Με 22,3% συμβασιοποιήσεις και 16,1% πληρωμές τον τελευταίο χρόνο
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία των επιδόσεων των 13 περιφερειαρχών της χώρας σε σχέση με την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων (συμβασιοποιήσεις και πληρωμές) που διαχειρίστηκαν τον τελευταίο 1,5 χρόνο.
Κοινή διαπίστωση με βάση τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης είναι ότι από τις 30.6.2011 έως τις 31.12.12 σχεδόν οι μισοί περιφερειάρχες είχαν καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο των 4,5 χρόνων που στο τιμόνι των περιφερειών ήταν οι διορισμένοι από το υπουργείο Εσωτερικών.
Αύξησαν σημαντικά τη δυναμική τους Θεσσαλία, ΑΜ-Θ
Αντίθετη πορεία από αυτή του Νότιου Αιγαίου, της Στερεάς και της Ηπείρου, που παρουσίασαν καθίζηση ή στασιμότητα, ακολουθούν Θεσσαλία και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη. Μάλιστα, και οι δύο περιφερειάρχες Κ. Αγοραστός και Α. Γιαννακίδης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, κατάφεραν και αυξήσουν σημαντικά τη δυναμική των ΠΕΠ τους τόσο στο β΄ εξάμηνο του 2011 όσο, κυρίως, το 2012. Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας εμφανίζει συμβασιοποιήσεις στο 18μηνο 36,8% και (εξαιρετικά υψηλές) πληρωμές 32,4%, ενώ η ΑΜ-Θ 38,1% και 22,7% αντίστοιχα. Παράλληλα και οι δύο περιφέρειες φαίνεται ότι «τρέχουν» με… ΕΣΠΑ το 2012, καθώς έχουν πραγματοποιήσει τον τελευταίο χρόνο το 17,9% και το 23,7% (Θεσσαλίας) και το 22,3% και 16,1% (ΑΜ-Θ) των συμβασιοποίησεων και των πληρωμών αντίστοιχα.
Κατά τα άλλα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατέβασε ταχύτητα το 2012, ενώ σε σχετικά καλή πορεία φαίνεται να βρίσκεται η Περιφέρεια Κρήτης, η οποία βρίσκεται στη μέση της «βαθμολογίας» τον 1,5 χρόνο, αλλά η δυναμική του 2012 φαίνεται ότι είναι υπέρ της.
Στις περιφέρειας Κεντρικής, Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων οι ρυθμοί φάνηκαν να πέφτουν αρκετά το 2012, ενώ αν και χαμηλά στη συνολική «βαθμολογία» τον τελευταίο 1,5 χρόνο, η Πελοπόννησος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, έκανε σημαντική προσπάθεια το 2012 για να αυξήσει την απορροφητικότητά της. Λίγο πάνω από τους μέσους όρους της απορροφητικότητας του β΄ εξαμήνου του 2011 εμφανίζεται το 2012 η Αττική, η οποία επίσης βρίσκεται χαμηλά στη «βαθμολογία» και τέλος, στην τελευταία θέση βρίσκεται η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
*Με πληροφορίες από την aftodioikisi.gr