Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ελλείψεις ακόμη και στα πιο συνήθη φάρμακα

Ελλείψεις ακόμη και στα πιο συνήθη φάρμακα

0
farmaka_2-empros

Δανείζονται μεταξύ τους οι φαρμακοποιοί για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς

Ζητούν απαγόρευση των εξαγωγών. Αναζητούν ακόμη και σε 2-3 φαρμακαποθήκες για να βρουν φάρμακα. Μεγαλώνει η λίστα των ελλείψεων    

Για άλλη μια φορά, η αγορά των φαρμάκων φτάνει σε οριακό σημείο, με την πρόεδρο του φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης να κάνει λόγο για «τραγική κατάσταση» με τη λίστα των ελλείψεων σε φάρμακα συνεχώς να μεγαλώνει και να προκύπτει αδυναμία παροχής σκευασμάτων ακόμη και για τα πιο καθημερινά φάρμακα.  
Οι ελλείψεις αφορούν σε φάρμακα όλων των εταιριών
Εισπνεόμενα, υπερτασικά, φάρμακα για το ζάχαρο, την επιληψία και για το θυροειδή, αλλά ακόμη και το κοινό Zandak βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας των ελλείψεων στην Ξάνθη και παρά τις συνεχείς ενημερώσεις του ΕΟΦ δεν λαμβάνονται μέτρα ώστε να περιοριστούν οι ελλείψεις. Ελλείψεις παρουσιάζονται σε φάρμακα από όλες τις εταιρίες, ενώ δημοσιεύματα μιλούν για «εξαφάνιση» από την αγορά 147 σκευασμάτων. Οι φαρμακοποιοί προσπαθούν δανειζόμενοι μεταξύ τους να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, ενώ συχνά ψάχνουν σε 2 και 3 φαρμακαποθήκες, αλλά ακόμη και απευθείας από τις εταιρίες για να βρουν τα φάρμακα που παρουσιάζουν ζήτηση. Ελλείψεις παρουσιάζονται και στα γενόσημα, αφού από την αλλαγή των φαρμάκων εκτινάχθηκε και η ζήτηση στα πρωτότυπα γενόσημα με αποτέλεσμα να εξαντληθούν τα αποθέματα.
Οι φαρμακοποιοί προτείνουν στους ασθενείς να ζητούν από το γιατρό τους να αλλάξει το φάρμακο, με άλλο που να περιέχει την ίδια δραστική ουσία για να εξυπηρετηθούν, αλλά συχνά γίνονται δέκτες παραπόνων, καθώς πολλοί αρνούνται να αλλάζουν φάρμακα που χρησιμοποιούν για χρόνια.  
Οι φαρμακοποιοί ζητούν νέα απαγόρευση επανεξαγωγών
Η κατάσταση αυτή, όπως μας εξηγεί η κ. Κάλφα, προέκυψε και εντείνεται συνεχώς, λόγω του νέου Δελτίου Τιμών που αναγράφει τιμές πολύ χαμηλές, με αποτέλεσμα να είναι συμφερότερο για τις φαρμακευτικές εταιρίες να προχωρούν σε επανεξαγωγή σε χώρες της ΕΕ. Ακόμη, υπάρχουν διαφωνίες ως προς την τιμολόγηση με εταιρίες και αναμένεται συμπληρωματικό δελτίο που θα επιχειρήσει να βελτιώσει κάπως την κατάσταση. Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους ζητούν νέα επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης επανεξαγωγών στις εταιρίες, προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες. Η «ρίζα του κακού» πάντως φαίνεται ότι είναι η επιταγή της τρόικας σχετικά με την επιβολή τιμής στην Ελλάδα ίση με το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της ΕΕ.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …