Σχόλια 26-02-2013

0

Επίδομα ανεργίας μόνο σε όσους επαγγελματίες δεν χρωστούν στον ΟΑΕΕ. Δε μπορεί, θα υπάρχουν πέντε-έξι σ’ όλη τη χώρα!  

 
Χωματερές  


Αφού τα πρόστιμα όπου να’ναι θα έρθουν στην Ελλάδα για τις παράνομες χωματερές, Γιαννακίδης, Σημιτσής και λοιποί, κάνουν συσκέψεις!
Για να πείσουν τους αυτοδιοικητικούς ότι φτάνει πλέον η υπομονή και η κοροϊδία. Και πως πρέπει η χώρα αλλά και η περιφέρειά μας, να κλείσει χωματερές που τις ανέχτηκαν χρόνια τώρα.
Και πως εκτός από τις χωματερές θα πρέπει να προχωρήσουν μια σειρά από έργα που είναι απαραίτητα επίσης να γίνουν αλλά δεν γίνονται γιατί κάποιοι «προοδευτικοί»και κάποιοι οικολογούντες αντιδρούν.
Όταν σε χώρες της βόρειας Ευρώπης τα εργοστάσια είναι μέσα στις πόλεις και από τα σκουπίδια παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και όλα είναι καθαρά, χωρίς προβλήματα αλλά και με κέρδος οικονομικό!
Εμείς εδώ πότε θα τα καταλάβουμε αυτά;
«Ε»    

Τον τίμησαν  


Ανθρώπινες στιγμές για τον νέο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα την Κυριακή. Χειροτονήθηκε σε επίσημη τελετή Μητροπολίτης, ιερουργούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου.
Συγκίνηση, χαρά, ευθύνη. Για τον ίδιο τον Παντελεήμονα, για τους γονείς του, τον αδελφό του και τους υπόλοιπους συγγενείς.
Όπως και για τους χριστιανούς που πήγαν στην Αθήνα από Ξάνθη και Κομοτηνή για να τον τιμήσουν, όπως επίσης και μια σειρά από επίσημους που επίσης βρέθηκαν στην Αθήνα για τη μεγάλη αυτή στιγμή του αγαπητού νέου Μητροπολίτη.
Αναμένουμε τώρα την ενθρόνισή του στη Μητρόπολη που θα γίνει σύντομα.
«Ε»        

Ταπεινοφροσύνη  


Η αληθινή ταπεινοφροσύνη κρύβει, όχι μόνο όλες τις άλλες αρετές, αλλά ακόμη και τον εαυτό της.
Μέγας Βασίλειος
Για την αντιγραφή Ο Σχολιαστής.      

Σκουπίδια στους δρόμους  


Κατά γενική ομολογία, τα σκουπίδια στην πόλη της Ξάνθης περίσσεψαν! Και μάλιστα κατά πολύ. Αιτία βέβαια τόσο η δική μας «λειτουργία» να τα πετάμε όπου να’ ναι αλλά και η μη καθημερινή συλλογή τους από τους δρόμους, όχι τους κάδους.
Αυτούς τους αδειάζουν. Οι δρόμοι όμως έχουν μεταβληθεί σε απέραντο σκουπιδότοπο. Τώρα μάλιστα με τις βροχές, η εικόνα είναι απαράδεκτη. Φύγαν και οι πενταμηνίτες και το κακό πλέον δεν αντιμετωπίζεται. Και μιλάμε για κεντρικούς δρόμους και πλατείες.
Το τι πρέπει να γίνει ας το βρουν οι υπεύθυνοι. Πάντως το κακό έχει παραγίνει.
«Ε»    

Μας συγκίνησε ο νέος Μητροπολίτης  


Όσοι παρακολούθησαν την τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Κομοτηνής και Μαρωνείας, ακόμη κι αυτοί που δεν εκκλησιάζονται συχνά, ένοιωσαν έντονη συγκίνηση.
Η συναισθηματική φόρτιση του νέου Μητροπολίτη ήταν μεγάλη στην ομιλία του όταν αναφέρθηκε στους νέους της περιοχής μας ενώ λύγισε όταν αναφέρθηκε στον μέντορά του, Μητροπολίτη Ξάνθης και ξέσπασε σε λυγμούς όταν ήρθε η στιγμή να λάβει την Μητροπολιτική Μήτρα από τα χέρια του.
Παρά το αυστηρό τελετουργικό της τελετής, αναδείχθηκαν έντονα τα πνευματικά και συναισθηματικά χαρίσματα του χειροτονούμενου Μητροπολίτη, η χριστιανική αγάπη στο ποίμνιό του, η ταπεινότητά του και η απέραντη ευγνωμοσύνη του στον πνευματικό του πατέρα αλλά και το πάθος της πίστης του στην εκκλησία.
Γι ’ αυτά τα χαρίσματα αγαπήθηκε από τους ξανθιώτες και η απουσία του θα είναι έντονη στην πόλη μας για καιρό…  

 
ΓΑΠ: «Τα κάναμε μαντάρα στην Ελλάδα»  


…αναγκάστηκε να παραδεχθεί ο Γιώργος Παπανδρέου μετά από επίθεση που δέχθηκε από Έλληνα φοιτητή σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο Columbia.
Ο φοιτητής ζήτησε και πήρε το λόγο και «στρίμωξε» τον κ. Παπανδρέου λέγοντας συγκεκριμένα: Είστε μέλος μιας ελληνικής δυναστείας. Ο πάππους σας ήταν πρωθυπουργός, ο πατέρας σας επίσης και μετά εσείς. Μιλάτε για μεταρρυθμίσεις από το 2008 και μετά. Αλλά κάτι πήγε λάθος στην Ελλάδα από το 1974 έως το 2008. Μπορεί να δουλεύαμε σκληρά αλλά ήμασταν αντιπαραγωγικοί και ο δημόσιος τομέας ήρθε να προσφέρει δουλειά οδηγώντας τη χώρα στη χρεοκοπία κι εσείς εξευρωπαΐσατε το πρόβλημα. Δε μπορείτε να μας πείτε ένα «mea culpa» πρώτα; Ένα τα κάναμε θάλασσα. Σαν Έλληνας ντρέπομαι για όσα έχουν συμβεί κι εσείς είστε εκεί και μιλάτε για συνεργασία και μπλα μπλα μπλα…».
Μετά τα πολλά χειροκροτήματα που απέσπασε ο φοιτητής ο Γ. Παπανδρέου απάντησε με σχετική ψυχραιμία: «Δεν διαφωνώ μαζί σου, πραγματικά τα κάναμε μαντάρα στην Ελλάδα. Και αυτό είπα στην αρχή… Έχουμε ευθύνες, αλλά υπάρχουν και ευθύνες στην Ευρώπη, λιτότητα και μεταρρυθμίσεις δεν πάνε μαζί, το είχε πει και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ».
Τέλος υπερασπίστηκε τους δημοκρατικούς αγώνες του πατέρα του και του παππού του αντικρούοντας τα περί δυναστείας…            

 
Οι πομάκοι πρωταγωνιστές  


Ένα οδοιπορικό στα Πομακοχώρια παρουσίασε στην εκπομπή του «Πρωταγωνιστές» ο γνωστός δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης το βράδυ της Κυριακής. Με τη βοήθεια του θρακιώτη δημοσιογράφου Σαμή Καραμπουγιούκογλου περιηγήθηκε για τέσσερις ημέρες σε διάφορα χωριά, συναντήθηκε με νέους κυρίως ανθρώπους, προσπαθώντας να αναδείξει τα προβλήματά τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά και τα όνειρά τους και τις σκέψεις τους για το μέλλον τους στη χώρα.
Ήταν μία εκπομπή με κοινωνική προσέγγιση μεν αλλά και αναφορά στις πολιτικές επιλογές που οδήγησαν τα πομακοχώρια στην απομόνωση και την υπανάπτυξη. Πρωταγωνιστές ήταν αγόρια και κορίτσια, φοιτητές και μαθητές, που παρά τις πολλές δυσκολίες με τη γλώσσα και το εκπαιδευτικό σύστημα, όλοι σχεδόν δήλωσαν την επιθυμία τους να μορφωθούν και να κατακτήσουν μία ομότιμη θέση στην αγορά εργασίας της περιοχής και της χώρας.
Ο δημοσιογράφος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κάτοικοι των χωριών αυτών ζητούν πολύ λίγα από την πολιτεία: ευκαιρίες για τα παιδιά τους, να βλέπουν ελληνικά κανάλια και μια βοήθεια για να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους…
Πολύ λίγα και αυτονόητα, αλλά δυστυχώς ούτε αυτά δεν γίνονται!      

Όλες οι εκδηλώσεις δωρεάν  


Να προσφέρει όλες τις εκδηλώσεις χωρίς αντίτιμο αποφάσισε το ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού που συνεδρίασε την Παρασκευή. Κατά τη συνεδρίαση, απόντος του Μανόλη Φανουράκη, αλλά με παρούσα το «δεξί του χέρι» Αριστέα Αλατά, εγκρίθηκε το πρόγραμμα των ΘΛΕ. Ο Ηλίας Βασιλούδης πρότεινε στις περιπτώσεις συναυλιών που ο δήμος οργανώνει να μπαίνει εισιτήριο με συμβολικό αντίτιμο, όταν πρόκειται για «μεγάλο» όνομα ή για εν γένει ακριβές διοργανώσεις.
Ο κ. Βασιλούδης ξέρει πολύ καλά τι λέει, καθώς όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει στις περιπτώσεις των δωρεάν εκδηλώσεων. Άλλωστε, ένα εισιτήριο του ενός ευρώ δεν αποτελεί τιμή αποτρεπτική για κάποιον που θέλει να παραβρεθεί, ωστόσο όλη η συζήτηση αφορά σε συναυλίες κλειστού χώρου, όπως είναι λογικό.
Ε.Δ.  

Θα έχουν συνέχεια οι ανεμοφράκτες;  


Μαθαίνω ότι «εντατικοποιούνται», λέει ξανά οι έλεγχοι για το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους. Τ’ ακούσαμε κι άλλες φορές βέβαια, οπότε δεν «ιδρώνει το αυτί» των καταστηματαρχών.
Πάντως, αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε αν ο νέος αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας κ. Κυριακίδης, θα συνεχίσει την προσπάθεια με τους ανεμοφράκτες στα καφέ, που ξεκίνησε ο κ. Τσεγγελίδης. Κανονιστικό πλαίσιο βέβαια υπάρχει και δεν καταργείται, ωστόσο το κρίσιμο είναι αν σε επίπεδο πολιτικής βούλησης ο κ. Κυριακίδης θα επιχειρήσει να το «σπρώξει» μιας και αποτέλεσε ένα μέτρο με διευρυμένη συναίνεση και τρόπο επίλυσης του ζητήματος με γνώμονα την αισθητική για την πόλη.
Ο ίδιος ο κ. Κυριακίδης μας είπε ότι… δεν ενημερώθηκε ακόμη για το θέμα. Καλώς φτάνει να ενημερωθεί πριν ανοίξει ο καιρός και γίνει πάλι ο «κακός χαμός».
Ε.Δ.  

Ο Αναστασιάδης νικητής στην Κύπρο  


Ο Νίκος Αναστασιάδης του ΔΗΣΥ είναι ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, καθώς σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών εξασφάλισε το 57,48% των ψήφων έναντι 42,51% του Σταύρου Μαλά, που υποστηρίχτηκε από το ΑΚΕΛ.
Είναι ενδιαφέρον ότι στις πρώτες του δηλώσεις μετά το αποτέλεσμα της νίκης έστειλε προς τους Τουρκοκύπριους μήνυμα ειρήνης, φιλίας και ειλικρινούς πρόθεσης για μια λύση, που «θα οδηγεί σε μια πατρίδα σύγχρονη, ευρωπαϊκή που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών και θα δημιουργεί τις προοπτικές για πρόοδο, προκοπή και ευημερία, όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…