Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ηλεκτρονικές…δικλείδες ασφάλειας της εργασίας

Ηλεκτρονικές…δικλείδες ασφάλειας της εργασίας

0
OAED 2-empros
Από την 1η Μαρτίου οι εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά όλες τις αλλαγές σε μισθούς, ωράρια, συμβάσεις σε ΟΑΕΔ – ΙΚΑ – ΣΕΠΕ
 
Για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την πάταξη της «μαύρης» εργασίας
 
Η ηλεκτρονική εποχή έφτασε και σε ΙΚΑ, ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ και από χθες 1 Μαρτίου όλοι οι εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά όλες τις αλλαγές σε μισθούς, ωράρια, συμβάσεις, καθώς και τις αναγγελίες των απολύσεων και των οικειοθελών αποχωρήσεων των εργαζομένων. Την υποχρεωτική «on line» υποβολή των σχετικών στοιχείων στο κοινό πληροφοριακό σύστημα του ΙΚΑ, του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕΔ για τους εργοδότες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα εργοδοτών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (και όχι σε προαιρετική βάση, όπως ήταν από τις 15 Οκτωβρίου του ‘12 και μετά) προβλέπει απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.
 
Για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και της «»μαύρης» εργασίας
Η υποχρεωτική χρήση του Πληροφοριακού Συστήματος εντάσσεται στα μέτρα περιορισμού της γραφειοκρατίας καθώς καταργείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των εργοδοτών ή των εκπροσώπων τους στις υπηρεσίες και παράλληλα αποσυμφορούνται οι υπηρεσίες των Οργανισμών ενώ έχει και από οικονομική άποψη εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Επίσης εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για τον περιορισμό της «μαύρης» εργασίας η οποία έχει – σύμφωνα με επίσημα στοιχεία – έχει φτάσει στο 36%. Να σημειώσουμε – όπως αναφέρουν στελέχη των Οργανισμών – θα διασταυρώνονται ανά πάσα στιγμή οι πληρωμές μισθών και εισφορών, καθώς και ο αριθμός των απασχολουμένων και θα διατεθούν περισσότεροι υπάλληλοι του ΣΕΠΕ σε επιτόπιους ελέγχους.
Δικλείδες ασφαλείας : Τέσσερις μεγάλες καινοτομίες
Με το νέο σύστημα:
1. Καθιστά αδύνατη τη συμπλήρωση των πεδίων για τον μισθό ή το ημερομίσθιο εάν υπολείπονται του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου όπως θεσπίστηκε με το ν. 4093/2012. Και, έτσι, κανένας εργοδότης δεν μπορεί να καταβάλει, τουλάχιστον επίσημα, χαμηλότερο μισθό.
2. Το Σύστημα δεν θα δέχεται χαμηλότερη αναλογία μισθού ή ωρομισθίου, σε σχέση με την αντίστοιχη των κατώτατων ορίων, στις περιπτώσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας.
3. Οι εργοδότες υποχρεούνται να συνυποβάλουν ηλεκτρονικά νομιμοποιητικά έγγραφα για την απασχόληση αλλοδαπών και άδεια διαμονής για εργαζομένους – πολίτες τρίτων χωρών.
4. Από την 1/7/2013 θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή ολόκληρων των επιχειρησιακών συμβάσεων και των συμβάσεων μερικής και εκ περιτροπής εργασίας.
Για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας, υποχρεούνται πλέον οι εργοδότες να συνυποβάλλουν ηλεκτρονικά όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα, που αφορούν τη νόμιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, όπως ενδεικτικά η άδεια διαμονής για πολίτες τρίτων χωρών.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης

Οι αρχαιρεσίες πραγματοποιήθηκαν την 14η Απριλίου 2024-Πρόεδρος ο Σερραίος Λοΐζος Το νέο Δ…