Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το ταμείον είναι και πάλι …μείον

Το ταμείον είναι και πάλι …μείον

0
agora_003-empros

Αρνητικό πρόσημο η αποτίμηση της κίνησης στην αγορά την εορταστική περίοδο

Τα καταστήματα δούλεψαν μόνο το τετραήμερο των Χριστουγέννων. Η αγορά της πόλης συρρικνώνεται στο κέντρο

«Ταμείο» κάνουν οι έμποροι και οι επαγγελματίες μετρώντας τους τζίρους τους από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Όμως τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά μιας και η αγορά «ξεπάγωσε» μόνο το τετραήμερο πριν τα Χριστούγεννα (Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή και Δευτέρα) – όπως υποστηρίζουν – κι αυτό γιατί τότε δόθηκαν τα δώρα (έστω και ψαλιδισμένα) σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Το εγχείρημα του «ανοιχτά και την Κυριακή» που πρώτη φορά φέτος εφαρμόστηκε για την Κυριακή της Πρωτοχρονιάς, οι καταναλωτές το υποδέχτηκαν θετικά μεν και είχε κίνηση η αγορά όχι όμως τόσο για ψώνια αλλά για βόλτες και καφέ…  
Αρνητική η αποτίμηση
Έτσι η πρώτη αποτίμηση είναι και πάλι αρνητική και το ταμείο παραμένει μείον για τουλάχιστον 5 συνεχείς χρονιές με πτώση του τζίρου από 20 – 50% (ανάλογα με το είδος του εμπορεύματος) και η «τονωτική ένεση» του τετραημέρου δεν στάθηκε ικανή να αντισταθμίσει την γενικότερη «χασούρα» που έχει η αγορά λόγω της μείωσης της αγοραστική δύναμης των καταναλωτών. Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν την κίνηση να ήταν πεσμένη στο μισό για την ένδυση και υπόδηση, ακόμη περισσότερο σε συσκευές και τεχνολογία, ενώ τα παραδοσιακά είδη δώρων τα πήγαν καλύτερα, με πτώση περίπου κατά το ένα τρίτο. Σημαντική υποχώρηση καταγράφηκε ακόμη και στα τρόφιμα και τα ποτά: «Ο κόσμος τίμησε και φέτος την αγορά της πόλης μας και τον ευχαριστούμε πολύ γι αυτό. Ανταποκρίθηκαν θετικά και τις Κυριακές όμως αυτό που λείπει είναι το χρήμα. Οι τζίροι των καταστημάτων έχουν μια πτώση που φτάνει σε πολλές περιπτώσεις το 50%. Και έχουμε να πληρώσουμε ΦΠΑ, φόρους, εισφορές. Πιστεύω ότι το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα είναι πολύ κρίσιμο για όλους μας. Φοβάμαι πως έρχονται κι άλλα λουκέτα…», σημειώνει ο πρόεδρο του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου.  
Η αγορά συρρικνώνεται στο κέντρο
Ενισχυτικό της άποψή τους είναι η εμφανής συρρίκνωση της αγορά της πόλης η οποία ενώ παλαιότερα είχε επεκταθεί και εκτός της κεντρικής οδού με διάσπαρτα καταστήματα σ’ όλες τις οδούς τώρα έχει συγκεντρωθεί στο κέντρο (28ης Οκτωβρίου). Σ’ αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι έχουν κλείσει πολλά μαγαζιά του κέντρου και οι ιδιοκτήτες τους προκειμένου να βρουν ενοικιαστή έχουν ρίξει τις τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μαγαζιά στο κέντρο πλέον νοικιάζονται και 700 ευρώ ενώ μόλις πριν 2 – 3 χρόνια νοικιάζονταν με 2000 ευρώ!  
Μόνο 7 Κυριακές το χρόνο ανοιχτά…
«Υποτονική « χαρακτηρίζει την κίνηση στην αγορά τις μέρες των γιορτών και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου: «Ήταν αναμενόμενο…Τα μαγαζιά δούλεψαν 3 – 4 μέρες Αυτό δεν μπορεί να ισοσταθμίσει το χάσιμο που είχαν Πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο. Δεν μπορούν να πληρώσουν ΦΠΑ άλλες βάζουν πωλητήριο».
Αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ο κ. Τσιακίρογλου υποστηρίζει ότι: «Είμαι της άποψης ότι πρέπει τα καταστήματα ν’ ανοίγουν 7 Κυριακές το χρόνο. Των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τις 4 Κυριακές των εκπτώσεων και των Βαΐων. Αυτά που λέγονται για 52 Κυριακές είναι ανέφικτα και δεν θα έχουν όφελος οι επαγγελματίες».  
Περιμένουν τις εκπτώσεις
Σε περίπου δύο εβδομάδες, στις 15 Ιανουαρίου, ξεκινάει επισήμως η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, ωστόσο ήδη οι έμποροι κλείνουν από τώρα προϊόντα για πώληση στις νέες δελεαστικότερες τιμές. Η ανάγκη της αγοράς να προσελκύσει αγοραστές είναι τόσο μεγάλη, ώστε πολλοί περιμένουν εκπτώσεις της τάξης του 50% «με το καλημέρα». Αυτή η περίοδος των εκπτώσεων θα κρατήσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όπως ορίζει το νέο καθεστώς, αλλά ενώ θα είναι σε εξέλιξη οι εκπρόσωποι των εμπόρων αναμένεται να αναζητήσουν, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων, τόσο για τις εκπτώσεις και τις προσφορές όσο και για το ωράριο, την λειτουργία τις Κυριακές και άλλα συναφή θέματα.  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…