Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Τριήμερο τιμής στην Κατίνα Βέικου-Σεραμέτη

Τριήμερο τιμής στην Κατίνα Βέικου-Σεραμέτη

0
serameti-empros

Η Ξάνθη γιορτάζει τα 100 χρόνια από τη γέννησή της με πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων στις 10-12 Δεκεμβρίου

Την διοργάνωση ανέλαβαν η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Ίδρυμα θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και το Δίκτυο Λόγου και Πράξης  

Η Ξάνθη, η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Ίδρυμα θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και το Δίκτυο Λόγου και Πράξης τιμούν τα 100 χρόνια από τη γέννηση της θρακιώτισσας δημιουργού Κατίνας Βέικου Σεραμέτη (1912 – 1989) με μια σειρά εκδηλώσεων, στις 10-12 Δεκεμβρίου που περιλαμβάνουν πλούσια πολιτιστικά δρώμενα:
1. Διαβάζουμε και ζωγραφίζουμε τα παιδικά ποιήματα της Κατίνας Βέικου Σεραμετη. Μαθητές και μαθήτριες από το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, το Δημοτικό Σχολείο Άξιον, το Εργαστήρι Ζωγραφικής Κρυωνά Σ., και το Εργαστήρι Ζωγραφικής Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης διάβασαν ποιήματα της Κ. Βέικου Σεραμέτη και τα απέδωσαν με ζωγραφικά έργα.
Στα δημοτικά σχολεία θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για τα παιδικά ποιήματα της Κ. Βέικου Σεραμέτη και θα παρουσιαστούν οι αντίστοιχες ζωγραφιές των παιδιών, στις 10 Δεκεμβρίου ώρα 10:30 πμ στο Άξιον, με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού κ. Νίκης Ξενοπούλου και της υπεύθυνης εκπαιδευτικών θεμάτων κ. Ειρήνης Αποστολακέα Καραπατή και στις 11 Δεκεμβρίου ώρα 10 πμ, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών κ. Ι. Γκορόγια και Β. Καλέση και του Διευθυντή του σχολείου κ. Αν. Μάρκου.
Όλα τα έργα Παιδικής Ζωγραφικής εμπνευσμένης από την ποίηση της Κ.Β.Σ. θα εκτεθούν στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στις 12 Δεκεμβρίου.
2. Εκδηλώσεις για τη Θρακική Λογοτεχνία και την Κατίνα Βέικου Σεραμέτη – Περιλαμβάνεται Εισήγηση και ανάγνωση κειμένων από μαθητές και μαθήτριες από το Β΄ Γυμνάσιο Ξάνθης και το Ιδιωτικό Γυμνάσιο Άξιον. Το πρωί της 12ης Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στο Άξιον στις 8:45 πμ με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών κ. Άντας Δημητριάδου και κ.Μαρίνας Αλατά και του Διευθυντή του Γυμνασίου κ. Ζήση Μπρούμπη και στο Β΄ Γυμνάσιο στις 11: 50 πμ με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών κ. Εριέττας Καραγεωργίου και κ. Χριστόφορου Μαυροφρύδη και του Γυμνασιάρχη κ. Πρόδρομου Νταουτίδη.
3. Παραγωγή δεκάλεπτου cd για τη ζωή και το έργο της Κατίνας Βέικου Σεραμέτη, το οποίο θα μεταδοθεί από ραδιοφωνικούς σταθμούς Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις 12/12/12. Παραγωγή Δικτύου Λόγου και Πράξης και Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, Όμορφη Πόλη.
4. Έκθεση στο Ίδρυμα ΘΤ&Π Παιδικής Ζωγραφικής, Βιβλίων, Χειρογράφων και άλλων Ντοκουμέντων από τη ζωή και το έργο της Κ.Β.Σ., στις 12 Δεκεμβρίου 2012
5. Ημερίδα στις 12 Δεκεμβρίου 2012, στο ‘Π’ των Καπναποθηκών, 6-8 μμ, σύντομες εισηγήσεις, που θα αναφέρονται στο πλούσιο έργο της Κ.Β.Σ., από τους κυρίους/κυρίες Ν. Γεννάδιο, Ν. Σεργκενλίδη, Γ. Ανδρέου, Ελ. Δημητριάδου – Εφραιμίδου, Π. Καμπάκη – Βουγιουκλή, Θ. Μουσόπουλο. Επίσης θα υπάρχουν Απαγγελίες ποιημάτων και Θεατρικό αναλόγιο από τους Ηθοποιούς Β. Λειβαδίτη και Σ. Σαββίδου. Θα παρατεθεί δεξίωση στο τέλος της Ημερίδας.
6. Κατά τη 12η Δεκεμβρίου 9 πμ – 2 μμ δωρεάν επίσκεψη και ξενάγηση στην αίθουσα Κατίνας Βέικου Σεραμέτη που βρίσκεται στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης της ΦΕΞ.
Έχει συγκροτηθεί Τιμητική Επιτροπή που αποτελείται από το Μητροπολίτη Ξάνθης, την πρόεδρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, τον Περιφερειάρχη Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, το Δήμαρχο Ξάνθης και τον Δήμαρχο Καβάλας ως πρόεδρο ΠΕΔ.
Μέλη του Δικτύου και του Ιδρύματος θα συνδράμουν παντοιοτρόπως για την υλοποίηση των τιμητικών εκδηλώσεων, ενώ το οικονομικό κόστος ανέλαβε η Περιφέρεια ΑΜ&Θ. Τη γενική ευθύνη για τον προγραμματισμό και οργάνωση ανέλαβε ο Θανάσης Μουσόπουλος, Συντονιστής του Δικτύου Λόγου και Πράξης – Συγγραφέας – Ποιητής.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…