Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέα αναβολή για το αρδευτικό

Νέα αναβολή για το αρδευτικό

0
nestos_aerofoto-empros

Στις 5 Ιουνίου η συζήτηση στο ΣτΕ. Προηγείται η υπόθεση Αχελώου αλλά εκκρεμεί και η Διαχειριστική Μελέτη Υδάτων

Αυτό ζητούσαν οι φορείς καθώς η μελέτη αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην υπεράσπιση του έργου.

Ανακοινώθηκε επίσημα από το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η αναβολή της συζήτησης για το Αρδευτικό της Ξάνθης που ήταν προγραμματισμένη για τις 5 Φεβρουαρίου. Ορίστηκε νέα ημερομηνία για τις 5 Ιουνίου με το σκεπτικό ότι θα συζητηθεί στις 15 Φεβρουαρίου η υπόθεση του έργου εκτροπής Αχελώου που σε κάποια νομικά θέματα έχει συνάφεια με το έργο της Ξάνθης. Στην αναβολή όμως ελήφθη υπ’ όψιν και έπαιξε σημαίνοντα ρόλο η Διαχειριστική Μελέτης Υδάτων της ΑΜΘ που ολοκληρώνεται περί τα τέλη Απριλίου – σύμφωνα με την δέσμευση του ειδικού γραμματέα του ΥΠΕΚΑ κ. Τριάντη προς τις αρχές της Ξάνθης – και ενδέχεται μέχρι τέλη Μαΐου να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ.  
Εισακούσθημεν…
Σημειώνεται ότι η αναβολή μιας υπόθεσης στο ΣτΕ ανακοινώνεται πάντα ενωρίτερα και όσον αφορά στη συγκεκριμένη, όπως εκτιμά ο δικηγόρος της Π.Ε. Ξάνθης κ. Νίκος Γεννάδιος, ανακοινώθηκε οίκοθεν και ήταν αναμενόμενη καθώς το ΣτΕ δεν υπήρχε περίπτωση να συζητήσει για το έργο της Ξάνθης πριν του Αχελώου που σαν υπόθεση παρουσιάζει μεγαλύτερη ωρίμανση καθώς εκκρεμεί δικαστικά από το 1993 και ως ένα βαθμό προδικάζει το έργο της Ξάνθης. Επιπρόσθετα κρίθηκε ότι εκλείπουν στοιχεία για την υπόθεση του έργου της Ξάνθης όπως είναι η Διαχειριστική μελέτη Υδάτων της ΑΜΘ.  
Θετική εξέλιξη για την νομική υπεράσπιση του έργου
Να σημειώσουμε ότι η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται θετική από τον κ. Γεννάδιο καθώς η αναβολή για τη συγκεκριμένη ημερομηνία ήταν αυτό που διεκδικούσαν οι φορείς της Ξάνθης γνωρίζοντας ότι αποτελεί ένα βασικό νομικό εργαλείο η Διαχειριστική Μελέτη Υδάτων της ΑΜΘ και σ’ αυτή βρίσκεται η ουσία του θέματος αφού θα περιλαμβάνει την περιβαλλοντική μελέτη, τις λεκάνες απορροής και θα συμπληρώνει όλα αυτά τα κενά που βρήκαν ως «πάτημα» οι Οικολογικές οργανώσεις για να κάνουν την προσφυγή αναστολής του έργου. Όλα αυτά που επί χρόνια έπρεπε να έχουν γίνει όπως επιτάσσει η κοινοτική νομοθεσία και με υπαιτιότητα της ελληνικής πολιτείας δεν έχουν γίνει, χωρίς βέβαια να ευθύνεται η τοπική κοινωνία.  
Δεσμευμένα τα κονδύλια μέχρι τέλος του 2013
Παρά το γεγονός ότι η νέα αναβολή «χτυπά πίσω» το έργο αυτό που προέχει είναι μια θετική απόφαση που θα το «ξεμπλοκάρει»   – όπως εκτιμούν οι διεκδικητές του έργου. Δευτερευόντως, μέγα ζήτημα αποτελεί η χρηματοδότηση του έργου και ο κίνδυνος απένταξης του έργου από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Όμως, όπως είχε διαβεβαιώσει ο π. υπουργός κ. Αλέξανδρος Κοντός στη πρόσφατη σύσκεψη των φορέων της Ξάνθης, υπάρχουν δεσμευμένα 100 εκ. ευρώ για το έργο και ακόμη και αν δεν καταστεί δυνατόν να απορροφηθούν μέχρι το τέλος του 2013 οπότε λήγει το ΕΣΠΑ, μπορεί να μεταφερθεί ως έργο – γέφυρα στην επόμενη προγραμματική περίοδο, πρακτική που έχει χρησιμοποιηθεί και για άλλα έργα.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…