Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις ‘Αρμονική συνύπαρξη χριστιανών – μουσουλμάνων στη Θράκη’

‘Αρμονική συνύπαρξη χριστιανών – μουσουλμάνων στη Θράκη’

0
Theodorou_02_2013-empros

Παρουσίαση του βιβλίου του πρέσβη Θ. Θεοδώρου με τίτλο: «Μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη & μειονότητες στην Ευρώπη»

«Η διαφορετικότητα είναι «πλούτος» για την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής» σημείωσε ο κ. Θεοδώρου

Το θέμα της μειονότητας στην Θράκη σε παράλληλη σχέση με τις άλλες μειονότητες της Ευρώπης καθώς επίσης και οι ιδιαιτερότητες που τη χαρακτηρίζουν και καθιστούν τη Θράκη ένα πολυπολιτισμικό χώρο, ένα μωσαϊκό πολιτισμών που συμβιώνει αρμονικά προσεγγίζει ο πρέσβης Θ. Θεοδώρου στο ομότιτλο βιβλίο: «Μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη & μειονότητες στην Ευρώπη». Βαθύς γνώστης του θέματος ο κ. Θεοδώρου καθώς ως γνωστός υπηρέτησε ως διπλωμάτης Πρέσβης και πρώην Διευθυντή της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων της Ξάνθης, επί 4ετία, χαρτογραφεί και απεικονίζει την ταυτότητα της μειονότητας και τη συμβολή της στη διαμόρφωση της πολιτισμικής ιδιαιτερότητας της περιοχής και την επίδρασή της στο πολιτικό – οικονομικό – κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου.  
Αναχωρεί για το Κουβέιτ ο πρέσβης κ. Θεοδώρου
Η παρουσίαση του βιβλίου στο κοινό της Ξάνθης, πραγματοποιήθηκε εξ αναβολής το απόγευμα της Τρίτης 19 Φεβρουαρίου στις 8 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Την εκδήλωση συντόνιζε ο Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, μέλος του ΙΘΤΠ ενώ η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον εκδότη Μιχάλη Σπανίδη και τον ίδιο τον συγγραφέα κ. Θ. Θεοδώρου ο οποίος ανέφερε ότι είναι χαρούμενος που μπόρεσε να έρθει στην Ξάνθη για την παρουσίαση και ότι το βιβλίο ξεκίνησε να γράφεται μετά την αναχώρηση από τη Θράκη». Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Θεοδώρου πρόκειται σε λίγες μέρες ν’ αναχωρήσει στο Κουβέιτ, όπου έχει αναλάβει πρέσβης.  
Θ. Θεοδώρου: «Στη Θράκη υπάρχει αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων»
Μιλώντας για το κίνητρο που τον ώθησε να συγκεντρώσει υλικό και να γράψει αυτό το βιβλίο είπε: «Στόχος δεν ήταν να μείνω μόνο στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αλλά να τη συγκρίνω με την πορεία των υπόλοιπων μειονοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη Θράκη υπάρχουν πολλά ερεθίσματα για να αντιληφθεί κανείς τη συνύπαρξη των δύο στοιχείων Θεωρώ ότι η διαφορετικότητα είναι «πλούτος» για την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής και αυτό έχει διαφυλαχθεί στη Θράκη λόγω της αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων, σε αντίθεση όσων υποστηρίζουν πολλοί, ότι θα υπάρξει σύγκρουση θρησκειών και πολιτισμών».
Λίγα λόγια για το συγγραφέα και το βιβλίο από τον εκδότη Μ. Σπανίδη  
Η μακρά ενασχόληση του διπλωμάτη και συγγραφέα με το θέμα της μειονότητας, οδήγησε στην διαπίστωση ότι η πλούσια βιβλιογραφία που δημιουργήθηκε με βασικό σκοπό την ανάλυση και την νομική ανάπτυξη στης Συνθήκης της Λοζάνης, δεν καταγράφει την εξέλιξη της μουσουλμανικής μειονότητας σε σχέση με τις μειονότητες στην Ευρώπη και την Διεθνή Κοινότητα. Το βιβλίο αυτό, καρπός της πολύχρονης εμπειρίας του συγγραφέα έχει σκοπό να δείξει και να επιβεβαιώσει αυτήν την «άγνοια» στις νεότερες γενιές. Άγνοια η οποία δεν μας στερεί μόνο την αυτοσυνειδησία μας αλλά και την ευρύτητα της αντίληψής μας, σχετικά με τις πτυχές ενός θέματος που αποτελεί ανεκτίμητο πολιτισμικό θησαυρό για όλους μας.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αλεξανδρούπολη και Καβάλα στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

Φιλοξενούν την παράσταση «Ριχάρδος Β’ – Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά» Μετά από συνάντηση που πρ…