Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μαθητές του 3ου λυκείου άκουσαν τη «φωνή» της Βιστωνίδας

Μαθητές του 3ου λυκείου άκουσαν τη «φωνή» της Βιστωνίδας

0
ygrotopoi_mathites_02_2013-empros

Συμμετέχοντας στον ηχοπερίπατο του ΕΠΑΜΑΘ και της ΦΕΞ για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Σειρά εκδηλώσεων στα κέντρα πληροφόρησης Βιστωνίδας και Κεραμωτής για περίπου 400 μαθητές  

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και φέτος στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μια σειρά από εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2013. Το σύνθημα ήταν “Οι Υγρότοποι Φροντίζουν το Νερό”, και πάνω σε αυτό κινήθηκαν και οι εκδηλώσεις μας.
Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Φιλοπρόοδο Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ) και το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (ΠΑΚΕΘΡΑ) και την Περιφέρεια ΑΜΘ ο Ηχοπερίπατος στην Λίμνη Βιστωνίδα. Πιο συγκεκριμένα η περιβαλλοντική ομάδα του 3ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης καθοδηγήθηκε από τον μουσικοσυνθέτη κ. Μαρίνο Κουτσομιχάλη, σε μια καταγραφή των ήχων της Βιστωνίδας, τόσο επιφανειακά όσο και στο σκοτεινό βυθό της με τα κρυμμένα μυστικά. Ταυτόχρονα με την εξόρμηση των μαθητών στο πεδίο έγινε ενημέρωση αλλά και παρατήρηση της άγριας και πολύ σπουδαίας ορνιθοπανίδας που μπορεί κανείς να συναντήσει στη Βιστωνίδα.
Η παραπάνω εκδήλωση έκλεισε την επόμενη μέρα με την συναυλία από το υλικό των ηχογραφήσεων που παρουσιάστηκε στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του συνθέτη. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία, σε όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση να καταλάβουν ότι τελικά και ο υγρότοπος της Λίμνης Βιστωνίδας έχει φωνή!
Επίσης στα πλαίσια του εορτασμού της Ημέρας Υγροτόπων ο Φορέας Διαχείρισης συμμετείχε την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013 σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Οικολογική Κίνηση Νέστου, με συμβολικό καθαρισμό του παραποτάμιου δάσους του Νέστου στο Χώρο Εστίασης του Δήμου Νέστου στην Χρυσούπολη και διαγωνισμό φωτογραφίας από παιδιά.
Ο Φορέας Διαχείρισης συμμετείχε με ποικίλες δραστηριότητες όπως περιβαλλοντικά παιχνίδια, ενημέρωση των πολιτών για την σπουδαιότητα των υγροτόπων και πολλές κατασκευές για τα παιδιά.
Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Φ.Δ. συνεχίστηκαν με την ενημέρωση των Δημοτικών σχολείων Κεραμωτής και Γραβούνας στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου στην Κεραμωτή, και θα κλείσουν με την παρουσίαση των δράσεων του Φορέα και παρουσίαση για τις αξίες των υγροτόπων, αλλά και περιβαλλοντικά παιγνίδια για τα παιδιά, την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013, στο Φουαγιέ της ΠΕ Καβάλας (Διοικητήριο) με την συμμετοχή του 24ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας.
Συνολικά και από τα δύο Κέντρα Πληροφόρησης που λειτουργούν στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το τριήμερο των εκδηλώσεων πέρασαν περίπου 400 άτομα, όπου μέσα από οπτικοακουστικό υλικό, παιχνίδια και κατασκευές για τα παιδιά, ενημερώθηκαν για την σπουδαιότητα των υγροτόπων και το πόσο άρρηκτα συνδεδεμένοι είναι με την καθημερινότητα όλων μας.
«Ας ευχηθούμε λοιπόν ένα καλύτερο μέλλον για τους υγροτόπους και γενικότερα για όλες τις προστατευόμενες περιοχές του πλανήτη μας, των οποίων η προστασία δεν είναι υπόθεση «άλλων». Είναι υπόθεση «όλων» μας. Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό, και οφείλουμε όλοι να το προστατεύουμε για το καλό το δικό μας και των παιδιών μας», σημειώνεται καταληκτικά στην ανακοίνωση του Φ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…