Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Κόντρες» για την ΜΚΟ «ΑΝΟΔΟ» και την Λ. Πύργου

«Κόντρες» για την ΜΚΟ «ΑΝΟΔΟ» και την Λ. Πύργου

0
dim symv 02 2013-empros
Καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση στο Δ.Σ. Ξάνθης το αίτημα της ΜΚΟ για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κοινωνικών δομών
 
Ενστάσεις και απειλές από ιδιοκτήτες της Λ. Πύργου για την τροποποίηση της πολεοδομικής μελέτης. Θέλουν ιδιωτική την περιοχή τους
 
Με αρκετές συγκρούσεις, αντεγκλήσεις και επικρίσεις αλλά και με χειρονομίες καλής θέλησης για συναίνεση και πολιτικούς σχολιασμούς, κύλησε η μαραθώνια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου η οποία στην ημερήσια διάταξη περιελάμβανε 58 θέματα και διήρκησε πάνω από 5 ώρες. Κύρια θέματα με τη σειρά που συζητήθηκαν ήταν: τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 4μήνου όπου και εκφράστηκαν ενστάσεις από την αντιπολίτευση, η έγκριση προμηθειών για το 2013, η εκδίκαση των ενστάσεων κατοίκων της περιοχής του Λ. Πύργου επί της Σημειακής τροποποίησης; της πολεοδομικής μελέτης λόγω της εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ, όπως επίσης και η εξέταση του αιτήματος της ΜΚΟ «Άνοδος» για τη συμμετοχή του Δ. Ξάνθης ως συμπράττοντα φορέα στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», ύψους 578.000 ευρώ. Επίσης συζητήθηκε και η τροποποίηση της σύμβασης μεταξύ του Δήμου και της εταιρείας Ορκωτών Λογιστών (ΣΟΛ Α.Ε.) που έχουν αναλάβει την εκκαθάριση της ΔΗΚΕΞ. Σημειώνεται ότι στα εκτός ημερησίας συζητήθηκε και δημιούργησε μάλιστα εντάσεις, ερωτηματικά και σχόλια η ερώτηση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου κ. Απόστολου Αγκόρτσα αναφορικά με το πρόγραμμα Αστικής Ανάπλασης.
Σχόλιο του δημάρχου για την παρουσία Τσιακίρογλου στο δημοτικό συμβούλιο
Ο κ. Αγκόρτσας ζητούσε να πληροφορηθεί αν πρόκειται να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ΟΑΣΑ που ολοκληρώνεται στο τέλος του Μαρτίου σε αυτό η πρόταση που κατέθεσε η ΟΕΒΕ Ξάνθης πριν αρκετούς μήνες για την αγορά mini bus που θα εξυπηρετούν την Π. Πόλη. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε πριν από αρκετούς μήνες στον δήμαρχο Ξάνθης και παρά το γεγονός πως είχε δημοσιευτεί στον τοπικό Τύπο, η αντιπολίτευση δήλωσε άγνοια για την πρόταση. Ο δήμαρχος Ξάνθης επεσήμανε ότι το πρόγραμμα έχει κλείσει και ότι δεν υπάρχει λόγος να επανέρχεται μια πρόταση που έχει κατατεθεί και δεν έχει γίνει αποδεκτή, δικαιολογώντας έτσι την άρνηση του προεδρείου να δώσει το λόγο στον πρόεδρο της ΟΕΒΕ κ. Σ. Τσιακίρογλου που ήταν παρών στη συνεδρίαση ώστε να καταθέσει την πρότασή του. Ωστόσο σκοπίμως του …ξέφυγε ένα σχόλιο με υπονοούμενο για τις πολιτικές βλέψεις του κ. Τσιακίρογλου: «Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές οι παρουσίες σας κ. Τσιακίρογλου στο δημοτικό συμβούλιο θα πληθαίνουν».
30 χρόνια περίπου κρατά το «σίριαλ» της Λ. Πύργου και έχει και συνέχεια…
Η «περιπέτεια» των ιδιοκτητών της Λ. Πύργου ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του 80 με τον αγώνα τους για την ένταξη της περιοχής στο γενικό Πολεοδομικό σχέδιο. Οι νέες «περιπέτειες» ήλθαν εξαιτίας μια απόφαση του ΣτΕ που χαρακτηρίζει ως διατηρητέο το κτίσμα στο οικόπεδο του γιατρού Γιάννη Αγκόρτσα. Η εφαρμογή της απόφασης επέφερε τροποποιήσεις στην πολεοδομική μελέτη του δήμου και αυτές με τη σειρά τους ενστάσεις από τους ιδιοκτήτες που όπως ανέφεραν στο δημοτικό συμβούλιο δεν επιθυμούν από την περιοχή τους να περνά κεντρικός δρόμος 8 μέτρων όπως προβλέπει η μελέτη αλλά να είναι μονόδρομος γιατί δεν θέλουν να πειραχτούν οι ιδιοκτησίες τους και να παραμείνει μια ιδιωτική περιοχή όπου δεν θα έχει πρόσβαση ο καθένας. Ειδικότερα ο ιδιοκτήτης κ. Π. Τσάκος ζήτησε από το Δ.Σ. να ανατρέψει της ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που έκανε αποδεκτές της τροποποιήσεις της μελέτης που παρουσίασε ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας κ. Νικολοπουλος ενώ ο κ. Δημόκας πρότεινε να δημιουργεί μια επιτροπή που θα κάνει αυτοψία και να μην παρθεί μια απόφαση με την οποία δεν συμφωνούν οι κάτοικοι καθώς όπως είπε οι αποφάσεις του Δ.Σ. πρέπει να έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και ο κ. Βορίδης. Ο δήμαρχος όμως καθώς επίσης και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Πούλιος τάχτηκαν υπέρ των τροποποιήσεων της πολεοδομίας οι οποίες άλλωστε επιβάλλονται με δικαστική απόφαση ενώ αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Απόστολου Αγκόρτσα για το …οξύμωρον του πράγματος ο οποίος ζήτησε να γίνει δεκτό το αίτημα των κατοίκων παρότι η αιτία των ενστάσεων πηγάζει από την δικαστική απόφαση για τη δική του ιδιοκτησία. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Κολλάρος τάχτηκε υπέρ των κατοίκων ενώ οι Πολίτες για την Αλλαγή (πλην του κ. Βορίδη) και ο κ. Ανταμπούφης ψήφισαν υπέρ της μελέτης. Να σημειώσουμε ότι αποχωρώντας ο κ. Τσάκος απείλησε ότι το θέμα θα έχει συνέχεια στο ΣτΕ αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Έκρηξη της αντιπολίτευσης για την «ΑΝΟΔΟ»
Αρχικά τίποτε δεν προμήνυε την εξέλιξη του 16ου θέματος που αφορούσε στην εξέταση του αιτήματος της ΜΚΟ «ΑΝΟΔΟΣ» προς τον δήμο Ξάνθης ως συμπράττοντα φορέα για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος ύψους 578.000 ευρώ που περιλαμβάνει ανάπτυξη δράσεων στον κοινωνικό τομέα και συγκεκριμένα την ίδρυση 3 κοινωνικών δομών εκ των οποίων Κοινωνικό Παντοπωλείο, Γραφείο Διασύνδεσης και Γραφείο Διαμεσολάβησης με περίπου 20 θέσεις εργασίας. Η επισταμένη εξέταση μερικών λεπτομερειών που αφορούν στην ταυτότητα της ΜΚΟ αλλά και η αποκάλυψη ότι το πρόγραμμα έληξε προκηρύχτηκε στις 12 Νοεμβρίου 2012 και έληξε στις 17 Φεβρουαρίου 2013 και καλείται εκ των υστέρων ν’ αποφασίσει το Δ.Σ. αν θα κάνει δεκτό το αίτημα της ΜΚΟ ή όχι γεγονός που εκλήφθηκε ως στημένο και ότι ήδη έχει γίνει δεκτό το αίτημα – δημιούργησε την έκρηξη σύσσωμης της αντιπολίτευση. Για «εμπαιγμό» κατηγόρησε τον δήμαρχο ο Χρίστος Πούλιος επισημαίνοντας ότι η δημοτική αρχή με τη στάση τη απαξιώνει το δημοτικό συμβούλιο ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στην όλη διαδικασία με την ΜΚΟ καθώς όπως είπε πρόκειται για μια οικογένεια ΜΚΟ (3 μέλη από τα 6 μέλη της έχουν το ίδιο επίθετο) που έχουν τα μέσα στο υπουργείο και βρήκαν το δήμο Ξάνθης ως συμπράττοντα φορέα για να μπουν στο πρόγραμμα. Σφοδρή ήταν και η αντίδραση του δημάρχου που είπε ότι η ουσία είναι ότι είναι ένα πρόγραμμα 500.000 ευρώ που θα δώσει θέσεις εργασίας και θα αναπτύξει κοινωνικέ δομές. Αντίθετος και ο Νικος Ανταμπούφης που σημείωσε ότι τέτοιου είδους κοινωνικές δομές πρέπει να στηρίζονται στον εθελοντισμό και ότι έτσι υπονομεύεται ο εθελοντισμός. Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του κ. Κολλάρου που καταψήφισε ενώ το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.
 
Όχι στις απευθείας αναθέσεις προμηθειών


Απευθείας αναθέσεις για προμήθειες του δήμου για το 2013 ύψους 250.000 ευρώ πρότεινε η διευθύντρια του δήμου κα Σπανού όμως η αντίδραση του Χρίστου Πούλιου – όχι όμως για το σύννομο της καθώς προβλέπεται κάτι τέτοιο – και η πρότασή του να γίνουν πρόχειροι διαγωνισμοί ώστε να δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν όσοι επαγγελματίες επιθυμούν βρήκε σύμφωνο το δήμαρχο Ξάνθης και τελικά υιοθετήθηκε η πρόταση
 
Οι Ορκωτοί της ΔΗΚΕΞ


 Σ’ άλλο ένα θέμα που συμφώνησαν συμπολίτευση και αντιπολίτευση ήταν στο θέμα της εταιρείας των Ορκωτών Λογιστών (ΣΟΛ ΑΕ) που κατέθεσε αίτημα για παράταση του ελέγχου στην υπό εκκαθάριση δημοτική εταιρεία ΔΗΚΕΞ και πληρωμή του με το ποσό των 1.450 ευρώ. Μετά από συζήτηση αποφασίστηκε να δώσουν την παράταση με εφάπαξ αμοιβή 6.000 ευρώ που θα δοθεί με την ολοκλήρωση του ελέγχου.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@emrpos.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…