Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Αποσύρθηκε η τροπολογία για τους Ιμάμηδες

Αποσύρθηκε η τροπολογία για τους Ιμάμηδες

0
xatziosman-empros

Φραστική επίθεση των βουλευτών της Χ.Α. στον βουλευτής Ροδόπης Α. Χατζηοσμάν. Τον κατηγόρησαν ως «πράκτορα»

«Πάντα υπερασπίζομαι την πατρίδα μου Ελλάδα», η απάντησή του. Από την τοπική θρησκευτική κοινότητα η ανάδειξη των Ιμάμηδων», υποστήριξε ο Χ. Ζεϊμπεκ

Επεισοδιακή ήταν η συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τις μεταγραφές των φοιτητών στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η τροπολογία για τους Ιμάμηδες της Θράκης. Ο κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ροδόπης δέχτηκε φραστική επίθεση από βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ως «πράκτορα» ενώ έδειχναν φωτογραφίες του κ. Χατζηοσμάν κάτω από μια σημαία για την ανεξαρτητοποίηση της Θράκης.
Τελικά η τροπολογία αποσύρθηκε υπό τον φόβο ενός ρήγματος στην κυβερνητική πλειοψηφία καθώς ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ διεμήνυσαν ότι δεν θα ψηφίσουν.  
Επίθεση στον Χατζηοσμάν από τους βουλευτές της Χ.Α.
Στο στόχαστρο των βουλευτών της Χ.Α. βρέθηκε ο κ. Χατζηοσμάν παρά το γεγονός ότι και ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ -ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ – ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για την τροπολογία δηλώνοντας ότι θα τηνκαταψηφίσουν. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Χρ. Παππάς τον αποκάλεσε «Τούρκο», λέγοντας μάλιστα ότι «στην επόμενη Βουλή θα γίνει προσπάθεια από τη Χ.Α. να μην υπάρχει ούτε ένας Τούρκος βουλευτής». Αναφέρθηκε δε σε παλαιότερο σχόλιο του «Βηματοδότη» για την συνομιλία που είχε στον διάδρομο της Βουλής προ ολίγων μηνών ο κ. Χατζηοσμάν με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Χαρακόπουλο στην τουρκική γλώσσα!
Όπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ» «Το θέμα πήρε δημοσιότητα ύστερα από τις διαρροές ότι ο τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή κάλεσε πρόσφατα παράγοντες της μειονότητας και τους τοπικούς βουλευτές (Αχμέτ Χατζηοσμάν – ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ -ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ – ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης) για να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους ώστε να μην περάσει η τροπολογία».  
Χατζηοσμάν: «Πάντα υπερασπίζομαι την πατρίδα μου Ελλάδα»
Απαντώντας στις κατηγορίες ο κ. Χατζηοσμάν αναφορικά με τις φωτογραφίες είπε
ότι είχε επισκεφθεί την Προύσα και πήγε στον σύλλογο δυτικοθρακιωτών, όπου υπήρχε και ένας χάρτης με την Θράκη. «Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι πράκτορας», είπε και σε μια άλλη αποστροφή του λόγου του πρόσθεσε:«Μου ζητάτε πιστοποιητικά φρονημάτων. Και βέβαια η Θράκη ανήκει στην πατρίδα μου Ελλάδα. Δεν έβαλα θέμα ανεξαρτητοποίησης. Πάντα υπερασπίζομαι την πατρίδα μου Ελλάδα».  
ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ – ΚΚΕ κατά της Χ.Α.
Στο μέρος τους τάχθηκαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου είπε:«είναι ανεκδιήγητο να μιλούν για Τούρκους βουλευτές», ενώ εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ο κ. Β. Οικονόμου εξαπέλυσε επίθεση κατά της Χρυσής Αυγής. «Να μην γίνουν τα εθνικά θέματα βορά για την συλλογή ψήφων. Αφήστε τις σημαίες γιατί σας είδα να σηκώνετε την ξεφτιλισμένη σημαία της 21ης Απριλίου και είναι ντροπή αυτό», είπε προκαλώντας πανδαιμόνιο κραυγών από την πτέρυγα της Χρυσής Αυγής. Τέλος από το ΚΚΕ ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι «ο επικίνδυνος διαχωρισμός με βάση το θρήσκευμα και την εθνικότητα είναι ο καλύτερος σύμμαχος για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια σχετικά με την δημιουργία προτεκτοράτων».  
Ζ. Χουσεϊν: «Από την τοπική θρησκευτική κοινότητα η ανάδειξη των Ιμάμηδων»  
Την κάθετη αντίθεσή του για την τροπολογία γνωστοποίησε με την ομιλία του στην Βουλή ο κ. Χουσεϊν Ζεϊμπέκ. Όπως είπε διαφωνεί τόσο με τις ρυθμίσεις όσο και με το πνεύμα της τροπολογίας: « Η τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα των Ιμάμηδων να διδάσκουν επίσης το Κοράνι στα σχολεία με απόφαση των διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ουσιαστικά επιτρέπει στους θρησκευτικούς λειτουργούς να επιτελούν εκπαιδευτικό έργο σε δημόσια σχολεία και μάλιστα παρακάμπτοντας την τυπική διαδικασία πρόσληψης εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ. Τα κριτήρια που τίθενται για την επιλογή τους είναι τουλάχιστον προβληματικά, καθώς τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των θέσεων, αφού επιτρέπεται η πρόσληψη ατόμων χωρίς πτυχίο Ανώτατης Ισλαμικής Θεολογικής Σχολής, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και χωρίς πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ο διαχωρισμός μεταξύ θρησκευτικού λειτουργού και εκπαιδευτικού θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος, και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εμπλέκονται οι δύο λειτουργίες. Πάγια θέση μας αποτελεί η αντικατάσταση του μαθήματος των Θρησκευτικών από μάθημα Θρησκειολογίας, που θα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, ακόμα και άνευ θρησκεύματος, μάθημα που θα εμβαθύνει σε όλες τις θρησκείες και θα διδάσκεται αποκλειστικά από εκπαιδευτικούς με τις ανάλογες γνώσεις, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται με κανονικές διαδικασίες ΑΣΕΠ. Όσον αφορά την επιλογή των Ιμάμηδων, δηλαδή των θρησκευτικών λειτουργών στα Τζαμιά, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί, ανάλογα με τους λειτουργούς των Χριστιανικών Ναών, μία κοινά αποδεκτή και διαφανής διαδικασία ανάδειξής τους από την τοπική θρησκευτική κοινότητα».  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Μητσοτάκης ζει σε εικονική πραγματικότητα

Για τετραπλάσιο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού των τροφίμων στην Ελλάδα συγκριτικά με την Ε…