Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Καρναβαλική παρέλαση 2013: προετοιμασία και προβλήματα

Καρναβαλική παρέλαση 2013: προετοιμασία και προβλήματα

0
karnabali parelasi13-empros
Μέχρι και στη Θεσσαλονίκη ψάχνουν για εργαζόμενους security. Προϋπολογισμός 8.000 ευρώ. Χρειάζονται τουλάχιστον 55
 
10.000 περίπου οι φετινοί καρναβαλιστές. 2.600 ευρώ για την παρουσία της βασίλισσας του καρναβαλιού στην Ξάνθη Λάουρα Νάργες. «Τα καλύπτει χορηγός», λέει ο Μ. Φανουράκης
 
Συνεχή προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αρμόδιοι του Κέντρου Πολιτισμού στην προετοιμασία της καρναβαλικής παρέλασης. Κύριο εμπόδιο βέβαια είναι η αδυναμία οικονομικής ευελιξίας, αλλά τα προβλήματα δεν είναι μόνο οικονομικής χροιάς. Ανήσυχος είναι ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Μανόλης Φανουράκης και για την αστάθεια του καιρού, ο οποίος προβλέπεται να είναι βροχερός μέχρι και το Σάββατο. Αν ο καιρός είναι βροχερός πάντως, η συναυλία των Koza Mostra και Αγάθωνα που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 16 Μαρτίου στην κεντρική πλατεία στις 13:30, θα μεταφερθεί στο Δημοτικό Αμφιθέατρο την ίδια μέρα και ώρα (όπως είχε συμβεί και δύο χρόνια πριν με τους locomondo).
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος συγκλήθηκε προχθές και το ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού για να εγκρίνει τις δαπάνες και να αποφασίσει για τα έξοδα φιλοξενίας της βασίλισσας του φετινού καρναβαλιού Λάουρα Νάργες. Φέτος αναμένονται 9.000- 10.000 καρναβαλιστές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Φανουράκη. Όλοι βρίσκονται επί ποδός για τη μεγάλη γιορτή, ελπίζοντας ότι η διάθεση είναι αυτή που τελικά θα «νικήσει» δυσλειτουργίες, προβλήματα και παραλείψεις στο τέλος.
Αναζητούνται 55 εργαζόμενοι εταιριών security
Ως μείζον πρόβλημα ο Mανόλης Φανουράκης περιέγραψε την αναζήτηση τουλάχιστον 55 εργαζομένων εταιριών security. O ίδιος εξήγησε ότι δεν υπάρχουν τόσοι στην Ξάνθη, γι’ αυτό και αναζητούνται και από άλλες γειτονικές πόλεις, ακόμη και από Θεσσαλονίκη. Ο προϋπολογισμός είναι 8.000 ευρώ, ενώ πρέπει να θυμίσουμε ότι αστυνομικοί δε θα εκτελούν χρέη security στην παρέλαση, επειδή έχουν αρνηθεί τη σχετική ευθύνη.
Για το Κέντρο πολιτισμού όμως είναι ύψιστης σημασίας το θέμα της ασφάλειας και γι’ αυτό είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν κανένα καρναβαλιστή να εισχωρήσει στα πληρώματα, αν και όπως μαθαίνουμε έχουν δεχθεί βομβαρδισμούς κριτικής με email για την απόφαση αυτή. Παράλληλα, η πλειονότητα των συλλόγων έχει αποστείλει τα ονόματα των ομάδων περιφρούρησης και αναμένεται και οι υπόλοιποι να τα γνωστοποιήσουν στην τελευταία οργανωτική επιτροπή της Παρασκευής.
Μαζί με τους καρναβαλιστές τα άρματα. Θα τα ρυμουλκήσουν αγρότες
Το Δ’ ΣΣ μπορεί να μην απάντησε επισήμως στο αίτημα του Κ.Π. για ρυμούλκηση των αρμάτων, ωστόσο γνωστοποίησε την άρνησή του κι έτσι, αναγκαστικά οι διοργανωτές στρέφονται και φέτος στους αγρότες της Ξάνθης και τα τρακτέρ τους. Σ’ αυτούς θα πληρωθούν τα έξοδα καυσίμων, καθώς και το μεροκάματο. Πάντως, φέτος τα έξι άρματα θα παρελάσουν ανάμεσα στα πληρώματα (ουσιαστικά τα τέσσερα, αφού τα δύο προπορεύονται), σε αντίθεση με πέρυσι που όλα είχαν παρελάσει πριν από τους καρναβαλιστές.
Να σημειωθεί ότι κάγκελα θα υπάρχουν σε όλο το μήκος, όπου συγκεντρώνεται ο μεγάλος όγκος των θεατών και ότι χημικές τουαλέτες θα υπάρχουν στο Φόρο, καθώς και στο γήπεδο ΑΟΞ, όπου βρίσκονται τα στέκια των συλλόγων που αναλαμβάνουν το μεγάλο γλέντι μετά την παρέλαση.
2.600 ευρώ για τη βασίλισσα. Αντιδράσεις Βασιλούδη- Ανταμπούφη στο ΔΣ
Ο Μανόλης Φανουράκης ενημέρωσε το ΔΣ ότι τα έξοδα της βασίλισσας του καρναβαλιού ανέρχονται σε 2.000 ευρώ, με επιπρόσθετα τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής, αλλά αυτά ανέλαβε να τα πληρώσει ο χορηγός των ΘΛΕ. Έντονα και γραπτώς διαφώνησε ο Ηλίας Βασιλούδης, τονίζοντας ότι η παρουσία της βασίλισσας με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν ταιριάζει στην παράδοσή μας και υποβαθμίζει τη γυναίκα. «Μπαίνουμε έτσι στο συρμό», είπε χαρακτηριστικά στο «Ε» και μετέφερε την πρότασή του για ανάδειξη καταξιωμένων γυναικών της πόλης, ακόμη και ομάδων μαθητριών ή και μεγαλύτερων σε ηλικία, που το ταλέντο τους δε θα είναι «ότι έχουν πρόσβαση στα μίντια»… «Θα ήταν πολύ καλύτερο να κάναμε κάτι ξεχωριστό, που να σηματοδοτεί και με παραδείγματα από άλλες διοργανώσεις να αναγάγουμε τη διοργάνωσή μας σε καρναβάλι των Βαλκανίων. Ιδέες υπάρχουν», κατέληξε ο κ. Βασιλούδης. Με το όλο θέμα της βασίλισσας διαφώνησε και ο Νίκος Ανταμπούφης, που τάχθηκε χαριτολογώντας υπέρ της… «αβασίλευτης δημοκρατίας».
Αδύνατον να ανακοπεί η επιδρομή των μικροπωλητών
Ένα από τα θέματα που οπωσδήποτε θα συζητηθούν το τριήμερο του καρναβαλιού, αλλά σίγουρα και αργότερα θα είναι η… επέλαση των μικροπωλητών… Το φαινόμενο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι με τον καθένα να στήνει ένα τραπέζι και να πουλάει από μπιχλιμπίδια και καρναβαλίστικα μέχρι κρασιά και σουβλάκια! Η Δημοτική Αστυνομία εμφανίζεται αδύναμη να ελέγξει τον όγκο των επιτήδειων και γι’ αυτό ακόμη και η αύξηση του φαινομένου δε θα προκαλέσει έκπληξη.
Πάντως, ο Μανόλης Φανουράκης που ανησυχεί έντονα γι’ αυτό και κατά πόσο θα παρεμποδίσουν τους καρναβαλιστές, σχολιάζει ότι το Κ.Π. δεν μπορεί να είναι αρμόδιο και γι’ αυτό και με την ευκαιρία επαναφέρει τη δυσαρέσκειά του για… τη «χαρά του τσαντιριού» στο χώρο του Λιμνίου.
Πρόβλημα στη δυτική είσοδο της πόλης, λόγω κλειστού περιφερειακού
Πρόβλημα κατά την είσοδο στην πόλη αναμένεται να δημιουργήσει και ο κλειστός περιφερειακός. Οι επισκέπτες της Κυριακής παρακινούνται να εισέρχονται από την ανατολική είσοδο της πόλης που θα τους κατευθύνει στο παρκινγκ του Δήμου Ξάνθης και από εκεί με αστικά λεωφορεία δωρεάν στο κέντρο της πόλης. Τα αστικά λεωφορεία θα διενεργούν δρομολόγια από τις 10:00 π.μ. έως τις 22:00 μμ της Κυριακής.
Άδειες για τους μόνιμους κατοίκους της Παλιάς Πόλης
Ακόμη, στα πλαίσια των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2013, θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας στις οδούς Β. Κωνσταντίνου και Β. Σοφίας, την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Μαρτίου. Για την εξυπηρέτηση των μονίμων κατοίκων της παλιάς Ξάνθης, το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης θα εκδίδει κάρτες διέλευσης οχημάτων. Η παραλαβή τους θα γίνεται από τα γραφεία του Τμήματος Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, στην πλατεία Ματσίνη τις εργάσιμες μέρες και ώρες.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Μωρά στη Φωτιά επιστρέφουν στις 20 Απριλίου στην Ξάνθη

Μαζί τους οι «Λάχνισμα» από την Ξάνθη Ο Στέλιος Σαλβαδόρ και τα Μωρά στη Φωτιά, επιστρέφου…