Σχόλια 22-02-2013

0

Μέχρι το συνέδριο, το ΠΑΣΟΚ από κόμμα θα γίνει…σχολή πυγμαχίας    

Βενιζελικοί –Παπανδρεϊκοί  


Δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη η εικόνα των συμπλεκομένων Πασόκων προχθές στο γραφείο του κόμματος. Και η αντίδραση κορυφώθηκε όταν έγινε γνωστό πως ο τσακωμός έγινε μεταξύ Βενιζελικών και Παπανδρεϊκών!
Ομολογώ ότι εκπλήσσομαι. Διότι δεν ανέμενα να υπάρχουν Παπανδρεϊκοί μετά το στραπάτσο που έχει πάθει ο Γιώργος Παπανδρέου.
Εκτός βέβαια κι αν εννοούν τους νοσταλγούς του Ανδρέα Παπανδρέου οπότε πάω πάσο…
«Ε»    

Παρουσίαση βιβλίου  


Δεν ήταν εύκολο το θέμα που πραγματεύτηκε ο πρέσβης Θεόδωρος Θεοδώρου στο βιβλίο του «Μουσουλμανική Μειονότητα Θράκης και Μειονότητες στην Ευρώπη 1923-2010».
Το βιβλίο παρουσιάστηκε με επιτυχία και μετά το τέλος έγινε δημιουργική συζήτηση του συγγραφέα με το κοινό. Ανάμεσα στο οποίο κοινό, διαπιστώθηκε πως υπάρχουν δύο απόψεις.
Η πρώτη της αρμονικής συμβίωσης των δύο στοιχείων Χριστιανών και Μουσουλμάνων, και άλλων, μειοψηφία βέβαια, που επιθυμούν μια δυναμική αντιμετώπιση της μουσουλμανικής μειονότητας, κλείσιμο του Προξενείου Κομοτηνής και άλλα παρόμοια.
Σ’ όλα αυτά και σε άλλα πολλά απαντά το βιβλίο, το οποίο με σοβαρότητα και στοιχεία παρουσιάζει τα επιχειρήματά του. Έργο δύσκολο, επίπονο και ευαίσθητο.
Γι’ αυτό και τα συγχαρητήριά μας στον κ. Θεοδώρου.
«Ε»  

Η Ξάνθη του Πολιτισμού  


Η αναφορά ότι η πόλη μας διακρίνεται για την Πολιτιστική της δημιουργία και δράση δεν είναι αυθαίρετη. Όντως η Ξάνθη παράγει Πολιτισμό και μάλιστα με ιδιαίτερη ποικιλία αυτού. Δεν περιορίζεται σε έναν τομέα.
Δεν θα απαριθμήσουμε εδώ όλους τους χώρους δράσης και παραγωγής πολιτιστικού έργου. Απλά θα πούμε ότι υπάρχουν, και μάλιστα δουλεύουν ασταμάτητα και αναδεικνύουν την πόλη στον τομέα αυτόν, κάνοντάς την να ξεχωρίζει.
Πρόκειται όντως για μια διαπίστωση κοινώς αποδεκτή! Που την έχουμε εισπράξει από ντόπιους και ξένους την διαπίστωση αυτή που για τους μη μυημένους στο σύνολο των δράσεων, τους αφήνει εντυπωσιασμένους για το γεγονός, μια μικρή πόλη να παρουσιάζει τέτοια και τόση πολιτιστική δράση!      

Συγχαρητήρια! Άξιος!  


Χαρμόσυνη είδηση! Χαράς ευαγγέλια!
Ο νομός Ξάνθης, οι Ξανθιώτες όλοι, τελούν σε κατάσταση χαράς για την επιλογή και εκλογή του Πρωτοσύγκελλου Παντελεήμονα Μουτάφη, ως νέου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής.
Έμπλεοι χαράς τον συγχαίρουμε για την εκλογή του, πιστεύοντας ακράδαντα ότι θα προσφέρει στο λαό της Ροδόπης χωρίς διακρίσεις. Με αγάπη, με ευγένεια, με καλοσύνη όπως έζησε όλα τα χρόνια κοντά στο λαό της Ξάνθης.
Μια Ξάνθη που θα τον στερηθεί μεν, αλλά θα ελαφρύνει την «απώλειά»του η σκέψη πως είναι δίπλα μας, πως έχει αναλάβει ένα νέο σοβαρότερο ρόλο και αποστολή.
Η Ξάνθη λοιπόν χαίρεται και λυπάται. Αίσθημα χαρμολύπης. Υπερισχύει πάντως η χαρά!
Ευχές, ταπεινές, ο Παντελεήμων Μουτάφης να ποιμάνει το ποίμνιό του στην Ροδόπη ακολουθώντας τα βήματα του πνευματικού του πατέρα, του Μητροπολίτη Ξάνθης.
-΄Ομορφες στιγμές χαράς, για την δικαίωση ενός ανθρώπου, μιας πορείας στο δύσκολο χώρο της ιεροσύνης.
-Νέε Μητροπολίτη Μαρωνείας – Ροδόπης προσφωνούμε σε: Άξιος!
«Ε»      

Τα θερμοκήπια  


Μπορεί να μην είναι επενδύσεις βιομηχανικές και εντάσεως εργασίας (αυτές σχεδόν εξαφανίστηκαν), όμως είναι επενδύσεις. Και μάλιστα σ’ έναν τομέα, τον πρωτογενή και με αξιοποίηση φυσικών πόρων.
Μιλάμε για τις δύο μεγάλες επενδύσεις θερμοκηπίων (και προϊόντα που θα ακολουθήσουν εκτός της ντομάτας) που θα αξιοποιήσουν τα γεωθερμικά πεδία Κεσσάνης και Ερασμίου.
Και μόνο να σκεφθεί κανείς πως κάθε επένδυση θα δημιουργήσει θερμοκήπια σε έκταση 100 στρεμμάτων, τον πιάνει ίλιγγος!
Θα μεταβληθούν οι δυο συγκεκριμένες περιοχές με καλλιέργειες θερμοκηπίων που θ’ αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων στον τομέα αυτόν και την εικόνα των περιοχών.
Το μέλλον ανοίγεται μπροστά στο νομό λαμπρό και αισιόδοξο. Κι επειδή το αγώγι ξυπνά τον αγωγιάτη, σιγά-σιγά θα γίνουν κι άλλες επενδύσεις σε διάφορα είδη λαχανικών, φρούτων και άλλων ειδών, μέχρι ιχθυοκαλλιέργειες και άλλα.
Το μέλλον είναι εδώ! Ας το εκμεταλλευθούν αυτοί που έχουν όρεξη και διάθεση για δουλειά.
«Ε»    

Σχέδια για πώληση «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds;  


Περίεργα σενάρια για πώληση δανείων σε ξένα funds, επεξεργάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες ελληνικές τράπεζες.
Οι τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να πωλήσουν δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά, με στόχο να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους από τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και για να φέρουν ισορροπία ανάμεσα σε χορηγήσεις και καταθέσεις.
Το εφιαλτικό αυτό σενάριο, για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αν γίνει πραγματικότητα, θα οδηγήσει σε χιλιάδες κατασχέσεις περιουσιών καθώς τα funds αυτά, δεν θα λαμβάνουν υπόψιν τους κοινωνικά κριτήρια, ούτε θα διαπραγματεύονται ευνοϊκές ρυθμίσεις και διευκολύνσεις, αλλά θα ζητούν άμεση αποπληρωμή των οφειλών από τους καταναλωτές.
Κάτι ανάλογο έγινε στην Αμερική το 2008, όταν τα στεγαστικά δάνεια αμερικανών αγοράστηκαν από τέτοια funds. Αυτό οδήγησε σε χιλιάδες κατασχέσεις κατοικιών και άδειασε ολόκληρες γειτονιές από τους ιδιοκτήτες τους. Αλίμονο αν έχουμε επανάληψη αυτού του φαινομένου και στην Ελλάδα…    

Εκλογές την Κυριακή  


Εκλογικός πυρετός την Κυριακή. Εκτός από το δεύτερο γύρο των Κυπριακών προεδρικών εκλογών, με σχεδόν αναμενόμενο το αποτέλεσμα, έχουμε και εκλογές στην Ιταλία.
Κρίσιμες οι Ιταλικές εκλογές, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομική και πολιτική κρίση. Και στις εκλογές αυτές, όπως και στις ελληνικές, επιχείρησαν να παρέμβουν οι Γερμανοί με δηλώσεις του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος παρενέβη ανοιχτά υπέρ του Μάριο Μόντι και αποδοκίμασε την επιλογή του Μπερλουσκόνι.
«Προειδοποίησε» ο κ. Σουλτς τους Ιταλούς «να μην χαθεί η εμπιστοσύνη που κέρδισε η χώρα χάρη στον νυν πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους ιταλούς ψηφοφόρους ότι θα λάβουν τη σωστή απόφαση για τη χώρα τους».
-Για να δούμε, μετά τις παραινέσεις και των Γερμανών, τι θα αποφασίσουν οι Ιταλοί για το καλό της χώρας τους…    

Χαμηλότοκα δάνεια στους αγρότες


Δεκαετή δάνεια με επιτόκιο 4% συνολικού ποσού 360 εκατ.ευρώ θα παρέχει το νέο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας προς τους παραγωγούς, καθώς και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις που πρόκειται να επενδύσουν φέτος στην ύπαιθρο μέσω των ανάλογων κοινοτικών προγραμμάτων. Με αυτό τον τρόπο θα χρηματοδοτηθεί σχεδόν το σύνολο των επενδύσεων που υπολογίζεται να πραγματοποιηθούν φέτος από κοινοτικά προγράμματα, δηλαδή οι 6.000 κυρίως μικρές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, οι 330 επενδύσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και αργότερα ίσως και οι επενδύσεις σε αγροτουριστικά καταλύματα. Η συμφωνία υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης με τον πρόεδρο του ΕΤΕΑΝ Γ.Γεροντούκο, ενώ την Τετάρτη ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη που είχε η ηγεσία του υπουργείου στο Μέγαρο Μαξίμου για τα αγροτικά θέματα. Τα δάνεια θα παρέχονται με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μέσω εμπορικών τραπεζών και θα έχουν διάρκεια έως δέκα έτη με περίοδο χάριτος που μπορεί να φτάνει έως και 2 χρόνια, με σκοπό την υποβοήθηση του επενδυτή κατά τα πρώτα στάδια.

Γιατί τους πούλησαν και γιατί τους επαναγοράζουν;


Στη Βουλή με τη μορφή ερώτησης μπαίνει ένα θέμα που έβγαλε ο πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην Ξάνθη Χαράλαμπος Ευστρατίου. Η ερώτηση κατατίθεται από τον βουλευτή Τέρενς Κουίκ και αφορά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που ως γνωστόν χορηγεί δάνεια στους δημοσίους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου στο πλαίσιο τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π.Δ.), η οποία ολοκληρώθηκε στις 29/08/2006 με τη μεταβίβαση τους από το Τ.Π.Δ. στην εταιρία τίτλων κύριας οφειλής συνολικού ύψους € 950.000.000 που εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο Ιρλανδίας, θα απαιτηθεί η επαναγορά τιτλοποιημένων δανείων και η αντικατάσταση τους με άλλα σύμφωνα με τους όρους της από 29/08/2006 Σύμβασης Πώλησης Δανείων.
Ερωτάται λοιπόν ο αρμόδιος υπουργός γιατί πουλήθηκαν οι τίτλοι, γιατί επαναγοράζονται και με ποιο αντίτιμο.
– Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις
Μ.Ξ.      

Συνάντηση Ταρενίδη – Μαράντου την Τρίτη


Μεγάλη κινητικότητα στη ΣΕΚΕ καθώς εκπνέει το περιθώριο της μίας εβδομάδας που έδωσε ο ειδικός εκκαθαριστής κ. Μαράντος στον Ιβάν Σαββίδη να καταθέσει δεσμευτική προσφορά και εγγυητική επιστολή. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο κ. Ταρενίδης ως πρόεδρος της μετόχου ΣΕΚΕ έχει συνάντηση την Τρίτη με τον κ. Μαράντο. Άλλοι μέτοχοι δεν έχουν κληθεί να μετέχουν στη συνάντηση
Πάντως τηρείται μια μεγάλη μυστικότητα γύρω από το θέμα.
Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…