Σχόλια 05-01-2013

0

Πρωτοχρονιά ο ΑΝΤ-ΕΝΑ αλλάζει, γίνεται ΑΝΤΕ-ΜΠΙΡ!!!
Θωμάς Βουγιουκλής
 
Αυτός ο πολιτισμός μας  


Αυτοί είμαστε, αυτός ο δείκτης πολιτισμού μας κι ας μην το κρύβουμε. Εξάλλου υπάρχουν οι αποδείξεις των έργων μας.
Παγκάκια λερωμένα, σπασμένα, αυτοκόλλητα παντού, μουντζούρες στις πινακίδες σήμανσης, σκουπίδια, σπασμένοι πίνακες ανακοινώσεων.
Μια μανία καταστροφής της δημόσιας περιουσίας πρωτοφανής που δεν παρατηρείται σε άλλη πολιτισμένη χώρα.
Ας μην βαυκαλιζόμαστε. Αυτός ο πολιτισμός μας. Διότι όλα τα παραπάνω προέρχονται από μας, από δικές μας ενέργειες.
«Ε»  

Οι κάδοι απορριμμάτων  


Επανερχόμαστε στο θέμα αφού διαπιστώσαμε ότι έχουν κωφεύσει οι υπηρεσίες του δήμου Ξάνθης. Και αναφερόμαστε στην ανάγκη να μπουν μικροί, καλαίσθητοι και πρακτικοί κάδοι απορριμμάτων στα πεζοδρόμια της πόλης.
Το θέμα είναι ιδιαίτερα πολιτισμικό, διότι έχει να κάνει με την εικόνα καθαριότητας της πόλης. Οφείλει ο δήμος να λαμβάνει και να παρέχει όλα εκείνα τα μέτρα για τη διευκόλυνση των δημοτών στον τομέα καθαριότητας. Εάν δεν το κάνει, δεν δικαιολογείται να διαμαρτύρεται για τα πεταμένα κουτιά τσιγάρων, αναψυκτικών και άλλων σκουπιδιών στους δρόμους.
Ας το σχεδιάσει και το υλοποιήσει. Εξάλλου το κόστος δεν είναι δα και υπερβολικό. Και ύστερα, ας το ξεκινήσει με σταδιακή υλοποίηση. Αρκεί να ξεκινήσει.
«Ε»  

Ας σταματήσει η σκύλευση  


Όλες αυτές τις ημέρες μετά το τραγικό συμβάν με τον αποτρόπαιο θάνατο της Ζωής Δαλακλίδου, συνέβη μια πρωτοφανής σκύλευση από μια κατηγορία Μέσων Ενημέρωσης.
Ξεπερνώντας κάθε ιερό και όσιο, για λόγους εντυπωσιασμού, έφθασαν σε απαράδεκτες ακρότητες με στόχο όχι την ενημέρωση, αλλά ουσιαστικά την μνήμη της κοπέλας. Λυπηρό φαινόμενο τυμβωρυχίας και ξεπεσμού που αναπαράχθηκε ασύστολα.
Η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ συνειδητά έμεινε μακριά από τέτοιες λειτουργίες, σεβόμενη το δράμα της οικογένειας και τη μνήμη της Ζωής!
«Ε»  

Οι επιδοτήσεις του ΕΛΓΑ έγιναν ταξίδια και ακίνητα  


Αδιαφάνεια στις συναλλαγές και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος δείχνουν οι έλεγχοι σε τρεις αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις και τα πορίσματα που έφτασαν στην κατοχή της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι έλεγχοι αφορούσαν στην οικονομική διαχείριση της πενταετίας 2007 – 2011 και την τύχη των 14.000.000 ευρώ που έλαβαν οι αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ από τον ΕΛΓΑ (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων). Που πήγαν τα λεφτά; Τα πορίσματα δείχνουν δαπάνες ταξιδιών να πληρώνονταν δύο και τρεις φορές, χωρίς να καταβάλλονται παραστατικά, ενώ ενοικιάζονταν διαμερίσματα για συνδικαλιστές.
Για τη ΓΕΣΑΣΕ συγκεκριμένα, το πόρισμα δείχνει ότι έλαβε επιχορήγηση 1,1 εκατ ευρώ από τον ΕΛΓΑ, στις 13 Μαρτίου του 2012, παρά το γεγονός ότι από 18 Οκτωβρίου του 2011 δεν έχει νόμιμο ΔΣ.    

Πολλοί φοροφυγάδες στους 2.062 της λίστας Λαγκάρντ  


Αυτό που δεν έγινε εδώ και δύο χρόνια, από την στιγμή που ήρθε η αρχική λίστα Λαγκάρντ στην Αθήνα, φαίνεται πως πέτυχαν τα στελέχη του ΣΔΟΕ μέσα σε λίγες ώρες. Να εντοπίσουν φοροφυγάδες στη λίστα.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ΣΔΟΕ ανακάλυψε «εκτεταμένη φοροδιαφυγή» από πολλούς μεγαλοκαταθέτες της HSBC Γενεύης τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη λίστα των 2.062 Ελλήνων της αυθεντικής λίστας Λαγκάρντ.
Το μέγεθος δε της φοροδιαφυγής ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, καθώς τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει οι συγκεκριμένοι καταθέτες δεν δικαιολογούν το ύψος των καταθέσεων τους στην ελβετική τράπεζα. Αν ευσταθούν οι πληροφορίες αυτές, τότε μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος από το ΣΔΟΕ, τα πρόσωπα αυτά θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη και να πληρώσουν τα ανάλογα πρόστιμα.        

Ελληνικό ανέκδοτο  


Ακούσαμε τις ημέρες αυτές – έκπληκτοι οι περισσότεροι – ότι η χώρα παρήγαγε το πρώτο εντεκάμηνο του 2012 πρωτογενές πλεόνασμα!
Όσο κι αν φάνηκε σαν ανέκδοτο στην αρχή, οι πανηγυρισμοί και οι κορώνες των διάφορων γνωστών τηλεοικονομολόγων μας έπεισαν ότι είναι αλήθεια. Μια πρόσκαιρη αλήθεια βέβαια, όπως εξηγήθηκε στη συνέχεια, καθώς οι αυξημένες υποχρεώσεις του δημοσίου το Δεκέμβρη θα ανατρέψουν στο τέλος την κατάσταση και θα καταλήξουμε με μικρό έλλειμμα στο τέλος της χρονιάς. Ωστόσο το γεγονός είναι ότι η κατάσταση έχει αλλάξει.
Κι έτσι το 2013, η Ελλάδα του Μνημονίου, της φτώχειας, της ανεργίας, της ξυλόσομπας και όσων Ελλήνων επιβιώσουν ως τότε, μπορεί να πανηγυρίσει στο τέλος της χρονιάς πραγματικά πρωτογενές πλεόνασμα!
Πρόκειται για εξωφρενική περίπτωση «ευημερίας των αριθμών σε βάρος των ανθρώπων»…    

Σώζεται το «Βοήθεια στο Σπίτι»


Φρέσκο νέο…Από το υπουργείο Εργασίας ανακοινώθηκε ότι αποδεσμεύονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πόροι 60 εκατ. για το «Βοήθεια στο Σπίτι». Έτσι σώζεται προσωρινά το πρόγραμμα που πραγματικά αποτελεί σανίδα σωτηρίας για πολλούς ηλικιωμένους. Όπως γνωρίζουμε σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας με συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, οικογενειακή βοήθεια και συντροφιά.
Είναι καιρός τώρα για να κόβονται τέτοια προγράμματα με τεράστια κοινωνική προσφορά;
Μ.Ξ.      

Το ζητούμενο είναι να παραμείνει ζωντανή…


Μεγάλη διστακτικότητα επιδεικνύουν στο υπουργείο Οικονομικών για την πώληση της ΣΕΚΑΠ. Αυτό που αποτελεί «αγκάθι» είναι ότι η μοναδική προσφορά είναι από τουρκική εταιρεία και φοβούνται ότι αν η ΣΕΚΑΠ περάσει σε τουρκικά χέρια θα υπάρξουν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία. Δεν έχουν καταλάβει ότι η κοινωνία έχει ωριμάσει και δεν διακατέχεται από τέτοιου είδους φοβικά σύνδρομα…
Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να μην κλείσει ένα ακόμη εργοστάσιο και μάλιστα του μεγέθους της ΣΕΚΑΠ. Και δηλαδή δεν κατάλαβα γιατί ο Ινδός θα ήταν καλύτερος από έναν τούρκο αγοραστή; Σημασία να συνεχίσει να λειτουργεί η εταιρεία και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και όσο για τα υπόλοιπα γνωρίζουμε και από ποιους κύκλους εκπορεύονται και τι επιδιώκουν…
Μ.Ξ.    

Εκπτώσεις μέχρι τελικής πτώσης  


Μόνο για τα τυπικά και για τα πολυκαταστήματα ορίστηκε ημερομηνία έναρξης των εκπτώσεων, αφού ήδη οι έμποροι ξεκινούν με 10ήμερα προσφορών και εκπτώσεις, προκειμένου να βγάλουν στην αγορά όσους αντιστάθηκαν την περίοδο των γιορτών.
Σταδιακά το ύψος των εκπτώσεων θα αυξηθεί και θα φτάσει σε επίπεδα μισοτιμής ή και περισσότερο αφού οι καταστηματάρχες ξέρουν πλέον καλά ότι ο καταναλωτής δεν κάνει το «δύσκολο», αλλά αδυνατεί να δώσει παραπάνω. Η κρίση ενίσχυσε τις «αντιστάσεις» ακόμη και όσων έχουν αφού το κλίμα έχει αλλάξει εντελώς.
Ε.Δ.  

Μέχρι τελευταία μέρα… έτρεχαν να απογραφούν  


Χθες ήταν η τελευταία ημέρα απογραφής των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, μετά την παράταση που δόθηκε από τον οργανισμό και ακόμα κάποιοι «έτρεχαν» για να απογραφούν. Το τοπικό κατάστημα του ΟΑΕΕ ανέλαβε μόνο τις περιτπώσεις πληρεξουσίων για όσους αδυνατούσαν να απογραφούν ή ανήλικων τέκνων κάτω των 14 ετών κι έτσι δεν έχει σαφή εικόνα για το πόσοι τελικά απογράφησαν, αφού το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας ανέλαβαν οι τράπεζες. Πάντως, είναι βέβαιο ότι έμεινε ένας αριθμός που δεν απογράφηκε, ωστόσο τις επόμενες ημέρες θα αποσαφηνιστεί πόσοι ήταν αυτοί και κυρίως ποιοι ήταν οι λόγοι που έμειναν… κενές θέσεις.
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…