Σχόλια 10-01-2013

0

ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και ΑΝΕΛ, θέλουν προκαταρκτική για Παπαδήμο και Παπανδρέου. Αυτό θα πει εθνική συμφιλίωση!    

Καλλιτεχνικός διευθυντής  


Η πρότασή μας δεν είναι νέα. Κι ούτε διεκδικούμε την πατρότητά της. Την έχουμε αναφέρει κατά το παρελθόν και έχει κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης και αφορά την ανάγκη ο δήμος μας ν’ αποκτήσει Καλλιτεχνικό Διευθυντή.
Ως γνωστόν, ο δήμος μας διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις όπως Λαογραφικές, Καρναβαλικές, Γιορτές Παλιάς Πόλης, Χατζιδάκειο Φεστιβάλ, Γιορτές Νεολαίας και άλλες διαφορετικές και μικρότερης εμβέλειας.
Χωρίς να παραγνωρίζουμε την σημαντική προσφορά των υπευθύνων μέχρι σήμερα, επιτέλους θα πρέπει ν’αποκτήσει ο δήμος έναν άνθρωπο που θα έχει την ευθύνη συντονισμού και δράσης, συν τον Προγραμματισμό των εκδηλώσεων. Σήμερα η ύπαρξη ενός Καλλιτεχνικού Διευθυντή είναι απαραίτητη, πέρα από το γεγονός πως αυτή η επιλογή έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια.
Αυτή η πρότασή μας κι ελπίζουμε, επιτέλους, να συζητηθεί και αποφασισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η περίοδος του ερασιτεχνισμού και της Εθελοντικής προσφοράς έχει περάσει. Οι καιροί απαιτούν επαγγελματισμό.
«Ε»    

Θέλει πολιτική βούληση  


Δεν διαφωνούμε με την κίνηση Κοντού να συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές αγροτών του νομού με στόχο να ενημερωθεί το Συμβούλιο Επικρατείας και ν’ αντιμετωπίσει θετικά το θέμα του εμπλουτισμού της παραλιακής ζώνης με νερό από το Νέστο.
Υπάρχει όμως και η νομική πλευρά που θα πρέπει να δώσει τη μάχη της και να την κερδίσει. Διότι εκεί είναι το πεδίο αντιπαράθεσης. Όπως και στα επιχειρήματα των Οικολόγων που ουσιαστικά καθυστέρησαν και οδηγούν σε ακύρωση το σημαντικό αυτό έργο.
Εάν δεν γίνουν αυτές οι κινήσεις κι αν δεν εκφράσει με έντονο τρόπο η πολιτεία την επιθυμία της να γίνει το έργο, δηλαδή να υπάρξει σαφής πολιτική βούληση, μόνον οι υπογραφές δεν θα φέρουν τη λύση.
Είναι μεν ένα μέτρο πίεσης αλλά όχι τώρα στο σημείο που έφτασε η υπόθεση. Μακάρι βέβαια να υπάρξει αποτέλεσμα με την δράση αυτή. Πρώτοι θα το χειροκροτήσουμε, διότι μας έχουν πρήξει οι οικολόγοι με τις προσφυγές και ενστάσεις τους χρόνια τώρα. Οι βολεμένοι σε κάποια θέση του δημοσίου βέβαια…
«Ε»    

Και το ΚΚΕ θέλει “σκαμνί” για Παπανδρέου-Παπαδήμο  


Με ανακοίνωση που εξέδωσε, το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της πρότασης των ΑΝ.ΕΛ. και της Χρυσής Αυγής για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Λουκά Παπαδήμο.
Το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι εκτός από τις προφανείς ποινικές ευθύνες των αρμόδιων υπουργών, υπάρχουν τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες και των Παπανδρέου-Παπαδήμου, που θα πρέπει να διερευνηθούν.
Είναι η δεύτερη φορά που το κομμουνιστικό κόμμα, σε σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα, αποφασίζει να υπερψηφίσει πρόταση άλλου κόμματος. Και μάλιστα κόμματος της ακροδεξιάς! Κοσμογονικές αλλαγές γίνονται εκεί στον Περισσό…  

Ψάχνουν τρόπο να αποζημιώσουν τους ομολογιούχους  


Επιτροπή που θα εξετάσει αν υπάρχει δυνατότητα να αποζημιωθούν οι ομολογιούχοι που έχασαν οικονομίες μιας ζωής μετά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους συστήνει το υπουργείο Οικονομικών.
Η απόφαση ανήκει στην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή αναμένεται να συναντήσει τους εκπροσώπους του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Κατόχων Τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου.
Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι ένας από τους τρόπους που θα εξετασθεί είναι η αποζημίωση μέσω φοροαπαλλαγών. Σε κάθε περίπτωση πάντως τονίζουν ότι η όποια λύση θα πρέπει να φέρει και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείο το οποίο θεωρείται και το πιο δύσκολο στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.          

Οι δικηγόροι και το φορολογικό…


Επειδή πολλοί συμπολίτες μας ρωτάνε τι γίνεται με τους δικηγόρους αν έχουν αποχή αν γίνονται δίκες – σύμφωνα με πληροφόρησή μας από την πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης κα Κική Κιούση – Σιούτη, ο σύλλογος της Ξάνθης αποφάσισε να συνταχθεί με την απόφαση της που θα παρθεί από την Συντονιστική των προέδρων των Δικηγορικών συλλόγων της χώρας που συνεδρίασε χθες. Μέχρι τώρα δεν είχαν αποχή οι δικηγόροι και οι δικαστές και οι δίκες γινόταν κανονικά στην Ξάνθη (δεν συνέβαινε το ίδιο σε Κομοτηνή και Καβάλα λόγω αποχής των δικηγόρων. Ενδέχεται όμως να πραγματοποιηθεί αποχή των δικηγόρων της Ξάνθης για την Παρασκευή οπότε ψηφίζεται το φορολογικό νομοσχέδιο. Να σημειώσουμε ότι οι δικηγόροι καθώς και άλλοι κλάδοι (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί κ.ά) αντιδρούν έντονα στο φορολογικό νομοσχέδιο και ιδιαίτερα στα σημεία της αλλαγής της φορολογικής κλίμακας και της αύξησης του ποσού του τέλους επιτηδεύματος.
Μ.Ξ.    

Προς τον νέο αντιδήμαρχο Καθαριότητας


Δεν είναι πρόθεσή μας να τον «πάρουμε απ’ τα μούτρα» τον νέο αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Θεοδωρίδη γιατί μόλις ανέλαβε καθήκοντα. Αλλά αφού τον συγχαρούμε να του γνωστοποιήσουμε ότι στην οδό Σταθμού και δίπλα στην καπνοθήκη έχει κομμένα κλαδιά δίπλα στους κάδους τουλάχιστον ένα μήνα τώρα. Βρίσκονται πάνω στο πεζοδρόμιο το οποίο έχουν καταλάβει εντελώς…Κοντεύουν να βγάλουν ρίζες…Η υπηρεσία Καθαριότητας περνά αδειάζει τους κάδους αλλά τα κλαδιά τα αφήνει εκεί.
Μήπως να επιληφθείτε κ. Θεοδωρίδη;
Μ.Ξ.
 
«Κι ο μήνας έχει εννιά»


Θα έχετε ασφαλώς ακούσει τη φράση “και ο μήνας έχει εννιά” την οποία χρησιμοποιούμε για να δηλώσουμε μια άνετη ζωή χωρίς άγχος και σκοτούρες, μια χαλαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής, ή γενικά όταν θέλουμε να πούμε ότι κάποιος είναι βολεμένος. Πώς όμως προήλθε αυτή η φράση; Από το “λεξικό της σοφίας” διαβάζουμε: “Η επικρατέστερη εκδοχή για τη φράση αυτή είναι η εξής: Στα πρώτα χρόνια του νέου ελληνικού κράτους, ύστερα από την πολύχρονη δουλεία, οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονταν κάθε εννιά ημέρες και όχι κάθε μήνα που επικράτησε αργότερα και κάθε δεκαπέντε που πληρώνονται μετά από την κατοχή του 1941. Από αυτήν λοιπόν την αιτία πιστεύεται ότι βγήκε και η φράση: “εννιά έχει ο μήνας”. Υπάρχει κι ένα παλιό τραγούδι που λέει: “και ο μήνας έχει εννιά”. Δεύτερη εκδοχή: Ίσως να προέρχεται και από την απάντηση που έδωσαν οι Σπαρτιάτες στους Αθηναίους, όταν αυτοί τους ζήτησαν για να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες: “Είναι εννέα του μηνός και δεν είναι γιομάτο το φεγγάρι …
Μ.Ξ.    

Τα γραφειοκρατικά εμπόδια έδιωξαν την defkalion  


Στους λόγους που οδήγησαν την εταιρία Defkalion Green technologies να μετακομίσει στο Βανκούβερ του Καναδά και να ματαιώσει το πλάνο της για εγκατάσταση του πρώτου εργοστασίου ψυχρής σύντηξης νικελίου και υδρογόνου στην Ξάνθη, αναφέρεται δημοσίευμα του xrima.gr. Το δημοσίευμα, που δεν περιλαμβάνει δηλώσεις από στελέχη της εταιρίας, αναφέρει ότι ανέμεναν για 18 μήνες «προκειμένου να λάβουν από την Πολιτεία την ελάχιστη στήριξη που ζητούσαν, δηλαδή αναγνώριση του τομέα ερευνών τους ως μιας ακόμη πράσινης τεχνολογίας και ένα απλό δάνειο για την ολοκλήρωση των ερευνών και δοκιμών» και προτίμησαν τον Καναδά «Γιατί εκεί η κυβέρνηση όχι μόνο τους επιχορηγεί και τους δίνει επίσημη άδεια λειτουργίας με την πιστοποίηση ότι δεν πρόκειται για συμβατική πυρηνική τεχνολογία, αλλά και τους διαθέτει δωρεάν τα εθνικά του ενεργειακά εργαστήρια για ό,τι χρειαστούνε». Η παρουσίαση της υπόθεσης δείχνει να στηρίζεται και σε εσωτερικές πληροφορίες, αφού στηλιτεύει και το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε μεταξύ του Σ. Ξυνίδη και του Α. Κοντού για την υπόθεση.
Όλα δείχνουν ότι η επένδυση στην Ξάνθη παρά την εύρεση κατάλληλου χώρου και την εξέταση βιογραφικών, ματαιώθηκε χωρίς επιστροφή, αν και το ενδιαφέρον από εταιρίες και επιστήμονες απ’ όλη την Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει ζωντανό.
Ε.Δ.  

Υποχωρεί η παγωνιά  


Βελτίωση παρατηρήθηκε στον καιρό τη χθεσινή ημέρα, αν και το πρωί τα νερά σε δρόμους και διάφορα σημεία της πόλης ήταν παγωμένα, πράγμα που απαιτούσε ιδιαίτερη προσοχή από πεζούς και οδηγούς μοτοσικλετών.
Στην ορεινή περιοχή δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα, αφού και εκεί είναι σταδιακή η βελτίωση. Τα σχολεία του δήμου Μύκης λειτούργησαν κανονικά, με εξαίρεση το σχολείο του Διάσπαρτου, όπου κρίθηκε απαραίτητη η μη λειτουργία του για το λόγο του παγετού.
Ε.Δ.  

Το έργο των άμισθων αντιδημάρχων  


Πράγματι, δεν είναι εύκολο να δεχθεί κανείς να αναλαμβάνει αρμοδιότητες και ευθύνη, χωρίς να πληρώνεται. Το ίδιο ισχύει και για τους άμισθους αντιδημάρχους, οι οποίοι καλούνται να υπηρετήσουν το δήμο και γι’ αυτό είναι και τόσο δύσκολη η απόφαση του δημάρχου. Όμως, ίσως αυτή η διάταξη του Καλλικράτη και απαίτηση της κρίσης, να προωθεί μία ισορροπία, να επαναφέρει δηλαδή τα πράγματα σε μία τάξη, αφού, όσο και αν το ξεχνάμε μερικές φορές (και κάποιοι πιο πολλές), οι δημοτικοί σύμβουλοι θέτουν υποψηφιότητα και εκλέγονται για χάρη της προσφοράς στην τοπική κοινωνία και της προκοπής του τόπου. Και γι’ αυτό, κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να προτάξει για ενδεχόμενα λάθη, αναποτελεσματικότητα ή ολιγωρία, το γεγονός ότι υπηρετεί χωρίς μισθό. Αυτά καλό είναι να λέγονται από την αρχή.
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…