Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ο «Μεγάλος Θυμός» στο δημοτικό συμβούλιο

Ο «Μεγάλος Θυμός» στο δημοτικό συμβούλιο

0
dimotiko_01_2013_002-empros

Βαριές κουβέντες μεταξύ Ξυνίδη- Δημαρχόπουλου. Στα ύψη η κόντρα και ανάμεσα σε δήμαρχο

Διεκόπη η συνεδρίαση κατά τη συζήτηση του θέματος της αντικατάστασης του Σ. Μπεκτές από αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΞ. Αποχώρησαν οι «Πολίτες για την Αλλαγή»    

Σε επικίνδυνα επίπεδα ανέβηκαν οι τόνοι, ανάμεσα σε συμπολίτευση και μείζονα αντιπολίτευση, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μπάμπης Δημαρχόπουλος, μετά από σχετική παραίνεση του Δημήτρη Μπένη, διέκοψε τη συνεδρίαση, αλλά και μετά την ολιγόλεπτη διακοπή, δεν «ηρέμησαν» τα πνεύματα και ακολούθησε νέος –συντομότερος, αλλά εξίσου δριμύς- γύρος αλληλοκατηγοριών, που εκτονώθηκε με την απόφαση της δημοτικής παράταξης των ‘Πολιτών για την Αλλαγή» να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση. Πρωταγωνιστές της επεισοδιακής συνεδρίασης ήταν ο Μπάμπης Δημαρχόπουλος και ο Θανάσης Ξυνίδης, ενώ κόντρα ξέσπασε και ανάμεσα στο δήμαρχο Μιχάλη Στυλιανίδη και το Χρίστο Πούλιο.  
Η παραίτηση Μπεκτές από αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΞ άναψε φωτιές!
Όλα ξεκίνησαν κατά τη συζήτηση του 5ου θέματος της ημερήσιας διάταξης σχετικά με την αποδοχή της παραίτησης του Σαμπρή Μπεκτές από τη θέση του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΞ και την αντικατάστασή του από άλλο μέλος του ΔΣ, που σύμφωνα με την εισηγητική πρόταση ορίστηκε ο Θωμάς Ηλιάδης. Ο Νίκος Ανταμπούφης ζήτησε, έστω και τυπικά, τους λόγους της παραίτησης του κ. Μπεκτές, όμως τόσο ο δήμαρχος όσο και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αρνήθηκαν το αίτημά του, με το επιχείρημα ότι «δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει» και με εκφράσεις, όπως: «λογαριασμό θα σου δώσει;». Η στάση αυτή επέτεινε την ήδη «αναμμένη» διάθεση του κ. Πούλιου, ο οποίος μίλησε για εσωτερικά «αλισβερίσια» και για διακανονισμούς με γνώμονα την αντιμισθία της θέσης (αν αργότερα διευκρινίστηκε ότι η θέση είναι άμισθη). Η στάση αυτή από την πλευρά της αντιπολίτευσης εξόργισε το δήμαρχο, που είπε: «Ντροπή σας! Να παρακαλάμε να μην πέσει ο δήμος στα χέρια σας, γιατί καήκαμε»! Ο Χ. Πούλιος του απάντησε: «καήκαμε ήδη αλλά εσείς δεν το έχετε καταλάβει».  
«Άνανδρα πρόσωπα» και «εκβιασμοί» στο δημοτικό συμβούλιο!
«Λάδι στη φωτιά» όμως έριξε η ερώτηση της Μπέτυς Πατσίδου για τα προσόντα του συμβούλου που συμμετέχει στη διαχείριση «τεράστιων κονδυλίων και ελλειμμάτων», καθώς εξανέστη ο δήμαρχος ισχυριζόμενος ότι η ΔΕΥΑΞ δεν έχει ελλείμματα, αλλά αντίθετα παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα. Η τοποθέτηση, αλλά και το ύφος του δημάρχου ήταν αρκετά για να αντιδράσει ο Θανάσης Ξυνίδης και να επιχειρήσει να μιλήσει για τις σωρευμένες οφειλές, αλλά δεν τα κατάφερε αφού ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου όχι μόνο δεν του επέτρεψε να μιλήσει γιατί δεν του είχε δώσει το λόγο, αλλά του είπε και ότι δεν θα καταγραφεί η τοποθέτησή του στα πρακτικά, καθότι το θέμα της συζήτησης είναι άσχετο με αυτό. Εκεί κορυφώθηκε η κόντρα με τον Θανάση Ξυνίδη να κάνει λόγο για παρανομία από την πλευρά του προέδρου και «άνανδρη» συμπεριφορά και τον τελευταίο να ανταπαντά: «μάθατε να εκβιάζετε, αλλά δε θα περάσει εδώ μέσα. Να ζητήσετε συγνώμη».  
Νέα ένταση κατά την αποχώρηση των ΠγτΑ
Μετά την επιστροφή στα έδρανα και την απόφαση των ΠΓΤΑ να αποχωρήσουν «για να προστατεύσουν το κύρος του ΔΣ και των ιδίων», ο Θ. Ξυνίδης απευθυνόμενος στον Μ. Δημαρχόπουλο είπε: « ήταν θέμα ημερών να δείξεις ποιος είσαι» και όταν ο Χ. Πούλιος υπερθεμάτισε, λέγοντας: «κρίμα που στηρίξαμε την επανεκλογή σου», ξεκίνησε νέος γύρος αλληλοκατηγοριών, με το δήμαρχο να ρωτά: «πότε θα σταματήσετε να λέτε ψέματα;» και τον Χ. Πούλιο να απαντά: «αυτά να τα πείτε στους ορκωτούς ελεγκτές». Η… παράσταση ολοκληρώθηκε με το δήμαρχο να λέει: «κάντε μου μήνυση αν νομίζετε, αλλά πάρτε τα πίσω αν σας αποδείξουμε όσα λέμε» και το Θ. Ξυνίδη να λέει: «δεν κάνουμε μήνυση σ’ αυτούς που καταρρέουν».  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…