Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στο Πειθαρχικό συμβούλιο ο γιατρός που κατήγγειλε τα «χαλασμένα μανταλάκια»

Στο Πειθαρχικό συμβούλιο ο γιατρός που κατήγγειλε τα «χαλασμένα μανταλάκια»

0
adamidis giatros-empros
Αντιμέτωπος με την ποινή της αργίας. Απαλλάχτηκε από τον Ιατρικό σύλλογο Καβάλας στον οποίο τον παρέπεμψε ο Ιατρικός σύλλογος Ξάνθης
 
Η Ένωση ιατρών του νοσοκομείο Ξάνθης καταδικάζει την κλήτευση του προέδρου της
 
Με το ερώτημα της αργίας κλήθηκε ν’ απολογηθεί ενώπιον του υπηρεσιακού συμβουλίου, την Τετάρτη 6 Μαρτίου στο Υπουργείο Υγείας ο διευθυντής της Παιδιατρικής του νοσοκομείου Ξάνθης και πρόεδρος της Ένωσης γιατρών του Νοσοκομείου – Κέντρων Υγείας Ξάνθης κ. Δημήτρης Αδαμίδης. Υπενθυμίζουμε ότι η απολογία του αφορά στη διαχείριση του θέματος με τα « χαλασμένα μανταλάκια», που τοποθετούνται στον ομφάλιο λώρο των νεογέννητων, ένα θέμα που απασχόλησε την τοπική κοινωνία, δίχασε την ιατρική κοινότητα τον Ιούνιο του 2011, ενώ πυροδότησε μια σφοδρή αντιπαράθεση της Ένωσης Γιατρών και του διοικητή του νοσοκομείου Ξάνθης, ο οποίος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά εναντίον της Ένωσης. Να σημειώσουμε ότι είχε προηγηθεί Έκθεση Ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας το πόρισμα της οποίας δημοσιεύτηκε στο «Ε» (φύλλο 19/12/2012) η οποία πρότεινε την παραπομπή του παιδιάτρου στο πειθαρχικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης για παράβαση του άρθρου 2 (Κώδικας Ιατρικής δεοντολογίας) που ορίζει ότι ο γιατρός πρέπει να αποφεύγει κάθε πράξη ή παράλειψη η οποία μπορεί να βλάψει την πίστη του κοινού προς το ιατρικό επάγγελμα και στον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θράκης για παράβαση τους άρθρου 2 του Ν 3418/2005 και του άρθρου 107 του Ν 3528/2005 που απαγορεύει την άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής που γίνεται δημόσια γραπτώς ή προφορικώς με σκόπιμη χρήση. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης αρνήθηκε αποφανθεί για το θέμα και τον παρέπεμψε στον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας ο οποίος και απήλλαξε πανηγυρικά τον κ. Αδαμίδη. Εν’ όψει της κρίσης του από το υπηρεσιακό συμβούλιο το Υπουργείο Υγείας η Ένωση γιατρών του νοσοκομείου και των Κ.Υ. Ξάνθης έβγαλε ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει κατηγορηματικά την κλήτευση του γιατρού.
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ.
(ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ)
Η Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξάνθης καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο την κλήτευση του Διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής (και προέδρου της Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ.) κου Αδαμίδη Δημήτριου σε απολογία ενώπιον του υπηρεσιακού συμβουλίου, την Τετάρτη 6-3-13, στο Υπουργείο Υγείας, με το ερώτημα της αργίας! Υπενθυμίζεται ότι το «αδίκημα» που βαραίνει τον Διευθυντή δεν αφορά «επίορκη» συμπεριφορά (το ήθος του, το ενδιαφέρον του για τους μικρούς ασθενείς και η αφοσίωσή του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι πανθομολογούμενα και αδιαμφισβήτητα), αλλά η αντιπαράθεση του με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Ξάνθης για μια παλαιότερη υπόθεση αστοχίας υλικού. Για την ιστορία, η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης εκείνης ακόμη εκκρεμεί· δεν αποκλείεται να αποδειχθεί ότι οι αναφορές του Διευθυντή (ακόμα κι αν θεωρηθούν υπερβολικές, οπωσδήποτε πάντως χωρίς δόλο) για την επικινδυνότητα του υλικού ήταν απολύτως βάσιμες, οπότε ο εγκαλούμενος στην περίπτωση αυτή με το ερώτημα της αργίας είναι όχι ο γιατρός αλλά η Διοίκηση. Αυτό πάντως είναι ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί από τη Δικαιοσύνη.
Η Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ. επισημαίνει ότι :
1) Η κλήτευση σε απολογία γίνεται όχι για «επίορκη» συμπεριφορά αλλά διότι τόλμησε να έρθει σε αντιπαράθεση με τη Διοίκηση του Γ.Ν.Ξ.
2) Το μήνυμα που στέλνεται είναι σαφές: « Στο εξής, όποιος αμφισβητεί και κριτικάρει θα μηνύεται και θα απολύεται.» Στο ίδιο μήκος κύματος άλλωστε και η πρόσφατη μήνυση του υποδιοικητή του Γ.Ν.Ξ. προς το ΔΣ της Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ. για την ανάρτηση μιας, δημοσιευμένης ήδη, δήθεν επικριτικής γελοιογραφίας. Σαφής στόχος ο εκφοβισμός των εργαζομένων.
3) Τέτοιες πρακτικές, να απολύεται όποιος αμφισβητεί και κριτικάρει, όχι μόνο δεν αρμόζουν σε Δημόσια Ιδρύματα (όπου η κριτική στους Διοικούντες είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη) αλλά αντίθετα παραπέμπουν είτε σε ολοκληρωτικά καθεστώτα είτε στις πρακτικές του Ιδιωτικού Τομέα, όπου η κριτική στη Διοίκηση είναι αδιανόητη.
4) Ο συγκεκριμένος γιατρός – Διευθυντής πολλές φορές έχει κληθεί και έχει προσφέρει πολύτιμη ιατρική βοήθεια εκτός υπηρεσίας, χωρίς να εφημερεύει, όταν τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές μικρών ασθενών. Μ’ αυτή την έννοια, η Διοίκηση του Γ.Ν.Ξ. οφείλει στην πραγματικότητα ευγνωμοσύνη στον συγκεκριμένο γιατρό, που δεν αφήνει να κινδυνεύσουν οι ζωές των ασθενών προσφέροντας εθελοντική εργασία, εκεί που η Διοίκηση προσφέρει περικοπές εφημερευόντων ιατρών και , ενδεχόμενη, διακινδύνευση της Δημόσιας Περίθαλψης.
5) Η Διοίκηση του Γ.Ν.Ξ. κοιμάται, άραγε, ήσυχα το βράδυ αναλογιζόμενη ότι προσέφερε θυσία στο βωμό της Τρόϊκας μία ακόμη απόλυση ενός μάχιμου, πολλαπλά χρήσιμου και έντιμου γιατρού;
6) Οι περίφημες αιτιάσεις της τρικομματικής κυβέρνησης ότι δήθεν θα απολύσει «επίορκους», αποδεικνύονται ως ένα φτηνό προπαγανδιστικό τέχνασμα για να δικαιολογηθεί ο εργασιακός μεσαίωνας που περιμένει τους εργαζόμενους σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα με την απόλυση να επικρέμεται ανά πάσα στιγμή.
7) Σε τελική ανάλυση, το ήδη λειψό ιατρικό προσωπικό του Γ.Ν.Ξ. θα αντέξει, άραγε, μία ακόμη απομάκρυνση ιατρού, ή το Νοσοκομείο θα καταρρεύσει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα όταν απομακρυνθεί ένα ακόμη από τα κρίσιμα στηρίγματά του;
Η Ε.Ι.ΝΟ.Κ.Υ.Ξ. θέτει ως μείζον ζήτημα ηθικής τάξης το ενδεχόμενο της αργίας ενός συναδέλφου επειδή αμφισβητεί και κριτικάρει. Όπως θέτει και ως ζήτημα προσωπικής αξιοπρέπειας των υπολοίπων συναδέλφων να μην ανεχθούν το επαίσχυντο ενδεχόμενο της απόλυσης. Εάν η απόλυση τελικά ολοκληρωθεί, κανείς δεν θα έχει το δικαίωμα να κοιμάται με ήσυχη τη συνείδηση· για τον πρόσθετο λόγο ότι ο καθένας συνάδελφος μπορεί να είναι ο επόμενος…».
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η προσωπική διαφορά «καταπίνει» τις αυξήσεις στις συντάξεις

Ανάσα ανακούφισης ύψους 7,75% στους συνταξιούχους αλλά…   «Πάγωμα» της προσωπικής διαφοράς…