Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πρώτη του χρόνου με τέσσερα νέα ξανθιωτάκια

Πρώτη του χρόνου με τέσσερα νέα ξανθιωτάκια

0
1o_2013_gulfidan-empros

Κοριτσάκι το πρώτο μωρό του χρόνου. Πανευτυχείς οι μητέρες των μωρών της Πρωτοχρονιάς

Ησυχία, τάξη και ασφάλεια την 1η Ιανουαρίου σε αστυνομία- πυροσβεστική-ΔΕΗ. Επί ποδός τα συνεργεία της ΔΕΥΑΞ για σπασμένους σωλήνες.    

Η Ξάνθη υποδέχθηκε το 2013 με τέσσερα νέα υγιέστατα ξανθιωτάκια, που ήρθαν στον κόσμο στη μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου Ξάνθης την 1η Ιανουαρίου 2013. «Ποδαρικό» έκανε το κοριτσάκι της Μπουρμπούν Γκιουλφιδάν στις 6 το πρωί και στη συνέχεια η Κωνσταντίνα Τζιώλλου, η Καρά Χασάν Μπαντάκ Φιδάι και η Χασάν Δαή Σεβγκιούλ γέννησαν τα αγοράκια της Πρωτοχρονιάς στην πόλη μας.  
Υγιέστατα τα τέσσερα πρώτα μωρά του χρόνου. Ένα κορίτσι και τρία αγοράκια
Η κόρη της Μπουρμπούν Γκιουλφιδάν γεννήθηκε 3,157 κιλά και είναι το δεύτερο παιδί της οικογένειας. Η μητέρας της μίλησε για μια εύκολη γέννα και για χαρά που δεν περιγράφεται με λόγια, καθώς το μωρό της διάλεξε να έρθει στον κόσμο την πρώτη του έτους, κάνοντας μάλιστα και το «ποδαρικό» της ζωής για την Ξάνθη.
Το πρώτο αγόρι της χρονιά γέννησε η Κωνσταντίνα Τζιώλλου στις 10.35 μετά από 24 ώρες τοκετού, που η ίδια πλέον έχει ξεχάσει, όπως λέει, κοιτώντας το μωρό της. Ο μικρός γεννήθηκε 3,300 κιλά, είναι το πρώτη παιδί της Κωνσταντίνας και είναι υγιέστατος.
Στις 4 μμ της ίδια ημέρας γέννησε τον πρώτο της γιο και ηΚαρά Χασαν Μπαντάκ Φιδάι, που μας ανέφερε μία δύσκολη γέννα, αλλά και μία απέραντη χαρά για το νέο μέλος της οικογένειας, που γεννήθηκε 3,600 κιλά και σφύζει και αυτός άκρας υγείας.
Την πρώτη του χρόνου θα έχει εφεξής τα γενέθλιά του και ο γιος της Χασάν Δαή Σεβγκιούλ που γεννήθηκε 3,320 κιλά στις 8.40 μμ και αποτελεί το δεύτερο παιδί της οικογένειας με την αδερφή του να χαμογελάει ντροπαλά και να δηλώνει ότι θα τον προστατεύει.
Στη μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου το κλίμα ήταν εορταστικό και τη δεύτερη ημέρα του έτους, όπως και κάθε ημέρα που πλημμυρίζει από τη χαρά για τις νέες ζωές που έρχονται στον κόσμο. Συγγενείς και φίλοι γέμιζαν τους θαλάμους της μαιευτικής κατά τις ώρες του επισκεπτηρίου με γλυκά, δώρα, μπαλόνια, θερμές ευχές και πολλά χαμόγελα!  
Χωρίς σοβαρά περιστατικά αστυνομία και πυροσβεστική
Ήσυχα κύλησε η πρώτη του χρόνου σε αστυνομία και πυροσβεστική. Το «100» δεν δέχθηκε κλήση για κάτι σοβαρό, παρά μόνο για μικρής έκτασης διαπληκτισμούς, καθώς και για την κυκλοφορία που, όπως αναμενόταν, ήταν αυξημένη κατά τη βραδινή έξοδο. Επίσης, παρά τους φόβους, δε σημειώθηκε κανένα τροχαίο ατύχημα και όλα κύλησαν ομαλά.
Χωρίς να χρειαστεί να επέμβει πέρασε το βράδυ, αλλά και το πρωί της 1η Ιανουαρίου η Πυροσβεστική, που δέχθηκε την πρώτη κλήση για απεγκλωβισμό από ασανσέρ λίγη ώρα μετά την αλλαγή του χρόνου, αλλά δεν κατέγραψε κανένα σοβαρό περιστατικό την ημέρα της εορτής.
Ομοίως και τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ πέρασαν μία ήσυχη Πρωτοχρονιά, αφού παρά τα περιστατικά των προηγούμενων ημερών, με τις βλάβες σε διάφορα σημεία της πόλης, καμιά γειτονιά δεν έμεινε χωρίς ρεύμα την Πρωτοχρονιά.  
Με την «αρχιμηνιά και αρχηχρονιά» στο «πόδι» τα συνεργεία της ΔΕΥΑΞ
Από την πρώτη μέρα του χρόνου κλήθηκαν να δουλέψουν τα συνεργεία της ΔΕΥΑΞ, αφού έσπασαν σωλήνες την παραμονή και ανήμερα σε τέσσερα σημεία της πόλης, ανάμεσά τους ένα περιστατικό σημειώθηκε σε γειτονιά στην περιοχή του Νοσοκομείου και ένα στην Καλαμού. Όπως εξήγησε στο «Ε» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Μανόλης Τσέπελης, η βλάβη προέκυψε από σπασίματα σε σωλήνες, που προκλήθηκαν από την υψηλή πίεση εξαιτίας της χαμηλής κατανάλωσης σε παλιούς σωλήνες 20ετίας που είχαν σημειώσει φθορά. Ενημέρωσε ωστόσο, ότι καταρτίζεται μελέτη για την αντικατάσταση αυτών των δικτύων από σύγχρονους πιο ανθεκτικούς σωλήνες σε όποια σημεία της πόλης έχουν εντοπιστεί δικτυώσεις που χρήζουν συντήρησης.  
Η αλλαγή του χρόνου άλλαξε για μία ημέρα την ψυχολογία της πόλης
Αλλαγή στην ψυχολογία της πόλης έφερε η αλλαγή του χρόνου, με τους ξανθιώτες να κατακλύζουν τα νυχτερινά μαγαζιά που παρέμειναν ανοιχτά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες τη βραδιά της παραμονής. Τα πυροτεχνήματα μετέδωσαν το γιορτινό κλίμα στις 12 το βράδυ, αλλά δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη εκδήλωση στην πλατεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου καφέ-μπαρ Ανδρέα Ιντζέ, ο κόσμος «το ριξε έξω» το βράδυ της παραμονής και η κίνηση ήταν πιο αυξημένη σε σχέση με πέρυσι και σε κόσμο, αλλά και ταμειακά για όλα τα μαγαζιά. Ωστόσο, αν και τις παλαιότερες χρονιές το 80% του κόσμου μεταφερόταν και το βράδυ της 1ης Ιανουαρίου στα καφέ-μπαρ της πόλης, φέτος η ημέρα εορτασμού του Άη Βασίλη «ήταν σα μία καθημερινή», με ελάχιστο κόσμο, πράγμα που έδειξε ότι οι ξανθιώτες προτίμησαν «να του δώσουν να καταλάβει» την παραμονή και να συνεχίσουν το 2013 επιστρέφοντας αμέσως στην καθημερινότητα. Βέβαια, αρκετοί ήταν και αυτοί που και την αλλαγή του χρόνου επέλεξαν να γιορτάζουν οικογενειακά ή εντός των τειχών με συγγενείς, φίλους, καλό φαί και το παραδοσιακό χαρτάκι…  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…