Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Ζεστό χρήμα» από τον ΕΛΓΑ

«Ζεστό χρήμα» από τον ΕΛΓΑ

0
agrotes001-empros
Άρχισε από χθες η καταβολή 695.000 ευρώ στους αγρότες του νομού μας. Αποζημιώνονται για τις καταστροφές από τις πλημμύρες του περσινού Μαΐου
 
Μετά από 2 χρόνια οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές σε κτηνοτροφικές μονάδες και κατοικίες από τον ανεμοστρόβιλο στο Δέκαρχο και Ν. Αμισσό
 
Απ’ την τελευταία μέρα του Φλεβάρη ξεκίνησε η …Άνοιξη για τους αγρότες του νομού μας αλλά και άλλων 42 νομών της χώρας καθώς άνοιξε η… στρόφιγγα πληρωμών του ΕΛΓΑ και καταβάλλει από χθες στους λογαριασμούς των αγροτών στην ΑΤΕ τα ποσά των αποζημιώσεων που δικαιούνται ως αντιστάθμισμα για τις καταστροφές καλλιεργειών κυρίως βαμβακιού, καλαμποκιού και ηλίανθου από τις μεγάλες πλημμύρες του Μαΐου του 2012!
695.000 ευρώ από τον ΕΛΓΑ στο νομό μας
«Ζεστό χρήμα» και συγκεκριμένα 695.000 ευρώ πρόκειται να …γεμίσει τις τσέπες των αγροτών του νομού μας, κυρίως των δήμων Αβδήρων – Τοπείρου, αποζημιώνοντας τις πλημμυρισμένες καλλιέργειες. Να σημειώσουμε ότι στο νομό μας καταστράφηκαν κυρίως καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού σιταριού και ηλίανθου. Ιδιαίτερα για τον ηλίανθο ήταν τόσο μεγάλες οι καταστροφές – όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της Ένωσης Γεωργών Δ. Τοπείρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» κ. Κώστας Δαλάτσης – που πολλοί αγρότες αναγκάστηκαν να ξανασπείρουν δαπανώντας πολλά έξτρα χρήματα.
«Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ άρχισαν να μπαίνουν από τις 28 Φεβρουαρίου στους λογαριασμούς των αγροτών στην ΑΤΕ», επισημαίνει ο κ. Βασίλης Πλουμίδης επόπτης του ΕΛΓΑ για τους νομούς Ξάνθης – Ροδόπης. Και στους δύο νομούς αντιστοιχεί το ποσό των 1.600.000 ευρώ ενώ το συνολικό ποσό που διατίθεται για αποζημιώσεις και στους 43 νομούς της χώρας ανέρχεται σε 12,1 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 10.523 δικαιούχους παραγωγούς.
Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και εκτός από βαμβάκι και σιτηρά και σε ακτινίδια, οπωροφόρα δένδρα, ελιές, εσπεριδοειδή, κηπευτικά και ζαχαρότευτλα και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια στους νομούς : Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λέσβου, Λευκάδος, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδος, Φλωρίνης και Χαλκιδικής.
Αργούν οι αποζημιώσεις από τον ανεμοστρόβιλο στο Δέκαρχο και την Ν. Αμμισό
Όπως αποσαφήνισε ο κ. Πλουμιστός ιδιαίτερα για τον νομό μας οι αποζημιώσεις των κατοίκων του Δεκάρχου και της Ν. Αμισού από τις καταστροφές που υπέστησαν τόσο οι κτηνοτροφικές μονάδες τους όσο και οι κατοικίες τους θα καταβληθούν τουλάχιστον μετά από 2 χρόνια παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει εγκαίρως όλες οι αιτήσεις και ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το δήμο όπως σημειώνει ο κ. Δαλάτσης. Η αιτία της καθυστέρησης αυτής οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές θα δοθούν μέσω ΠΣΕΑ και από ευρωπαϊκό πρόγραμμα και κατά συνέπεια προαπαιτείται η έγκρισή του. Τα ΠΣΕΑ υπάγονται στον ΕΛΓΑ αλλά σ’ αυτή την περίπτωση ακολουθείται άλλη διαδικασία.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxnthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στις Βρυξέλλες ο Αυγενάκης για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας

Οι αλλαγές στην ΚΑΠ είναι από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Υπουργών…