Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Δεν υπάρχουν λεφτά για την υγεία…»

«Δεν υπάρχουν λεφτά για την υγεία…»

0
giatroi_syneneteyxi_01_2013-empros1

Συνέντευξη Τύπου για την πανιατρική απεργία από τις ηγεσίες των ιατρικών φορέων της Ξάνθης

Ανησυχητική η… γνωμάτευση για Νοσοκομείο Ξάνθης και ΕΟΠΥΥ.Η υποχρηματοδότηση οδηγεί στην κατάρρευση του συστήματος υγείας    

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση στην υγεία, τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους πολίτες, οι ηγεσίες των ιατρικών συλλόγων της Ξάνθης, με αφορμή την πανιατρική απεργία που είχε εξαγγελθεί για την χθεσινή ημέρα και αφού προηγήθηκε συνάντηση των απεργών στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.
Ανέλαβαν να παρουσιάσουν την κατάσταση και να θέσουν τη γενικότερη εικόνα, αλλά και τα ειδικά ζητήματα του νομού μας ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ξάνθης κ. Καραδέδος, ο πρόεδρος των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών κ. Σαββίδης, ο προϊστάμενος του ΕΟΠΥΥ κ. Φωτίου, ο εκπρόσωπος των εργαστηριακών ειδικοτήτων κ. Σπανόπουλος και ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κ. Αδαμίδης, ενώ παρών ήταν και ο γ.γ. του ιατρικού συλλόγου κ. Σουλιώτης. Η απεργία είχε μαζική συμμετοχή από τους ιδιώτες γιατρούς, αλλά ελάχιστη από τους νοσοκομειακούς.  
Στην «εντατική» Νοσοκομείο Ξάνθης και ΕΟΠΥΥ
Συναγερμό για το μέλλον της υγείας στη χώρα μας σήμανε ο κ. Καραδέδος, τονίζοντας ότι οι συνεχείς περικοπές, αλλά και οι συνθήκες εργασίας των γιατρών εν γένει στη χώρα μας ωθούν στη φυγή τους νέους επιστήμονες και γι’ αυτό η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει ένα από τα πιο σημαντικά της κεφάλαια, μη αξιοποιώντας παράλληλα την επένδυση των προηγούμενων δεκαετιών.
Σχετικά με το θέμα του ΕΟΠΥΥ που ολοκλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας αναφέρθηκε στις σημαντικές δυσλειτουργίες, αλλά και στις σοβαρές διοικητικές ελλείψεις, αφού ακόμη δεν υπάρχει κάποιος που να τον εκπροσωπεί τοπικά. Περιέγραψε και τις δυσκολίες των γιατρών του ιδιωτικού τομέα, αφού πολλοί ασθενείς δεν έχουν να πληρώσουν, ενώ οι ίδιοι βρίσκονται υπό την απειλή της εφορίας συνεχώς αν εξετάσουν δωρεάν και ακόμη άσκησε κριτική για τον τρόπο που εφαρμόζεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και για την εισαγωγή των γενοσήμων, σημειώνοντας ότι συντέλεσαν στην πλήρη υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σχετικά με τη λειτουργία του νοσοκομείου, τόνισε την ανεπαρκή επάνδρωση, τις ελλείψεις σε υλικά, την υποχρηματοδότηση, αλλά και την τάση ωραιοποίησης από την πλευρά της διοίκησης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δυσφορία των γιατρών για την άσκηση της μηνυτήριας αναφοράς από την πλευρά του αντιπροέδρου του νοσοκομείου σε βάρος του ιατρικού συλλόγου. Στον αντίποδα πρότεινε συντονισμένες επαφές και προτάσεις από όλους τους φορείς για τη διάσωση του νοσοκομείου της Ξάνθης. Τέλος, επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους ο ιατρικός σύλλογος Ξάνθης κάλεσε τα μέλη του να μην συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, πεποίθηση που και σήμερα διατηρεί, με κύριο γνώμονα την εξέλιξη να «μείνουν οι μισοί απ’ έξω» αν και το καθεστώς δεν εξασφαλίζει συνθήκες επιβίωσης για τους γιατρούς, όπως σημείωσε, ενώ επανέλαβε ότι δεν αλλάζει κάτι όσο το κράτος δεν προτείνει έναν πιο αξιόπιστο σχεδιασμό για τη συνεργασία με τους γιατρούς.  
Απλήρωτα 6 μήνες τα ιατρικά εργαστήρια από τον ΕΟΠΥΥ
Ο κ. Σπανόπουλος, μιλώντας για τη στάση των εργαστηρίων απέναντι στον ΕΟΠΥΥ, σημείωσε ότι δεν υπήρχε περιθώριο άρνησης ένταξης, ενώ τόνισε ότι η ουσία του προβλήματος έγκειται στην υποχρηματοδότηση. «Τα εργαστήρια πληρώθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2012 και από τότε είμαστε απλήρωτοι. Δεν υπάρχουν χρήματα για την υγεία. Αν συνεχιστεί έτσι σε 6 μήνες πολλοί θα αναγκαστούν να κλείσουν και στην Ξάνθη», επεσήμανε συμπληρώνοντας ότι η εισβολή ξένων συμφερόντων στον ιατρικό χώρο θα φέρει έναν «Μαρινόπουλο της υγείας» που «αρχικά θα έχει πολύ χαμηλές τιμές και στη συνέχεια θα εκτιναχθούν».  
Δεν υπέγραψε ο ΕΟΠΥΥ τις συμβάσεις με τους γιατρούς
Στο ζήτημα του θολού και ημιτελούς καθεστώτος του ΕΟΠΥΥ αναφέρθηκε ο κ. Σαββίδης, ενημερώνοντας ότι ακόμη και οι 7 συνολικά συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ στην Ξάνθη είναι εκτεθειμένοι, αφού από την πλευρά του φορέα οι συμβάσεις δεν έχουν υπογραφεί ακόμη. «Ουσιαστικά επιδιώκουν να αυτορυθμιστεί το σύστημα, αλλά αυτό δε γίνεται. Κι εμείς δε θέλουμε να γίνει, γιατί η κυβέρνηση θέλει να λύσει λογιστικά το θέμα της υγείας και αυτό δε γίνεται. Θέλουν δωρεάν παροχή υγείας από τους ιδιώτες γιατρούς, αφού ούτε συμβάσεις υπογράφουν, ούτε πληρώνουν», σημείωσε ο πρόεδρος των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών.  
Ηθελημένη η υποστελέχωση του ΕΟΠΥΥ
Για το ελαστικό καθεστώς των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ μίλησε ο κ. Φωτίου, σχολιάζοντας ότι η Πολιτεία «τους αφήνει να κάνουν ο,τι θέλουν γιατί τους έχει ανάγκη το σύστημα για να λειτουργήσει. Μίλησε επίσης για «ηθελημένη υποστελέχωση» του φορέα και ανέφερε το παράδειγμα του μικροβιολογικού εργαστηρίου του ΕΟΠΥΥ Ξάνθης που αναλαμβάνει μόνο πολύ περιορισμένο αριθμό εξετάσεων λόγω υποχρηματοδότησης, προκαλώντας την ταλαιπωρία, αλλά και τη δυσανασχέτηση των εργαζομένων.  
4 κλινικές με την απειλή του «λουκέτου»
Την κατάσταση στο Νοσοκομείο Ξάνθης παρουσίασε ο κ. Αδαμίδης, που αναφέρθηκε στον κίνδυνο να κλείσουν τέσσερις κλινικές του νοσοκομείου που παρουσιάζουν προβλήματα και συγκεκριμένα: η καρδιολογική, η παθολογική, η εντατική και η οφθαλμολογική. Ειδικά για την καρδιολογική, μετέφερε την πρόταση της διευθύντριάς της να κλείσει, καθότι δεν πληροί της προϋποθέσεις ασφάλειας. Σημείωσε παραδειγματικά ότι 19 μήνες τώρα δε χορηγείται δωρεάν βιβλιάριο υγείας στα νεογέννητα, ενώ καυτηρίασε και την απώλεια εισροών για την τοπική κοινωνία της Ξάνθης από «ημετέρους γιατρούς που δηλώνουν ότι δουλεύουν εδώ και βρίσκονται σε νοσοκομεία αλλού».  
Ίδια αντιμετώπιση, διαφορετικές εισφορές
Ενδιαφέρουσα ήταν η παρατήρηση του κ. Σουλιώτη σχετικά με το ζήτημα της αδικίας που τίθεται, αφού ο ΕΟΠΥΥ παρέχει ενιαία αντιμετώπιση στους ασφαλισμένους, αλλά δεν επιβαρύνονται όλοι με ίσες εισφορές. «Κάποιοι παίρνουν πολλά, ενώ δίνουν λίγα και άλλοι το αντίστροφο. Αν θέλει το κράτος να το εξισώσει προς τα πάνω, αλλιώς να επιβαρυνθεί με το κόστος της ανισότητας που δημιουργείται», σημείωσε.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …