Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Οι ξανθιώτες στο ‘τιμόνι’ του νέου συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων Μακεδονίας- Θράκης

Οι ξανθιώτες στο ‘τιμόνι’ του νέου συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων Μακεδονίας- Θράκης

0
agelades-empros

Ιδρύθηκε νέος «Προμηθευτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Ελληνικής Αγγελαδοτροφίας Μ-Θ», με πρόεδρο και γραμματέα από την Ξάνθη

Αριθμεί 42 μέλη. Έχει στόχο να πετυχαίνει μαζικά καλύτερες τιμές από τις γαλακτοβιομηχανίες και σε πρώτες ύλες    

Σε μία δυναμική κίνηση προέβησαν οι αγελαδοτρόφοι της Μακεδονίας και της Θράκης, συστήνοντας ένα νέο φορέα για την προάσπιση των συμφερόντων τους και τη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών και όρων στην αγορά γάλακτος.
Το σχετικό εγχείρημα προωθήθηκε από τον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Ελληνικής Αγελαδοτροφίας, ο οποίος με ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσής του τον προηγούμενο μήνα, μετεξελίχθηκε και σε φορέα διαχείρισης γάλακτος των συνεταιριστών μελών του. Γι’ αυτή την πρωτοβουλία καταλυτικό ρόλο έπαιξε η περίπτωση της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, αλλά και οι σχετικές δεσμεύσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που επιβάλλει στους αγελαδοτρόφους τη διάθεση, μέσω συνεταιρισμών.  
42 τα ιδρυτικά μέλη
Στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το παρών έδωσαν 42 κτηνοτρόφοι από τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, τις Σέρρες, τη Ξάνθη, τη Ροδόπη και τον Έβρο και αποφάσισαν τη σύσταση του νέου συνεταιρισμού. Σε αυτόν εντάσσονται μεγάλες, μεσαίες αλλά και μικρές μονάδες της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και η Ένωση Φυλής Χολστάϊν Ελλάδος, με σημαντική παρουσία τόσο στο χώρο της παραγωγής γάλακτος, όσο και την παρακίνηση της πρωτοβουλίας.
Μετά την εξέλιξη αυτή ο συνεταιρισμός εφεξής θα ονομάζεται Προμηθευτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισός Ελληνικής Αγελαδοτροφίας Μακεδονίας – Θράκης, ενώ βασικός του στόχος θα είναι η προάσπιση των συμφερόντων των γαλακτοπαραγωγών μελών του και της εγχώριας παραγωγής γάλακτος.  
Δυναμική παρουσία της Ξάνθης στο πρώτο ΔΣ
Από τις αρχαιρεσίες της γενικής συνέλευσης του Προμηθευτικού –Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Ελληνικής Αγελαδοτροφίας Μακεδονίας – Θράκης, προέκυψε το πρώτο διοικητικό συμβούλιο, με ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της Ξάνθης, το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα με την εξής σύνθεση:
Πρόεδρος, Ηλίας Κοτόπουλος (Ξάνθη)
Αντιπρόεδρος, Κώστας Μουρατίδης (Θεσσαλονίκη)
Γραμματέας, Χρήστος Βουλγαρέλης (Ξάνθη)
Ταμίας, Στέλιος Χαριζάνης (Θεσσαλονίκη) και
Μέλη, Στέφανος Μπακαρτζάκης (Κιλκίς), Σβεντζίδης Θεόδωρος (Σέρρες), Αντώνης Κούτρας (Κομοτηνή), Βαγγέλης Σαραντόπουλος (Λευκαδιά Νάουσας), Γιώργος Τουμπέλης (Κιλκίς), ως τακτικά και Θεοδόσης Αδαμάκης (Έβρος), Κώστας Κεφαλάς (Θεσσαλονίκη) και Σάκης Παπάζης (Λητή Θεσσαλονίκης), ως αναπληρωματικά.
Στο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχει και ο Θανάσης Βασιλέκας (Καβάλα) , ως πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας.  
Σταθερές τιμές και μαζικές παραγγελίες επιδιώκει ο συνεταιρισμός
Ο πρόεδρος του νέου ΔΣ, Ηλίας Κοτόπουλος, που διαθέτει μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα στο Άβατο, μιλώντας το «Ε» μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται στο επίπεδο της μαζικής και απευθείας πώλησης του γάλακτος, αλλά και της διαμόρφωσης καλύτερων τιμών στις πρώτες ύλες, μέσω μαζικών παραγγελιών. Τόνισε επίσης, ότι βασικός στόχος των αγελαδοτρόφων είναι η διασφάλιση σταθερής τιμής πώλησης για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα (6 μήνες- 1 χρόνος) με συμβόλαια, που θα εξασφαλίζουν και προκαθορισμένο χρόνο αποπληρωμής. Ακόμη, συμπλήρωσε ότι το κλίμα ήταν θετικό στο ξεκίνημα του εγχειρήματος, αλλά μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί στη συνέχεια, με τις προσπάθειες όλων.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στις Βρυξέλλες ο Αυγενάκης για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας

Οι αλλαγές στην ΚΑΠ είναι από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Υπουργών…