Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Βρίθει ο τόπος» από παραεμπόριο

«Βρίθει ο τόπος» από παραεμπόριο

0
eve_grigoriou_02_13-empros

Ανάληψη δράσης από το Επιμελητήριο. Ομόφωνη απόφαση για κινητοποιήσεις μετά τις Αποκριές

Καταγγελία επαγγελματία: Τα ΚΕΛΑΥΕ έπιασαν λαθρέμπορα και τον άφησαν να φύγει γιατί δεν είχαν φορτηγό να μεταφέρουν τις λαθραίες σόμπες
 
Σε απόγνωση βρίσκονται οι επαγγελματοβιοτέχνες της Ξάνθης που εκτός από την «πληγή» της κρίσης έχουν ν’ αντιμετωπίσουν και την «πληγή» του παραεμπορίου κυρίως από τα βόρεια σύνορά μας μετά τη διάνοιξη της διόδου του Αγίου Κωνσταντίνου – Ζλάτογκραντ. Ιδιαίτερα πλήττεται ο κλάδος των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας καυσόξυλων και θέρμανσης καθώς «οργιάζει το παρεμπόριο ξύλου και θερμαστρών» όπως ανέφερε η πρόεδρος του σωματείου Ξυλεμπόρων Ξάνθης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕ κα Χρυσούλα Γρηγορίου καθώς επίσης και επαγγελματίες του κλάδου που πήραν μέρος στη συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του ΕΒΕ την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου.
Στη συζήτηση κατέθεσαν τις απόψεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου, ο επικεφαλής της μείονος αντιπολίτευσης στο Δ. Ξάνθης κ. Χρίστος Πούλιος ενώ έγινε και μια σημαντική καταγγελία για τον τρόπο λειτουργίας των ΚΕΛΑΥΕ από τον επαγγελματία Μπάμπη Αρτικουλάκη που διατηρεί κατάστημα θερμαντικών πηγών.  
Μωραϊτης: «Δεινοπαθούν οι επιχειρήσεις…ασπιρίνες για τον καρκίνο τα ΚΕΛΑΥΕ
Όπως επισημάνθηκε στην αρχή της συζήτησης από τον κ. Μωραΐτη παρότι στο νομό μας έγινε το πρώτο θετικό βήμα για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου με την θεσμική συγκρότηση των Ειδικών Κλιμακίων Ελέγχου τα λεγόμενα ΚΕΛΑΥΕ ωστόσο ο θεσμός αυτός ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του «ξεφούσκωσε» αφού από τους 40 αρχικά έχουν απομείνει μόνο 10 υπάλληλοι της Π.Ε. Ξάνθης που στελεχώνουν τα κλιμάκια εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχει κανένα κίνητρο και η συμμετοχή στα κλιμάκια είναι εθελοντική. Ο. κ. Μωραϊτης ανέφερε επίσης ότι επανειλημμένως έχει θέσει το θέμα σε αρμόδιους υπουργείων όπως τον κ. Σκορδά ζητώντας την μεταφορά της αρμοδιότητας των ελέγχων για το παραεμπόριο στα Επιμελητήρια όμως εισέπραξε την άρνηση: «Η πολιτεία δεν ενδιαφέρεται. Δεν τολμούν ν’ αγγίξουν το παραεμπόριο γιατί έχει πολιτικό κόστος» τόνισε και ανέφερε επίσης ότι συζήτησε το θέμα με εκπροσώπου της ΓΣΒΕΕ οι οποίοι και ήταν θετικοί σε μια συνεργασία για την ανάληψη αυτής της αρμοδιότητα από τα Επιμελητήρια  
Πρόταση Πούλιου: «Αναλάβετε δράση στην πρόληψη με ενημέρωση του κόσμου…»
Την αναγκαιότητα να δραστηριοποιηθεί το Επιμελητήριο στον τομέα της πρόληψης και όχι της καταστολή ανέδειξε ο κ. Πούλιος σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να κάνει μια εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου για τις επιπτώσεις στην αγορά αλλά και στην τσέπη του από τα φτηνά και αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα που αγοράζουν, την απώλεια εσόδων που έχει το κράτος και καλούνται εκείνοι να πληρώσουν με τα χαράτσια αλλά και το πλήγμα στις νόμιμες επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με αφανισμό ή με μετανάστευση στη Βουλγαρία! Ο κ. Μίλκογλου υπενθύμισε ότι πάλι πέρσι τα ίδια συζητούσαμε και ότι ο Εμπορικός σύλλογος κατέθεσε προτάσεις για το θέμα. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι επισημάνσεις της κας Γρηγορίου και του κ. Σερραίου.  
Καταγγελία: Έπιασαν λαθρέμπορα και τον άφησαν να φύγει γιατί δεν είχαν φορτηγό να μεταφέρουν τις λαθραίες σόμπες που διακινούσε
Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η καταγγελία του κ. Αρτικουλάκη για τον τρόπο λειτουργίας των ΚΕΛΑΥΕ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Το ΚΕΛΑΥΕ έπιασε φορτηγάκι να κατεβαίνει από πάνω από τη Σταυρούπολη με λαθραίες σόμπες και επειδή δεν είχαν φορτηγό για να κατασχέσουν τις σόμπες, το άφησαν να φύγει βάζοντάς του απλά ένα πρόστιμο».
Το «Ε» απευθύνθηκε στην υπεύθυνη των ΚΕΛΑΥΕ στην Π. Ε. Ξάνθης κα Κανδυλίδου Σοφία η οποία επιβεβαίωσε την καταγγελία με τη διαφορά ότι επρόκειτο για 10 σόμπες και ότι το κλιμάκιο επέβαλε πρόστιμο 1.000 ευρώ στον οδηγό για έλλειψη άδειας, ενώ τον άφησε να επιστρέψει με το φορτίο γιατί δεν είχε το φορτηγό της Π.Ε. Ξάνθης για να το μεταφέρει στις αποθήκες της Π.Ε. Ξάνθης που μεταφέρονται τα κατασχεθέντα και ούτε υπήρχε κάποιο διαθέσιμο φορτηγό για να μεταφερθούν έστω στο Αστυνομικό τμήμα Εχίνου.
Τέλος να σημειώσουμε ότι η κα Κανδυλίδου ανέφερε ότι παρότι η Π. Ε Ξάνθης είχε απευθύνει πρόσκληση στο ΕΒΕ να συμμετέχουν υπάλληλοι τους στα κλιμάκια μέχρι στιγμής δεν έχει διατεθεί ούτε ένα υπάλληλος!
Μετά τις Αποκριές τα σπουδαία…
Η απόφαση που πάρθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. είναι να προβεί το Επιμελητήριο στις πράξεις εκείνες που θα διεκδικήσουν τη νομιμότητα στη διαχείριση των εισαγόμενων προϊόντων. Δεδομένου ότι υπάρχει ήδη απόφαση του ΕΒΕ για κινητοποιήσεις ενδεχομένως μετά τις Αποκριές να δούμε κλείσιμο της διόδου του Αγ. Κωνσταντίνου…  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…