Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ικανοποιητική απεργία – «Ανόρεκτη» πορεία

Ικανοποιητική απεργία – «Ανόρεκτη» πορεία

0
ergatiko_20_02_2013-empros

Καθολική συμμετοχή στην απεργία οι δημοτικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ. Μέτρια επίπεδα στις άλλες υπηρεσίες

Κάλεσμα των συνδικαλιστών για συμμετοχή και αγώνα. Η πορεία κατέληξε το ΙΚΑ εις ένδειξη συμπαράστασης στους απολυόμενους

Σε μέτρια επίπεδα κυμάνθηκε η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργιακή κινητοποίηση του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην Ξάνθη καθώς επίσης και στην πορεία που πραγματοποιήθηκε τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 20 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Περίπου 800 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν από τις 10 το πρωί στο Εργατικό κέντρο Ξάνθης και μετά τα συνήθη αγωνιστικά διαγγέλματα ενάντια στα «αντιλαϊκά μέτρα εξαθλίωσης και φτωχοποίησης των εργαζομένων» όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης και το ψήφισμα διαμαρτυρίας που εξεδόθη, πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης επί των οδών 28ης Οκτωβρίου, Μ. Καραολή, πλατεία Μπαλτατζή και με τελευταίο σταθμό το ΙΚΑ εις ένδειξη συμπαράστασης στους 7 απολυόμενους του ΙΚΑ Ξάνθης.  
Ικανοποιητική η συμμετοχή στην απεργία, μη ικανοποιητική στην πορεία
Δεν ικανοποίησε τους συνδικαλιστές της ΕΚΞ και του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης και ΠΟΕ – ΟΤΑ, η συμμετοχή των εργαζομένων στην πορεία παρότι τα ποσοστά απεργίας στις δημόσιες υπηρεσίες κυμάνθηκαν από 25% – 100%. Συγκεκριμένα οι υπάλληλοι της Π.Ε. Ξάνθης απείργησαν σε ποσοστό 25%, το προσωπικό του Νοσοκομείου κατά 35% οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 35% και 25% αντίστοιχα ενώ οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ και οι δημοτικοί υπάλληλοι Ξάνθης σε ποσοστό 100%!
«Δεν είμαι ευχαριστημένος με τη συμμετοχή» δήλωσε ο πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου και σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους υπαλλήλους που δεν απείργησαν είπε ότι «Το θέμα της συμμετοχής δεν είναι μόνο συνυφασμένο με το πόσο ευαισθητοποιείται ο καθένας αλλά συνδέεται και με την οικονομική κατάσταση του καθενός. ‘Όταν υπάρχουν υπάλληλοι που παίρνουν εκκαθαριστικό 70 – 80 ευρώ και 100 ευρώ κατανοούμε ότι σε μια απεργία πού στοιχίζει 60 – 70 ευρώ ο συνάδελφος ενώ θέλει αδυνατεί να είναι κοντά μας».
Διόλου ευχαριστημένος και ο πρόεδρος των Δημοτικών Υπαλλήλων Ξάνθης κ. Δημήτρης Γαλανόπουλος όχι όμως από την συμμετοχή στην απεργία αλλά από την συμμετοχή στην πορεία: « Η συμμετοχή είναι καθολική δεν λειτουργεί καμιά υπηρεσία του δήμου μας. Το ανησυχητικό φαινόμενο είναι ότι δεν υπάρχει συμμετοχή στην πορεία που θα γίνει. Είναι αδιανόητο να απεργείς και να μην συμμετέχεις είναι σαν να μην απεργείς. Τα μηνύματα θα δοθούν από τις πορείες και τις συμμετοχές . Η κυβέρνηση ήδη γνωρίζει τη συμμετοχή των απεργών σ’ όλη τη χώρα και το να μην γίνονται πορείες διαμαρτυρίας το θεωρώ απαράδεκτο από μέρους των εργαζομένων. ¨Έχουμε υποστεί τα πάνδεινα, συνεχίζεται η λαίλαπα της συγκυβέρνησης των μέτρων της φορολογίας, των απολύσεων και δυστυχώς ο κόσμος περιμένει να πάρει το απολυτήριο και μετά ν’ αντιδράσει. Λυπάμαι αλλά τότε θα είναι πολύ αργά»!
Την απογοήτευσή του από την μη συμμετοχή στην απεργία του Εμπορικού κόσμου εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. : «Περιμέναμε μεγαλύτερη συμμετοχή και από τον Εμπορικό σύλλογο, την ΟΕΒΕ, τους περιμέναμε να είναι δίπλα μας δυστυχώς όμως δεν συμμετέχουν»!  
Μπεμπεκίδης : «Πρέπει να παρθούν μέτρα κατά της ανεργίας»
«Συμμετέχουμε όσοι συμμετέχουμε . Όσοι και να είμαστε θα παλεύουμε, έχουν καταφέρει να μας φτάσουν σε επίπεδα εξαθλίωσης και φτωχοποίησης….», δήλωσε ο πρόεδρος του Ε.Κ. Ξάνθης κ. Μπεμπεκίδης, επισημαίνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα να παρθούν μέτρα κατά της ανεργίας: «Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να πάρει μέτρα κατά της ανεργίας. Σήμερα έχουμε 1.5 εκ ανέργους και κάθε μήνα βλέπουμε να αυξάνεται. Ήδη η επίσημη ανεργία φτάνει στα 27% και μέχρι τέλους του χρόνου θα ξεπεράσει τα 30% ενώ εμείς λέμε ότι η ανεπίσημη ανεργία είναι 35% μέχρι τέλος του 2013. Κανένα μέτρο που εξαγγέλλουν δεν μας ικανοποιεί γιατί δεν εφαρμόζεται. Η ανεργία στους νέους ξεπερνά το 65% και είμαστε πρώτοι και στην Ευρώπη. Έχουμε χορτάσει από λόγια και εξαγγελίες»!
Παράλληλα ο κ. Ευστρατίου απηύθυνε αγωνιστικό κάλεσμα: «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι τα προβλήματα που βιώνουμε στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα δεν μπορούν επιλυθούν παρά μόνο με αγώνες. Μόνο με αγώνες μπορούμε ν’ αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία γιατί πιστεύω ότι δεν ζούμε πλέον σε δημοκρατία! Όταν η κυβέρνηση νομοθετεί με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και όταν σε μια νύχτα απολύει υπαλλήλους οι οποίοι έχουν προσληφθεί με ΑΣΕΠ»!  
Χουσεϊν Ζεϊμπέκ: «Ο λαός να δώσει ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση…»
Στην πορεία συμμετείχε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Χουσεΐν Ζειμπέκ ο οποίος κάλεσε τον κόσμο ν’ αγωνιστεί για ν’ ανατρέψει την κυβέρνηση: «Μόνο οι αγώνες των εργαζομένων μπορούν ν’ ανατρέψουν αυτή την τρικομματική κυβέρνηση και καλούμε τον κόσμο να διαδηλώσει με δημοκρατικά μέσα, να δώσει ένα δυνατό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι πια ο λαός έχει εξαντλήσει τα όριά του και δεν αντέχει άλλο…  

Π.Α.Μ.Ε. ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ  


Ξεχωριστή πορεία έκανε το Π.Α.Μ. Ε Ξάνθης ενώ νωρίς το πρωί βρέθηκαν στο χώρο της E-VALUE προκειμένου να «περιφρουρήσουν την απεργία», όπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση:
«Τα εκβιαστικά διλήμματα, η βία, η τρομοκρατία, η καταστολή του κεφαλαίου και των πολιτικών του υπαλλήλων θα απαντηθούν με ακόμα πιο αποφασιστικούς μαζικούς εργατικούς λαϊκούς αγώνες. Με ακόμα πιο αποφασιστικά βήματα στην οικοδόμηση του κοινού μετώπου εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, μικρών εμπόρων, της νεολαίας και των γυναικών.
Αυτό ήταν και το μήνυμα της σημερινής απεργίας, των μαζικών κοινών συγκεντρώσεων.
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ, ΓΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ- ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ»
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…