Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Συστήνεται νέα επιτροπή Διαβούλευσης στο δήμο Ξάνθης

Συστήνεται νέα επιτροπή Διαβούλευσης στο δήμο Ξάνθης

0

Ο δήμος καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής. Άγνωστες οι προθέσεις του δημάρχου για την προεδρεία της επιτροπής      

Νέο κάλεσμα για δηλώσεις συμμετοχής απευθύνει σε φορείς, συλλόγους και σωματεία ο δήμος Ξάνθης, προκειμένου να προβεί στη σύσταση της νέα επιτροπής Διαβούλευσης.
Η θητεία της επιτροπής έληξε μαζί με τη θητεία του προεδρείου δημοτικού συμβουλίου, αφού είχε και αυτή διάρκεια 2,5 ετών.
Στον πρώτο της βηματισμό η Επιτροπή Διαβούλευσης στο δήμο της Ξάνθης δεν έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους συμμετέχοντες, αν και αποτελεί εργαλείο συντονισμού των τοπικών φορέων. Αρχικά, είχε εκδηλωθεί αυξημένο ενδιαφέρον συμμετοχής, αλλά στη συνέχεια αυτό υποχώρησε με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες στη συγκέντρωση απαρτίας για τις συνεδριάσεις. Αυτό οφειλόταν αφενός στον τυπικό ρόλο που κλήθηκε να αναλάβει η επιτροπή, περιοριζόμενη μόνο στη συζήτηση των θεμάτων που χαρακτηρίζει υποχρεωτικά ο νόμος του Καλλικράτη και αφετέρου γιατί οι συμμετέχοντες δεν κατάφεραν να συντονιστούν σε μία προσπάθεια αξιοποίησης του νέου θεσμού με μία διαφορετική νοοτροπία συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων.
Στη νέα σύνθεση της επιτροπής, πρόεδρος αναλαμβάνει και πάλι ο δήμαρχος Ξάνθης, εκτός εάν αποφασίσει να εκχωρήσει την αρμοδιότητα σε κάποιον από τους αντιδημάρχους του, όπως προβλέπει ο νόμος.  
Κάλεσμα για συμμετοχή
Για τη συγκρότηση της επιτροπής διαβούλευσης ο δήμος καλεί:
α) Τοπικούς εμπορικούς , επαγγελματικούς συλλόγους και οργανώσεις
β) Επιστημονικούς συλλόγους και φορείς
γ) Τοπικές οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών
δ) Εργαζομένους στο Δήμο Ξάνθης   και τα νομικά του πρόσωπα
ε) Ενώσεις και συλλόγους γονέων
στ) Αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς
ζ) Εθελοντικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών
η) Οργανώσεις και φορείς πολιτών
θ) Εκπροσώπους τοπικών συμβουλίων νέων
ι) Δημότες
για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.
Ο συνολικός αριθμός των μελών της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, μπορεί να είναι από είκοσι πέντε έως πενήντα μέλη. Σε ποσοστό ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών εκπροσώπων φορέων ορίζονται επιπλέον μέλη, μετά από κλήρωση, δημότες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους καθώς και όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Η επιτροπή διαβούλευσης Ξάνθης με την πρώτη σύνθεσή της απαρτιζόταν από 50 μέλη.
Προκειμένου να συγκροτηθεί η Επιτροπή Διαβούλευσης, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ενημερώσουν σχετικά το δήμο έως Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…