε να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο κι έτσι απαξιώθηκε στα μάτια των ιδιοκτητών και μισθωτών. «Κάποιοι προτιμούν τη διμερή συμφωνία και αν αποτύχουν πάνε κατευθείαν στα δικαστήρια. Κάποιοι αποθαρρύνθηκαν γιατί είδαν ότι δε βγήκε άκρη στην επιτροπή», επισημαίνει ο κ. Τσιακίρογλου, τονίζοντας ότι το πιο κρίσιμο είναι ότι οι αποφάσεις της επιτροπής δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. «Δεν είναι υπεύθυνα δηλαδή τα μέλη της επιτροπής, είναι θέμα του θεσμού», συμπληρώνει.
Πάντως, σχολιάζει ότι διακανονισμοί έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται. Μάλιστα, εκτιμά ότι τα εμπορικά μισθώματα στην Ξάνθη έχουν πέσει περίπου στο 50%, τόσο τα άλλοτε δυσθεώρητα του εμπορικού κέντρου της πόλης, όσο και τα πιο περιφερειακά. «Όσοι δεν μείωσαν δημιούργησαν στους επαγγελματίες που νοικιάζουν εκ των πραγμάτων αδυναμία. Κι όταν φτάνουν σε τέτοιο σημείο, αναγκαστικά κλείνουν. Αυτό δε συμφέρει ούτε τους ιδιοκτήτες. Άλλωστε πλέον, ακόμη και η μετακίνηση σε άλλο χώρο έχει κόστος, οπότε οι επαγγελματίες προτιμούν να κλείσουν την επιχείρηση αν δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά», καταλήγει ο ίδιος.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…