Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ Ο απολυμένος που… «πήρε τ’όπλο του» στο Μικτό Ορκωτό Ξάνθης

Ο απολυμένος που… «πήρε τ’όπλο του» στο Μικτό Ορκωτό Ξάνθης

0
diki_manika1-empros

Μαραθώνια ήταν η εκδίκαση της υπόθεσης του 52χρονου που εισέβαλε με καραμπίνα στο εργοστάσιο της Κομοτηνής επιφέροντας 3 τραυματισμούς

Χθες αργά το βράδυ η απόφαση. Η Εισαγγελέας ζήτησε τη μετατροπή της απόπειρας ανθρωποκτονίας με πρόθεση κατά του πρώην εργοδότη του σε επικίνδυνη σωματική βλάβη      

Μαραθώνια, κοπιώδης και με αναπόφευκτες τις εντάσεις ήταν χθες στο Μικτό Ορκωτό Κακουργοδικείο της Ξάνθης η εκδίκαση της υπόθεσης ομηρίας στο εργοστάσιο HELESI της Κομοτηνής, που συνέβη την 1η Μαρτίου 2012 και από την οποία προέκυψε ο τραυματισμός ενός εργαζομένου, του διευθύνοντα σύμβουλου της εταιρίας και ενός αστυνομικού. Ο κατηγορούμενος, Δημήτρης Μανίκας, που με βάση το κατηγορητήριο διωκόταν για απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση και ενδεχόμενο δόλο, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη και τις κατηγορίες για απόπειρα εκβίασης, αρπαγή δύο ομήρων, οπλοφορία, οπλοχρησία και άσκοπους πυροβολισμούς με πρόθεση επικίνδυνη βλάβης, καθώς και παράνομη χρήση ναρκωτικών ουσιών (εξαιτίας των χαπιών που βρέθηκαν στο σπίτι του), έχει κριθεί προφυλακιστέος και μέχρι και την εκδίκαση της υπόθεσης παρέμεινε περιορισμένος σε σωφρονιστικό κατάστημα.
Κατά την ακροαματική διαδικασία, αίτημα παράστασης πολιτικής αγωγής υπέβαλε δια της συνηγόρου του Βασιλικής Μαρινάκη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Αθανάσιος Ανδριανόπουλος, που τραυματίστηκε από τη σφαίρα του δράστη στο κάτω μέρος του βραχίονα.
Συνήγορος υπεράσπισης ήταν η δικηγόρος από την Κομοτηνή, Σοφία Σαριπανίδου.  
3 τραυματίες και 11 ώρες σε διαπραγμάτευση…
Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ξάνθης αναβίωσε σχεδόν ένα χρόνο μετά η υπόθεση της ομηρίας στο εργοστάσιο HELESI της Κομοτηνής, όταν ο απολυμένος υπάλληλος της εταιρίας 52 ετών Δημήτρης Μανίκας μπήκε ένοπλος στο εργοστάσιο και τραυμάτισε τον υπάλληλο Εμίλ Ίλεν Μαρίνοφ στο πόδι, το διευθύνοντα σύμβουλο και κουμπάρο του Αθανάσιο Ανδριανόπουλο στο βραχίονα, ενώ λίγη ώρα αργότερα τραυμάτισε ελαφρά και έναν αστυνομικό. Στη συνέχεια και ενώ αυτοί κατάφεραν να διαφύγουν και οδηγήθηκαν στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής, κράτησε με τη απειλή του όπλου σε καθεστώς ομηρίας δύο εργαζομένους, τον Γκριτσέλη Δημήτριο, ετών 64 και τον Διγγάρη Θεοφάνη, ετών 51., στο γραφείο διοίκησης. Μερικές ώρες αργότερα και περίπου στη 1 τα ξημερώματα της 2 Μαρτίου 2012, η ομηρία έλαβε τέλος, με την παρέμβαση ειδικών διαπραγματευτών και αστυνομικών δυνάμεων. Ο Δημήτρης Μανίκας που είχε εργαστεί στην εταιρία από 20.07.2000 έως την απόλυση του, την 31.08.2011 ισχυρίστηκε ότι η εταιρία του όφειλε 31.000 ευρώ από δεδουλευμένα, ενώ παραδέχθηκε ότι μετά την απόλυσή του υποβλήθηκε σε θεραπευτική αγωγή ψυχογενούς χαρακτήρα. Η εταιρία σε ανακοίνωσή της, απέδωσε την καταγγελία της σύμβασης στην αιτιολογία ότι «επί μακρόν επεδείκνυε ασταθή ανάρμοστη και παραβατική συμπεριφορά στον χώρο εργασίας».  
«Σάκη σήμερα τελειώνουν όλα»…
Σε μία μαραθώνια δικαστική διαδικασία που κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα, με τον κατηγορούμενο να παραμένει συνεχώς σκυφτός, ενώπιον δικαστών και ενόρκων κατέθεσαν περίπου 12 μάρτυρες, στην πλειονότητά τους εργαζόμενοι του εργοστασίου, οι οποίοι κλήθηκαν είτε να περιγράψουν τα πραγματικά περιστατικά, εφόσον ήταν αυτόπτες μάρτυρες, είτε να δώσουν πληροφορίες για τις σχέσεις του Δημήτρη Μανίκα με τον Αθανάσιο Ανδριανόπουλο. Επίσης κατέθεσαν ο πρώην εργοδότης του, ο εργάτης που τραυματίστηκε, ο ιατροδικαστής, καθώς και ειδικός στα όπλα.
Ο Εμιλ Ιλέν Μαρίνοφ, που τραυματίστηκε στο πόδι από τον πυροβολισμό του κατηγορουμένου μετέφερε τα λόγια του τελευταίου κατά τη στιγμή της συνάντησής του με το διευθύνοντα σύμβουλο, που φέρεται να είπε: «Σάκη σήμερα τελειώνουν όλα». Η συνήγορος του Δημήτρη Μανίκα, έσπευσε να μεταφέρει στον μάρτυρα τις εκκλήσεις για συγχώρεση από την πλευρά του κατηγορουμένου και να του επαναλάβει ότι δεν είχε πρόθεση να τον τραυματίσει, γι’ αυτό και έχει μετανιώσει.
Η υπερασπιστική γραμμή κινήθηκε κυρίως στις αιτιάσεις ότι παρότι είχε χρόνο και ευκαιρίες να αφαιρέσει ζωή δεν το έκανε, ότι ο τρόπος που κρατούσε το όπλο δεν έδειχνε πρόθεση ανθρωποκτονίας και ότι δεν είχε δημιουργήσει ένα περιβάλλον με σοβαρές διαφωνίες με άλλους στο εργασιακό του περιβάλλον.
Ένα άλλο επίσης ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο ιατροδικαστής κ. Παυλίδης ανέφερε πώς για ελάχιστα εκατοστά γλίτωσε πολύ σοβαρότερη βλάβη το θύμα που τραυματίστηκε στο πόδι, ενώ εκτίμησε ότι ο Α. Ανδριανόπουλος δέχθηκε μόνο μία σφαίρα.  
Η Εισαγγελέας πρότεινε ενοχή για βαριά σωματική βλάβη και απόπειρα εκβίασης και απαλλαγή για την αρπαγή
Η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωση του κατηγορουμένου για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και τη μετατροπή του αδικήματος σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, την ενοχή του για την απόπειρα εκβίασης, όπως και για τη βαριά σωματική βλάβη, ενώ πρότεινε απαλλαγή για την αρπαγή, καθώς η αποδεικτική διαδικασία έδειξε ότι οι δύο εργαζόμενοι πήγαν με τη θέλησή τους για να ηρεμήσουν τον δράστη.
Η πολιτική αγωγή ισχυρίστηκε ότι ο Δημήτρης Μανίκας είχε πρόθεση «να σκοτώσει» εκείνη τη μέρα και ότι αυτό ομολόγησε και σε συνεντεύξεις που έδινε σε ΜΜΕ εκείνη την ώρα, ενώ κατηγόρησε τους πρώην συναδέλφους του ότι προσπαθούν να τον καλύψουν.
Από την πλευρά της η υπεράσπιση πρόσαψε στην πολιτική αγωγή «αερολογίες και αδικήματα που δεν υπάρχουν στο κατηγορητήριο», ενώ τόνισε ότι δεν υπήρχε σκοπός από την πλευρά του κατηγορουμένου, όπως δεν υπήρχε και αρπαγή, παρά μόνο απόγνωση και ενέργειες εν βρασμώ, πράγμα που αποδεικνύεται, σύμφωνα με την κ. Σαριπανίδου και από το γεγονός ότι απειλούσε ότι θα αυτοκτονήσει.
Ο Δημήτρης Μανίκας στην απολογία του επέμεινε στον ψυχικό βρασμό και στο παραλήρημα που τον υποκίνησε επειδή είδε μετά την απόλυσή του «τη ζωή του να χάνεται».
Η διάσκεψη ξεκίνησε λίγο πριν τις 8 το βράδυ και αναμενόταν η απόφαση του δικαστηρίου να εκδοθεί αργά το βράδυ.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικά…