Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Ο σύλλογος που πιάνει πάντα… κορυφή!

Ο σύλλογος που πιάνει πάντα… κορυφή!

0
kopi_pitas_oreivatikos_2013-empros

Πεζοπορίες, αναβάσεις, αναρρίχηση και πολλές άλλες δραστηριότητες και φέτος για τον ΕΟΣ Ξάνθης

«Γινόμαστε μία παρέα και μοιραζόμαστε την αγάπη για τη φύση» δηλώνει στο «Ε» ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Ιωάννης Χαραλαμπίδης          

Η αγάπη για τη φύση, τα βουνά και τις ομορφιές τους, την πεζοπορία και την ορειβασία, έχει ενώσει πολλούς Ξανθιώτες και τους έχει μετατρέψει σε μία μεγάλη παρέα, η οποία συναντιέται στις διάφορες εξορμήσεις του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ξάνθης.
Η παρέα του ξανθιώτικου ορειβατικού συλλόγου, αποτελείται από περίπου 150 ενεργά μέλη, τα οποία συναντιούνται με την πρώτη ευκαιρία και σε προγραμματισμένες ¨εξορμήσεις¨, στις οποίες συμμετέχουν και αθλούνται ανεβαίνοντας σε διάφορα βουνά, κορυφές και οροσειρές.
Ανάλογα με τη δυσκολία της διαδρομής, οι διοργανωτές των αναβάσεων – πεζοποριών καθοδηγούν τους συμμετέχοντες και τους συμβουλεύουν σχετικά τον απαραίτητο εξοπλισμό που πρέπει να έχουν μαζί τους, για την αποφυγή απρόοπτων καταστάσεων. Ο εξοπλισμός – ανάλογα με τη δυσκολία της πεζοπορίας – είναι απλός και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ορειβατικά παπούτσια (trekking), νερό, καπέλο, αδιάβροχο κλπ.
Εκτός από τις περιπατητικές/πεζοπορικές ομάδες όμως, ο ξανθιώτικος ορειβατικός σύλλογος διαθέτει τμήματα αγωνιστικής αναρρίχησης/ορειβασίας, με τις προπονήσεις να γίνονται στις Αναρριχητικές πίστες που βρίσκονται στο γυμναστήριο «Φ. Αμοιρίδης».  
Ι. Χαραλαμπίδης: «Γινόμαστε μία μεγάλη παρέα»  
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ξάνθης, κ. Ιωάννης Χαραλαμπίδης, μιλώντας στο «Ε» έκανε μία αναδρομή στην ιστορία του ΕΟΣ και στις τωρινές δράσεις του.
Ι.Χ.: «Η πρώτη συνάντηση των μελών του ΕΟΣ Ξάνθης έγινε το φθινόπωρο του 1979 ενώ τον Ιούνιο του 1980 πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γ.Σ. και ουσιαστικά ιδρύθηκε ο σύλλογος όπου αναδείχθηκε και το πρώτο Δ.Σ. Έκτοτε έχουν γίνει εκατοντάδες εξορμήσεις και αναβάσεις σε διάφορα βουνά και οροσειρές όχι μόνο περιμετρικά της Ξάνθης αλλά σε στα βουνά όλης της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό. Ο σύλλογος μας έχει αναδείξει δεκάδες σπουδαίους ορειβάτες οι οποίοι έγραψαν τη δική τους σελίδα στην ιστορία του ΕΟΣ Ξάνθης ενώ ορισμένοι από αυτούς που «έφυγαν» από κοντά μας τιμούνται και μνημονεύονται με κάθε ευκαιρία ενώ τα ονόματα τους έχουν δοθεί σε μονοπάτια και κορυφές βουνών, στη μνήμη τους».
Οι δραστηριότητες του ΕΟΣ Ξάνθης ήταν στο ετήσιο πρόγραμμα κάθε χρόνο και συγκέντρωναν εκατοντάδες φίλους και θεατές, όπως λέει στη συνέχεια ο κ. Χαραλαμπίδης:
Ι.Χ.: «Στο ετήσιο πρόγραμμα μας έχουμε διάφορες εκδηλώσεις, όπως προβολές βίντεο και φωτογραφιών από εξορμήσεις, χορούς, ομιλίες, συζητήσεις και φυσικά αρκετές συμμετοχές αθλητών μας σε επίσημους αγώνες αναρρίχησης, ορειβασίας και άλλων αθλημάτων βουνού».
Όσον αφορά τις τωρινές δραστηριότητες, ο πρόεδρος του ΕΟΣ Ξάνθης ανέφερε:
Ι.Χ.: «Στο πρόγραμμα για το 2013 έχουμε και πάλι διάφορες πεζοπορίες και αναβάσεις που απευθύνονται σε όλο τον κόσμο, ανάλογα με την ηλικία και το βαθμό δυσκολίας τους. Πολλές από αυτές αφορούν και τη συμμετοχή μικρών παιδιών που μπορούν να συνοδεύουν τους γονείς τους, καθώς θέλουμε να φέρουμε από μικρή ηλικία τα παιδιά κοντά στη φύση και το βουνό. Στόχος του συλλόγου μας εξάλλου είναι να αποτελέσει την «ορειβατική» οικογένεια των νέων μελών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διαμορφώσουν το πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους στο βουνό και να μοιραστούν με την ίδια αγάπη για τη φύση και την ορειβατική ιδεολογία, τις συγκινήσεις που προσφέρει η συντροφικότητα και η ασφάλεια στις αναβάσεις με το σύλλογο. Επιδίωξη του Συλλόγου μας είναι η κατάργηση της συμμετοχής «περαστικών» ή «πελατών» και η ενίσχυση της έννοιας «Σύλλογος», μιας συντροφιάς ανθρώπων που διακατέχονται από την αγάπη για το βουνό και τη φύση κι έχουν ανεπτυγμένη την ορειβατική αλληλεγγύη».
* Για περισσότερες πληροφορίες, απορίες, αλλά και προτάσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τα γραφεία του συλλόγου στο κλειστό γυμναστήριο «Φ. Αμοιρίδης» (κάθε Δευτέρα μετά τις 19:00), ή στο τηλ. 6972003910.    

ΕΟΣ ΞΑΝΘΗΣ


Δραστηριότητες 2013  
Στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του ΕΟΣ Ξάνθης για το Α’ εξάμηνο του 2013, μεταξύ άλλων υπάρχουν οι παρακάτω δραστηριότητες:
Κυριακή 24 Φεβρουαρίου: Διάσχιση 14,7 χλμ στη διαδρομή Κομνηνά – Κρωμνικό – Γαλάνη (υπεύθυνος Παναγιώτης Ντούμας 6977199811).
Κυριακή 10 Μαρτίου: Στενά Νέστου. Διαδρομή εύκολη και για παιδιά με τους γονείς τους! (υπεύθυνος Σπύρος Επιμενίδης 6932432767).
Κυριακή 14 Απριλίου: Διαδρομή από το Δασικό Χωριό Ερύμανθου στον Αντάλοφο. Διαδρομή εύκολη και για παιδιά με τους γονείς τους. (υπεύθυνος Γιώργος Ζιαγκλιαβός 6937232853).
Κυριακή 28 Απριλίου: Διαδρομή από Ίασμο προς Αστραία/Θρακικά Μετέωρα. Διαδρομή εύκολη και για παιδιά με τους γονείς τους. (υπεύθυνος Άρνο Στρουμπ 6945961819 – συνδιοργάνωση με τον ΕΟΣ Κομοτηνής).
Κυριακή 19 Μαΐου: Καταρράκτης Λειβαδίτη, πορεία από το μονοπάτι ¨Τηλέμαχος Σαμουρίδης¨. Η διαδρομή προσφέρεται και για παιδιά. (υπεύθυνος Σπύρος Επιμενίδης 6932432767).
* Για το αναλυτικό πρόγραμμα εξορμήσεων του 2013 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΣ Ξάνθης.  
Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σάκης Δασκαλόπουλος τερμάτισε στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ σε 35 ώρες και 7 λεπτά!

Συγχαρητήρια από τον Δήμο Ξάνθης και την Δημοτική Παράταξη “ΞΑΝΘΗ για ΟΛΟΥΣ” Σ…