Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Στο «τραπέζι» δειλά η αναβάθμιση της δημοτικής αγοράς

Στο «τραπέζι» δειλά η αναβάθμιση της δημοτικής αγοράς

0
oikonomiki_02_2013-empros

Σκέψεις για να καταστεί πόλος έλξης συζητήθηκαν στην οικονομική επιτροπή, επ’ ευκαιρία των θεμάτων εκμίσθωσης ακινήτων

Πιστοποίηση καταλληλότητας μηχανημάτων από ανεξάρτητη αρχή απαιτεί φέτος για πρώτη φορά ο δήμος από αυτόν που θα εγκαταστήσει λούνα παρκ στις ΘΛΕ    

Η βροχή ερωτήσεων του Δημήτρη Βορίδη, στην παρθενική του συμμετοχή στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ξάνθης, άφησε το σημάδι της στην πρώτη συνεδρίαση του 2013, που, παρά το διαδικαστικό χαρακτήρα των θεμάτων, κάθε άλλο παρά σύντομα ολοκληρώθηκε. Οι εντάσεις δεν έλειψαν από την επιμονή του κ. Βορίδη σε συγκεκριμένα σημεία και τις αντιδράσεις από την πλευρά των συμβούλων της συμπολίτευσης, ωστόσο ο πρόεδρος, Δημήτρης Μπένης, προσπάθησε να διατηρήσει τις ισορροπίες και να ολοκληρωθεί «αναίμακτα» η συνεδρίαση.  
Και πάλι αντιπρόεδρος, και πάλι ομόφωνα ο Κρίτωνας Καλογερής
Τον αντιπρόεδρο για την νέα θητεία της εξέλεξε η επιτροπή, επιλέγοντας και πάλι σε αυτή τη θέση τον Κρίτωνα Καλογερή, μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης και ομόφωνη στήριξη από τα υπόλοιπα μέλη. Εύθυμη στιγμή το σχόλιο του Γιώργου Παπασταματίου στις ευχές του κ. Μπένη για την εκλογή του, ότι «για να εκτελέσει καθήκοντα προέδρου, πρέπει να λείπεις εσύ!», πράγμα που εξαιρετικά σπάνια συμβαίνει.  
«Πληγή» τα ανείσπρακτα για το δήμο Ξάνθης
Με αφορμή την ενημέρωση για την εισηγητική έκθεση του Δ’ τριμήνου του 2012 (αν και έχει περάσει ο προϋπολογισμός) για άλλη μια φορά τα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τα ανείσπρακτα των προηγούμενων ετών από τους οφειλέτες του δήμου Ξάνθης. Η προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας κ. Χρυσούλα Ταραρά ενημέρωσε ότι καθημερινά οφειλέτες ρωτάνε για την επόμενη ρύθμιση, ενώ έχει γίνει σαφής η τρομερή δυσκολία για να αποπληρώσουν. «Για πάνω από 1 εκ. ευρώ οφειλών έχουμε κάνει κάθε απαραίτητη ενέργεια, προβαίνουμε σε έξοδα, πληρώνουμε δικαστικούς επιμελητές, αλλά σε έναν βρήκαμε 6 ευρώ, σε άλλο λίγα παραπάνω και σε άλλο το 1/3 από ένα αυτοκίνητο. Και ο κόσμος δεν έχει, αλλά και για το δήμο αυτό είναι πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Μπένης, προσθέτοντας, αναφορικά με τις ρυθμίσεις ότι οι εντάξεις δεν ξεπέρασαν το 20% των χρεών.  
Διανοίγεται η οδός Αίμου με αγορά ακινήτου
Τη δαπάνη για την πρώτη (από τις δύο συνολικά) δόση 32.500 ευρώ που αφορά στην αγορά ακινήτου στην οδό Αίμου ενέκρινε η επιτροπή. Ο δήμος Ξάνθης αποφάσισε την αγορά με σκοπό να διανοίξει την οδό Αίμου και να εξασφαλίσει την έξοδο προς την οδό Κλεμανσώ.  
Προϋποθέσεις ασφαλείας για το λούνα παρκ. Νέοι ενδιαφερόμενοι
Η κατάρτιση των όρων για την εκμίσθωση του χώρου μπροστά από το γήπεδο τένις στις εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου, για τη λειτουργία του λούνα παρκ κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού απασχόλησε την επιτροπή, στο στάδιο της προετοιμασίας του δήμου για τις ΘΛΕ. Ο Χρίστος Πούλιος επανέλαβε τις αντιρρήσεις του σχετικά με την καταρχήν απόφαση λειτουργίας του λούνα παρκ με αυτή τη μορφή, αλλά και τη διαμαρτυρία του για την παραμονή των μηχανημάτων στο χώρο για διάστημα πολύ μεγαλύτερο των τριών μηνών που ορίζει η σύμβαση, ακόμη και για ένα χρόνο. «Διαφωνώ με το γύφτικο τσαντίρι που στήνεται εκεί. Δεν τιμά την πόλη μας. Εμείς εδώ και 6 χρόνια προτείνουμε να αποταμιεύονται χρήματα για να δημιουργηθούν καλαίσθητα σπιτάκια, όπως έχουμε δει σε άλλες πόλεις και του εξωτερικού», σημείωσε ο κ. Πούλιος. Μαζί του συμφώνησε ο κ. Μπένης στο ζήτημα της μακράς παραμονής των εγκαταστάσεων του λούνα παρκ στο χώρο, αλλά πρόσθεσε ότι λόγω των εργασιών της ανάπλασης το επόμενο διάστημα δε θα μπορέσει να υπερβεί τη σύμβαση ούτως ή άλλως. Το μίσθωμα που πέρυσι είχε οριστεί στις 40.000 ευρώ, αναπροσαρμόστηκε με μείωση 20%, για να συμβαδίζει με την γενικότερη πολιτική του δήμου για τα μισθώματα και συμπληρωματικά ο κ. Μπένης ενημέρωσε ότι φέτος οι ενδιαφερόμενοι αυξήθηκαν και αναμένονται 3-4 στη δημοπρασία, που κατά πάσα πιθανότητα θα διενεργηθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής, στις 18 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, η σημαντική αλλαγή στους όρους της σύμβασης αφορά στις προϋποθέσεις ασφαλείας, αφού εκτός από τον όρο της λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας, από την πλευρά του εκμισθωτή και την ανάληψη κάθε ευθύνης για πιθανό ατύχημα, προστέθηκε για πρώτη φορά φέτος και ο όρος της εξασφάλισης πιστοποίησης καταλληλότητας των μηχανημάτων από ανεξάρτητο φορέα. Επίσης, στα δικαιολογητικά συμμετοχής, απαιτείται πλέον και η φορολογική ενημερότητα ενδιαφερόμενου και εγγυητή.  
Δειλά ξεκινά η συζήτηση για την αναβάθμιση της δημοτικής αγοράς
Με αφορμή την κατάρτιση των όρων για την εκμίσθωση καταστημάτων στη δημοτική αγορά, ο κ. Μπένης ενημέρωσε την επιτροπή ότι υπάρχει ενδιαφέρον από συμπολίτη για την ενοικίαση καταστήματος με σκοπό τη λειτουργία ουζερί και ζήτησε τη γνώμη των μελών για αξιοποίηση του χώρου με τέτοιο τρόπο. Η πρόταση βρήκε θερμή ανταπόκριση από τον κ. Πούλιο ο οποίος δήλωσε ότι επικροτεί κάθε προσπάθεια για να αλλάξει ύφος ένα ιδιαίτερο κομμάτι της Ξάνθης, που μπορεί να αναβαθμιστεί και να αξιοποιηθεί και ως πόλος έλξης. «Έχουμε προτείνει και τη λειτουργία καταστήματος λαϊκής τέχνης εντός της δημοτικής αγοράς και να φύγει από εκεί η δημοτική αστυνομία. Μπορούμε να ρωτήσουμε και ανθρώπους που γνωρίζουν να μας δώσουν ιδέες», συμπλήρωσε ο κ. Πούλιος και ο κ. Μπένης σημείωσε ότι θα ασχοληθεί με το θέμα και θα επανέλθει, δίνοντας έτσι την πρώτη αμυδρή υποψία ότι κάτι μπορεί να ξεκινήσει και για το σημείο- ορόσημο για την Ξάνθη, τη δημοτική αγορά.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δίχασε η συμμετοχή του Δήμου Ξάνθης σε ελληνοβουλγαρικό πρόγραμμα γαστρονομίας

Το καταψήφισε η αντιπολίτευση στην Δημοτική Επιτροπή εκφράζοντας τις διαφωνίες της για την…