Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Έξι νεκροί αργυροπελεκάνοι στο Δέλτα Νέστου

Έξι νεκροί αργυροπελεκάνοι στο Δέλτα Νέστου

0
argiropelekanos_nekros_01_2013

Βρέθηκαν από τους επόπτες στο εθνικό πάρκο. Ειδοποιήθηκε το δασαρχείο Καβάλας

Ερευνώνται τα αίτια θανάτου. Έγινε περισυλλογή όλων των νεκρών πτηνών, ώστε να αποσταλούν σε κτηνιατρικό εργαστήριο της Καβάλας    

Την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013 και στα πλαίσια προγραμματισμένης περιπολίας εποπτών του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας –Ισμαρίδας στην περιοχή του Δέλτα του Νέστου, στα πλαίσια του Προγράμματος Επόπτευσης – Φύλαξης της Προστατευόμενης Περιοχής του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΕΠ ΑΜΑΘ), που εφαρμόζει ο ΦΔ, οι επόπτες του ήρθαν αντιμέτωποι με ένα αποκρουστικό θέαμα στην Λιμνοθάλασσα Βάσσοβα. Σε τρεις θέσεις, σε μικρή απόσταση από το εσοδευτικό στόμιο της λιμνοθάλασσας, οι επόπτες του ΦΔ κ. Βασίλειος Κατσούλης και κ. Κωσταντίνος Μάγγος βρήκαν έξι νεκρούς Αργυροπελεκάνους (Pelecanus crispus).
Άμεσα ενημέρωσαν τηλεφωνικά το Δασαρχείο Καβάλας που είναι θεσμικά αρμόδιο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα κατόπιν ενεργειών του Δασαρχείου Καβάλας, αρχικά κατέφθασαν στην περιοχή με υπηρεσιακό όχημα δύο δασοφυλάκες του Δασονομείου Χρυσούπολης και στην συνέχεια ο Προϊστάμενος του Γραφείου Δημοσίου Κατηγόρου κ. Απόστολος Κωστέλης (Δασολόγος) και η Προϊστάμενη του Γραφείου Αναπτύξεως Θήρας Ιχθυοπονίας & Δασικής Αναψυχής κα. Χαρίκλεια Χάϊτα (Τεχνολόγος Δασοπονίας) του Δασαρχείου Καβάλας.  
Έρευνα για τα αίτια θανάτου
Το προσωπικό του Δασαρχείου Καβάλας με την βοήθεια του προσωπικού του ΦΔ ΕΠ ΑΜΑΘ, αλλά και με την βοήθεια ψαράδων του Αλιευτικού Συνεταιρισμού, που τους μετέφεραν με βάρκα σε σημεία της Λ/Θ όπου η πρόσβαση δια ξηράς ήταν αδύνατη, προχώρησαν στην μακροσκοπική εξέταση των νεκρών πτηνών, από την οποία δεν ήταν δυνατή η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την αιτία θανάτου. Σημειώνουμε ότι οι δύο Αργυροπελεκάνοι ήταν σε άσχημη κατάσταση εξαιτίας της δράσης αρπακτικών πτηνών, τα οποία τράφηκαν από αυτούς, ενώ οι τέσσερεις μακροσκοπικά ήταν σε σχετικά καλή κατάσταση και χωρίς μεγάλα εμφανή τραύματα. Στο ράμφος ενός και στο μάτι ενός άλλου πελεκάνου υπήρχαν μικρές οπές.
Στη συνέχεια η ομάδα προχώρησε στην περισυλλογή όλων των νεκρών πτηνών, ώστε να αποσταλούν από το Δασαρχείο Καβάλας σε κτηνιατρικό εργαστήριο της Καβάλας προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου, όπως και έγινε. Η ακτινολογική διερεύνηση του Κτηνιάτρου κ. Συμεωνίδη Ευστάθιου, έδειξε στα τρία από τα νεκρά πτηνά μεγάλο αριθμό κυνηγετικών βλημάτων (πάνω από πέντε) με έναν αριθμό από αυτά να βρίσκονται σε άμεση σχέση με τα ζωτικά όργανα (πνεύμονες, καρδιά), σε δύο ο αριθμός των βλημάτων ήταν μικρός με διαφορετική διασπορά, ενώ σε ένα δεν βρέθηκε κανένα βλήμα, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές υποψίες για πυροβολισμό τους.
Το Δασαρχείο Καβάλας, ως αρμόδιο ανακριτικό όργανο, θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες έρευνες και προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες και διαδικασίες για την ανεύρεση και την παραδειγματική τιμωρία των ασυνείδητων συμπολιτών μας, που προχώρησαν σε αυτήν την καταδικαστέα και εγκληματική περιβαλλοντικά ενέργεια.    

Ο Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus)  


Ο Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) είναι αρκετά κοινό αλλά τοπικό είδος στην Ελλάδα. Είναι προστατευόμενο είδος καθώς έχει χαρακτηριστεί Τρωτό τόσο διεθνώς, όσο και σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας ενώ είναι και ένα από τα είδη χαρακτηρισμού της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) «Δέλτα Νέστου και Λιμνοθάλασσες Κεραμωτής και Νήσος Θασσοπούλα» με κωδικό (GR1150001) του Δικτύου Natura 2000. Σημειώνουμε ότι τα νεκρά πουλιά βρέθηκαν εντός των ορίων της συγκεκριμένης ΖΕΠ.
Ο Αργυροπελεκάνος φωλιάζει σε εσωτερικούς υγρότοπους και σε λιμνοθάλασσες, πάνω σε καλά απομονωμένες με νερό η λάσπη νησίδες, σχηματίζοντας πυκνές συχνά αποικίες. Το χειμώνα απαντάται σε κάθε μορφής υγρότοπους, φυσικούς ή τεχνητούς, συμπεριλαμβανομένων και κλειστών θαλάσσιων κόλπων. Τρέφεται αποκλειστικά με ψάρια, ανάλογα με τον τύπο υγρότοπου και τη διαθεσιμότητα των ειδών. Ψαρεύει μόνος, ομαδικά ή μαζί με κορμοράνους.
Ο συνολικός αναπαραγόμενος στην Ελλάδα πληθυσμός έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και σήμερα ανέρχεται στα 1.150-1.300 ζευγάρια. Οι αποικίες κατανέμονται σε 3 θέσεις: 1.000-1.100 ζευγάρια στη Λ. Μικρή Πρέσπα , 100-146 ζευγάρια στον Αμβρακικό κόλπο και 45-55 ζευγάρια στη Λ. Κερκίνη, όπου άρχισε να φωλιάζει πρόσφατα, σε τεχνητές νησίδες αναπαραγωγής. Μετά την αναπαραγωγική περίοδο και σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα το είδος διασπείρεται σε όλη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα. Τα τελευταία 10 χρόνια οι καταμετρήσεις του διαχειμάζοντος στην Ελλάδα πληθυσμού αναφέρουν περίπου 500 ως 1.400 άτομα, ενώ το ποσοστό του πληθυσμού του είδους που βρίσκεται στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο του 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …