Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Από φέτος καρναβάλι… με κανόνες

Από φέτος καρναβάλι… με κανόνες

0
karnavali_29_-_2_-_2012_078-empros

Ο Κανονισμός των ΘΛΕ θέτει υποχρεώσεις στους συλλόγους και προβλέπει ποινές, για τη διασφάλιση, κυρίως, της ασφάλειας στην παρέλαση

Θα συσταθεί επιτροπή ελέγχου. «Τσινάνε» οι σύλλογοι στην ευθύνη περιφρούρησης των πληρωμάτων. Αναζητείται…. Βασίλισσα ανάμεσά μας!        

Έτοιμος να τεθεί σε ισχύ είναι ο Κανονισμός που θα διέπει τις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές και κυρίως τη διεξαγωγή της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης, με πρωταρχικό στόχο να διασφαλιστεί η ασφάλεια πληρωμάτων και θεατών, αλλά και το κύρος της παρουσίασης του κορυφαίου θεσμού της πόλης. Ο Κανονισμός προβλέπει για πρώτη φορά υποχρεώσεις στους πολιτιστικούς συλλόγους, αλλά και ποινές προκειμένου και οι σύλλογοι να εμπλακούν στον έλεγχο και στην αποτροπή συμπεριφορών και περιστατικών που μπορούν να εκθέσουν σε κίνδυνο τους συμμετέχοντες της μεγάλης γιορτής.  
Για πρώτη φορά υποχρεώσεις στην παρέλαση
Στην πρώτη Οργανωτική επιτροπή για το καρναβάλι, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα, παρουσιάστηκε ένα εισηγητικό κείμενο για τον κανονισμό και πάνω σε αυτό τέθηκαν τα σχόλια και οι παρατηρήσεις των εκπροσώπων των συλλόγων, είτε επί τόπου προφορικά, είτε αργότερα και εγγράφως, κατόπιν συζήτησης εντός των συλλόγων. Όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Μανόλης Φανουράκης, το κείμενο έχει προσαρμοστεί με βάση τις παρατηρήσεις και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά την συνεδρίαση της επόμενης οργανωτικής επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί προσεχώς, και όπου θα τεθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.  
Θα προβλέπεται ποινή εξόδου από καρναβάλι και γιορτές Παλιάς Πόλης
Το κείμενο του Κανονισμού περιλαμβάνει μια σειρά υποχρεώσεων για τους συλλόγους που συμμετέχουν και αφορά κυρίως τα ζητήματα ασφάλειας. Οι ποινές που προβλέπονται καθορίζονται σε ελάχιστες και ανώτερες και αφορούν ακόμη και σε έξοδο από τη συμμετοχή στις ΘΛΕ και τις Γιορτές Παλιάς Πόλης για κάποιο διάστημα. Την κρίση για τη συμπεριφορά των συλλόγων θα αναλάβει επιτροπή, που θα απαρτίζεται από υπαλλήλους του δήμου, μέλη συλλόγων και πολίτες με μακρόχρονη εμπλοκή στην πραγματοποίηση του θεσμού. Σύμφωνα με το Μανόλη Φανουράκη, δε θα συμμετέχουν πολιτικά πρόσωπα ή μέλη του ΔΣ του νομικού προσώπου, αλλά ούτε και ο πρόεδρός του, προκειμένου να μην αλλάξει ο χαρακτήρας της διαδικασίας και να διατηρηθεί η αντικειμενικότητα.
Οι σύλλογοι θα αναλάβουν να ορίσουν ομάδα ατόμων που θα είναι υπεύθυνα να επιτηρούν τη ροή των πληρωμάτων, να τα περιφρουρούν, ακόμη και να έχουν επισταμένη την προσοχή τους για την κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους.
Στις διαμαρτυρίες ορισμένων συλλόγων με το επιχείρημα ότι είναι δύσκολο να αστυνομεύονται όλα τα πιθανά περιστατικά και να επιτευχθεί πλήρης έλεγχος, ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού, αποδεχόμενος αυτή τη δυσκολία, απαντά ότι για το λόγο αυτό κάθε συμβάν θα ελέγχεται μεμονωμένα, ενώ κάνει λόγο και για κάμερες που ενδέχεται να τοποθετηθούν για τον καλύτερο έλεγχο της παρέλασης.
Επιπλέον, στην τελευταία οργανωτική καθορίστηκε το μέγιστο όριο μελών ανά πλήρωμα στα 400 άτομα. Αν αυτό το όριο ξεπεραστεί και ο σύλλογος το δηλώσει από πριν, αυτόματα οδηγείται στην τελευταία θέση της σειράς των πληρωμάτων.
Στις διαφωνίες που εξέφρασαν μέλη συλλόγων, ο Μανόλης Φανουράκης, με βάση και τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στην περσινή παρέλαση, σημείωσε στο «Ε»: «πρέπει να μπει μία τάξη. Το μπάχαλο δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είμαστε τυχεροί που έως τώρα δε συνέβη κάτι κακό. Τώρα αναλαμβάνουμε όλοι τις ευθύνες μας».  
Βελτιώσεις στην φετινή παρέλαση
Ανάμεσά μας, στην Ξάνθη και στις νέες και ορεξάτες καρναβαλίστριες αναζητείται η βασίλισσα του καρναβαλιού για το 2013, αφού το μπάτζετ δεν επιτρέπει διασημότητες και σπατάλες. Η σκέψη είναι να βρεθεί βασίλισσα από τα μέλη των συλλόγων, η οποία θα δεχτεί να βρεθεί στο πρώτο άρμα και να ανοίξει το χορό των χιλιάδων καρναβαλιστών.
Ο Μανόλης Φανουράκης μας πληροφόρησε επίσης για την πρόθεση του νομικού προσώπου να επαναφέρει τα λάβαρα στην αρχή του κάθε πληρώματος για να γίνεται γνωστό ποιος είναι ο σύλλογος που παρελαύνει, καθώς και για την τοποθέτηση ειδικής εξέδρας για τους φωτογράφους, ώστε να μην μπλέκονται με τους καρναβαλιστές και δημιουργούν καθυστέρηση. Η εξέδρα αυτή πιθανότατα θα τοποθετηθεί κάπου στην πλατεία Ελευθερίας, όπου η ροή είναι ακόμη πιο ομαλή. Στην επικείμενη οργανωτική θα συζητηθεί επίσης η πρόταση συλλόγου για την ύπαρξη μόνο δύο αρμάτων στη φετινή παρέλαση, για τον περιορισμό του κόστους.  

Καρναβάλι με σφιχτά λουριά  


Ακόμη πιο σφιχτό θα είναι το φετινό καρναβάλι, αφού τα οικονομικά είναι πενιχρά, αλλά και οι συνθήκες επιτείνουν το πρόβλημα. Συνολικά για τις εκδηλώσεις προϋπολογίστηκαν 40.000 ευρώ, ενώ μαζί με το κόστος του ήχου θα πλησιάσουν τις 100.000 ευρώ (πέρυσι ήταν περίπου 150.000 ευρώ). Βέβαια, με τον ήχο τίθεται ζήτημα, αφού ακόμη δεν πληρώθηκε ο περσινός και άρα άγνωστο παραμένει ποιος θα δεχτεί να συμβληθεί ξανά.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O Toquel live στην Ξάνθη

Θα παρουσιάσει τον νέο του δίσκο «1111» στο Misirlou την Παρασκευή 5 Απριλίου Ο Toquel παρ…