Σχόλια 23-01-2013

0

Μνημόνιο: Το Europe που έγινε Eurape!
Θωμάς Βουγιουκλής
 
Επέστρεψαν οι δικαστές – εισαγγελείς  


Με απόφαση των συνδικαλιστικών τους οργάνων, επιστρέφουν στα δικαστικά έδρανα οι δικαστές και εισαγγελείς. Η απόφασή τους έχει διάρκεια μέχρι τον Φεβρουάριο, διότι προτίθενται αργότερα να σταθμίσουν εκ νέου την στάση τους.
Έτσι, μετά τους δικηγόρους επιστρέφουν και οι δικαστές και οι δίκες θα διεξάγονται πλέον κανονικά.
«Ε»      

Ωραίες απεργίες…  


Το ακούγαμε από παλιά για διάφορες κατηγορίες εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Το ακούσαμε και τώρα. Ότι οι εργαζόμενοι στο μετρό Αθηνών, απεργούν μεν, πληρώνονται δε…
Εμ, τέτοιες ξεκούραστες και χωρίς οικονομικό κόστος απεργίες όλοι μπορούν να τις κάνουν.
Μάλιστα είχαν βρει και τη λύση οι «εργαζόμενοι» στο μετρό. Παίρναν δήθεν ρεπό, άδειες ή δήλωναν ασθένειες, όλα ψεύτικα και πλασματικά.
Μάλιστα, το ποσοστό αυτών που πραγματικά απεργούσαν ήταν πολύ μικρό, από 15 έως 33%!
«Ε»    

Το φακελάκι έγινε πιο φτηνό  


Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας επισκέφθηκε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, προκειμένου να τον ενημερώσει για την ετήσια έκθεσή του. Στη συζήτηση που έγινε ο κ. Ρακιντζής τόνισε: «Πρέπει να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη, γιατί στον πόλεμο της διαφθοράς τελικός κριτής είναι η Δικαιοσύνη. Χωρίς καλή λειτουργία της Δικαιοσύνης δεν πρόκειται να έχουμε καλά αποτελέσματα».
Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να μάθει «τι νέα υπάρχουν» στο ζήτημα αυτό, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης είπε: «Η διαφθορά μειώθηκε κατά ποιότητα, δηλαδή έγινε πιο φτηνό το φακελάκι. Τα πάντα εξαρτώνται από την οικονομική κατάσταση. Ευτυχώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δουλεύουν καλά». «Και αυτό είναι καλό νέο» σχολίασε ο κ. Παπούλιας.
-Εύγε κ. πρόεδρε! Επιχαίρετε επειδή φθήνυνε το φακελάκι, αντί να εξοργίζεσθε ότι συνεχίζει ακόμη να υπάρχει, παρά την κρίση και την ισοπέδωση της ελληνικής οικονομίας!          

Φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές  


Η πλειοψηφία των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών υπερψήφισε σήμερα την επιβολή φόρου επί χρηματοοικονομικών συναλλαγών σε 11 χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Με την ψηφοφορία ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσουν στο μέτρο η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Σλοβακία και η Σλοβενία.
Η Βρετανία, το Λουξεμβούργο, η Τσεχία και η Μάλτα απείχαν από την ψηφοφορία.    

Nέος πρόεδρος του Eurogroup, ο Dijsselbloem  


Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, J. Dijsselbloem, εκλέχθηκε και επίσημα ως νέος πρόεδρος του Eurogroup, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. Ο Dijsselbloem παίρνει τη θέση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πριν από την έναρξη του Eurogroup δήλωσε με χιούμορ… ανακουφισμένος που αποχωρεί.
Πάντως, η εκλογή του Ντέισελμπλουμ δεν ήταν τόσο εύκολη, καθώς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκε ζήτημα δεύτερης υποψηφιότητας, αλλά τελικά δεν έγινε η έκπληξη.
Από το σκληρό πυρήνα των βορείων χωρών ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, και αναμένεται να δυσκολέψει εμάς τους νότιους – εκτός από το όνομά του – και με την γερμανόστροφη πολιτική του…    

Γιατί «έφυγαν» οι Άραβες;  


Ως πρώτης γραμμής επένδυση προβάλλονταν για πολλούς μήνες η συμφωνία με το Κατάρ για την έκταση του Ελληνικού, από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Αλλά και η κυβέρνηση Σαμαρά είχε επενδύσει πολλά στη συμφωνία αυτή, θεωρώντας ότι τα πετροδολάρια των Καταριανών θα προσέλκυαν κι άλλους επίδοξους επενδυτές. Και τους έταζαν γη και ύδωρ προκειμένου να στρέψουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον στη χώρα.
Όμως, στο δια ταύτα, οι Καταριανοί αποσύρθηκαν, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Ελλάδα, ότι δεν τήρησε τη συμφωνία που είχε γίνει επί κυβερνήσεως ΓΑΠ. Τι προέβλεπε η συμφωνία; Διακρατική συμφωνία, χωρίς την πραγματοποίηση διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, για την ανάθεση του έργου. Κάτι όμως που έρχεται σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και δεν ήταν δυνατόν να τηρηθεί.
Κι έτσι οι Άραβες, πήραν τις κελεμπίες τους και πήγαν αλλού να επενδύσουν, σε άλλες χώρες υπανάπτυκτες, όπου γίνονται ακόμα αδιαφανείς συμφωνίες κάτω απ’ το τραπέζι και ανατολίτικα παζάρια…        

“Παράθυρο” για σύνταξη στα 60  


Παράθυρο για μεγαλύτερη σύνταξη σε ασφαλισμένους που πέρασαν από δύο ή περισσότερα ταμεία, αλλά και για κανονική έξοδο μέχρι και 7 χρόνια νωρίτερα από το 67ο έτος, ανοίγουν για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους δύο ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση που έρχονται να ανατρέψουν εν μέρει τις αλλαγές που ισχύουν στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από την 1/1/2013.
Η μία από τις δύο ρυθμίσεις έχει ήδη πάρει το πράσινο φως για να διατηρηθεί σε ισχύ και μετά την αύξηση του ορίου ηλικίας στο 67ο έτος, ενώ για τη δεύτερη, που αφορά στη συνταξιοδότηση μητέρων ανηλίκων με διαδοχική ασφάλιση, υπάρχει ήδη σχετικό ερώτημα από το ΙΚΑ και αναμένεται η οριστική απάντηση από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σημαντικότερη από τις δύο ρυθμίσεις είναι αυτή που “σπάει” το άβατο των 67 ετών καθώς διατηρείται και με το νέο ασφαλιστικό η δυνατότητα που υπήρχε (ως το 2012) με το νόμο 3863/10 για τους ασφαλισμένους που έχουν τελευταίο φορέα τον ΟΑΕΕ με προηγούμενο το ΙΚΑ να συνταξιοδοτηθούν με τις προϋποθέσεις του ΙΚΑ και με όριο ηλικίας το 60ο έτος.      

Εκτός προανακριτικής ο Σαλτούρος  


Για λίγες ώρες μόνο έμεινε στην προκαταρκτική για το περιβόητο στικάκι ο Δημήτρης Σαλτούρος, αφού μειώθηκε τελικά ο αριθμός των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που θα μετέχουν. Η μείωση των δύο βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ σε ένα, προέκυψε τελικά λόγω πιέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και τελικά έμεινε στην επιτροπή μόνο ο Τάκης Ρήγας.
Ε.Δ.  

Τέταρτη θέση  


Στην τέταρτη θέση σε απορροφητικότητα (συμβασιοποιήσεις και πληρωμές) βρίσκεται η Περιφέρεια ΑΜΘ, ένα χρόνο πριν τη λήξη του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η aftodioikisi.gr. Πρόκειται για μία περίοδο έξι ετών κατά τη διάρκεια της οποίας στο μεγαλύτερο μέρος της (μέχρι 30/6/2011, δηλαδή για 4,5 χρόνια) την ευθύνη για τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Πρόγραμμα (ΠΕΠ) είχαν οι κρατικές περιφέρειες με τους διορισμένους περιφερειάρχες και μόλις τον 1,5 χρόνο οι αιρετοί. Η ΑΜΘ με βάση αυτή την κατάταξη έρχεται στην τέταρτη θέση, ανάμεσα στις εντός συναγωνισμού 11 περιφέρειες (με ομοειδή ΠΕΠ) με συμβασιοποιήσεις 82,8% (458,6 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 553,3 του ΠΕΠ). Ενδιαφέρον θα έχουν τα στοιχεία και η κατάταξη ξεχωριστά στις επιδόσεις των αιρετών περιφερειών, αφού με βάση αυτές θα εξελιχθεί και το επόμενο διάστημα.
Ε.Δ.    

Ο πιο καλός ο μαθητής…


Με όρεξη ξεκίνησε ο Δημήτρης Βορίδης τη θητεία του στην Οικονομική Επιτροπή. Ήρθε με τα χαρτιά του…διαβασμένος με τις σημειώσεις του, τις επισημάνσεις του, τις υποδείξεις του. Ο πιο καλός ο μαθητής…και η πρώτη του μέρα στην Οικονομική Επιτροπή ήταν ήπια…μάλλον όμως επειδή τα θέματα ήταν τέτοια που δεν έχει πεδίο αντιπαράθεσης. Έτσι επειδή τον έπιασε «φαγούρα» δεν κρατήθηκε και όταν ο κ. Σπυριδόπουλος είπε να χαμηλώσουν το τίμημα για το εστιατόριο στο Δασικό χωριό από 100 ευρώ το μήνα σε 50 ευρώ, ο κ. Βορίδης δεν άντεξε και του είπε: «Έχεις συνηθίσεις στις χαμηλές τιμές εσύ…Όπως τότε που ήσουν στο Κολυμβητήριο…». Και φυσικά αναφερόταν στην μεγάλη κόντρα που είχαν τότε με τον κ. Σπυριδόπουλο, ο οποίος κατέγραφε τις ζημιές στο Κολυμβητήριο σε 3.000 ευρώ ενώ ο κ. Βορίδης σε 100.000 ευρώ!
Μ.Ξ.

Στάζει το ταβάνι του δημαρχείου


Το έχουμε ξαναγράψει επανειλημμένως. Το κτίριο του δημαρχείου χρειάζεται επειγόντως επισκευή και ειδικά η οροφή του, πριν πέσει και μας πλακώσει…
Έβαλαν κάτι υποστυλώματα αλλά αυτές είναι προχειροδουλειές και αμφιβάλλω για το πόσο ασφαλές είναι το ταβάνι της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου. Είναι γνωστό ότι πέφτουν σοβάδες αλλά και κάθε που βρέχει τρέχει κιόλας η οροφή. Έτσι οι υπάλληλοι βάζουν κουβάδες …για να μαζεύουν τα νερά. Ιδού και η απόδειξη! Ε πια δεν πάει άλλο. Και το καινούργιο δημαρχείο στην πλατεία ακόμη να τελειώσει….
Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…