Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ένα ακόμη «χαστούκι» στους ανέργους

Ένα ακόμη «χαστούκι» στους ανέργους

0
oaed_3-empros

Άνεργος δύο φορές σε μία 4ετία; Δεν δικαιούσαι επίδομα του ΟΑΕΔ

Δεν θα δικαιούνται επίδομα οι καπνεργάτες και οι οικοδόμοι

Σε αγορά …ανεργίας έχει μετατραπεί η αγορά εργασίας καθώς οι άνεργοι σύμφωνα με τα στοιχεία φτάνουν το 1,5 εκ. ενώ η επίσημη άνεργοι στην χώρα το 26%. Κι αντί η πολιτεία να πάρει μέτρα για την ανεργία θέτει στο στόχαστρο των περικοπών το επίδομα ανεργίας μειώνοντάς το αλλά και αποκλείοντας κάποιους μακροχρόνια άνεργους,  
Άνεργος δύο φορές σε μία 4ετία; Δεν δικαιούσαι επίδομα του ΟΑΕΔ
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του υπ. Εργασίας που ισχύουν από 1-1-2013, σε κάθε περίπτωση, τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 450 ευρώ. Δηλαδή μπαίνει το πλαφόν των 450 ημερών επιδότησης.
Με τις ίδιες ρυθμίσεις, αν εντός της 4ετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των 450 επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό των ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των 450 επιδομάτων.
Βέβαια ο αριθμός αυτός από την επόμενη χρονιά θα μειωθεί ακόμα περισσότερο, αφού από 1-1-2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν θα είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 400.  
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Πρακτικά με την ρύθμιση αυτή, ακόμα και αν κάποιος πληροί όλες τις υπόλοιπες προϋποθέσεις, σε περίπτωση που μείνει άνεργος δύο φορές σε μία τετραετία, τότε δεν θα λάβει δεύτερη φορά το επίδομα που του αντιστοιχεί.
Με βάση τις κείμενες διατάξεις υπάρχουν δύο κατηγορίες ανέργων που δικαιούνται το επίδομα.
Συγκεκριμένα:
1)Αν ο άνεργος επιδοτείται πρώτη φορά. Για να δικαιούται ο εργαζόμενος να επιδοτηθεί από το ταμείο ανεργίας, πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας κατ’ έτος στα 2 προηγούμενα χρόνια πριν από την επιδότησή του. Το τελευταίο όμως 14μηνο πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου.
2)Επίσης, επίδομα ανεργίας δικαιούται και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει 200 ημέρες εργασίας στα τελευταία 2 χρόνια, πριν την απόλυσή του, από τις οποίες 80 ημέρες το λιγότερο κάθε χρόνο.
Αν ο άνεργος επιδοτείται δεύτερη φορά: Πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο πριν από την απόλυσή του χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου.    
Δεν θα δικαιούνται επίδομα οι καπνεργάτες και οι οικοδόμοι…
Όπως εξηγεί ο Διευθυντής του ΟΑΕΔ Ξάνθης κ. Σπύρος Μαζαράκης αυτή η ρύθμιση πλήττει ιδιαίτερα τους μακροχρόνια άνεργους που είναι και οι περισσότεροι. Όπως επισημαίνει στο νομό μας από τους 14.000 ανέργους οι 6.000 είναι μακροχρόνια άνεργοι ενώ πανελλαδικά το ποσοστό είναι 40%. Δηλαδή 4 στους 10 είναι μακροχρόνια άνεργοι. Επίσης ιδιαιτέρως πλήττονται δύο κλάδοι. Οι οικοδόμοι και οι καπνεργάτες. Σημειώνεται ότι πρόκειται για εποχιακά επαγγέλματα και σύμφωνα με τον νόμο έπρεπε να έχουν 100 ένσημα το χρόνο για να δικαιούνται επίδομα. Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση οικοδόμοι και καπνεργάτες μετά από μια 4ετία δεν θα δικαιούνται επίδομα ανεργίας επειδή με 100 ένσημα θεωρούνται εργαζόμενοι.  
Περισσότεροι οι άνεργοι από τους εργαζόμενους
Ακόμη πιο δυσμενή γίνονται τα πράγματα στο χώρο της εργασίας. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης: «Η ανεργία καλπάζει και η ανασφάλιστη εργασία είναι παντού γύρω μας. Πριν 2 χρόνια περισσότεροι ήταν οι εργαζόμενοι τώρα είναι οι άνεργοι και ελπίδα ν’ αλλάξουν τα πράγματα δεν φαίνεται από πουθενά…»!  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …