Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Τρία χρόνια επιμήκυνση για τα δάνεια του δήμου και της ΔΕΥΑΞ

Τρία χρόνια επιμήκυνση για τα δάνεια του δήμου και της ΔΕΥΑΞ

0
dimotik4_12_2012-empros

Μαραθώνια και με εκνευρισμό η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης

Σύσσωμη η αντιπολίτευση απέρριψε συνδιοργάνωση για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της οργάνωσης των ομογενών. Μόνο διευκολύνσεις θα παρέχει ο δήμος    

Με μία συνεδρίαση πέντε ωρών, την αναβολή τριών «βαρβάτων» θεμάτων, μερικά ξεσπάσματα και λίγη επιτάχυνση προς το τέλος, ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συζήτηση των 72 θεμάτων στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης το απόγευμα της Τετάρτης.  
Μόνο διευκολύνσεις και όχι συνδιοργάνωση για το 1ο πανθρακικό αντάμωμα
Η ημερήσια διάταξη «άνοιξε» με το αίτημα της οργάνωσης ομογενών «Ελληνικό Ηλεκτρονικό Κέντρο (HEC)», που ζητούσε στήριξη- συνεργασία για τη διοργάνωση του 1ου Πανθρακικού Ανταμώματος , από τις 6 έως τις 8 Ιουλίου, θέμα που δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις λόγω των αντιδράσεων που είχαν μεσολαβήσει από δημοτικούς συμβούλους. Παρών στη συνεδρίαση ήταν ο καθηγητής του ΔΠΘ Δημήτρης Γεωργίου, που έχει οριστεί ως συντονιστής για την εκδήλωση και ο οποίος παρουσίασε την οργάνωση και την αντίστοιχη δράση της στη Φλώρινα (παν-μακεδονικό αντάμωμα), τονίζοντας ότι η εκδήλωση προσανατολίζεται σε ένα πολιτιστικό αντάμωμα που θα καταδεικνύει το ενδιαφέρον των Ελλήνων της ομογένειας και τη νοσταλγία τους για την πατρίδα. Επεσήμανε επίσης την παράμετρο της τόνωσης της τοπικής αγοράς από την πραγματοποίηση της διοργάνωσης.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση επέμεινε ιδιαίτερα στο ζήτημα της άρνησης συνδιοργάνωσης και παροχής απλά διευκολύνσεων στο HEC, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση για την προετοιμασία του τριημέρου των εκδηλώσεων.
Ο Θανάσης Ξυνίδης, αναφερόμενος έμμεσα στις ακραίες απόψεις που αναπτύσσονται στο φόρουμ της οργάνωσης με εθνικά- πατριωτικά χαρακτηριστικά, υπογράμμισε ότι ο δήμος δεν μπορεί να θέσει υπό την αιγίδα του τυχόν παράλληλες εκδηλώσεις που ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόβλημα στις ισορροπίες της ευαίσθητης περιοχής μας.
Ο Νίκος Ανταμπούφης ισχυρίστηκε ότι αν είναι απλά η παραχώρηση χώρου για τις εκδηλώσεις αρμόδια είναι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπως σε κάθε άλλη περίπτωση, ενώ, αν και δεν επανέλαβε τις αντιρρήσεις του για το θέμα, με μία πολιτική του τοποθέτηση στηλίτευσε το «όψιμο ενδιαφέρον των ομογενών που πιάνουν ‘στασίδι’».
Ο Χρίστος Πούλιος διαφώνησε, όπως είπε, με τις «συνομωσιολογίες», αλλά τάχθηκε υπέρ μόνο για την παροχή διευκολύνσεων και όχι για τη συνδιοργάνωση.
Και ο Γιώργος Κολλάρος από την πλευρά του, εξήρε την παρουσία του καθηγητή στο πανεπιστήμιο, αλλά τάχθηκε κατά της συνδιοργάνωσης., συμπληρώνοντας παράλληλα ότι ο διάλογος έφερε δικαίωση για τις αντιδράσεις που είχαν εκδηλωθεί.
Ο κ. Γεωργίου δεσμεύτηκε να μην ενταχθεί στο πρόγραμμα κάτι που δε θα είναι υπό τον έλεγχο του δήμου, ενώ διευκρίνισε ότι οι απόψεις στο φόρουμ «δεν ελέγχονται ως προς τις θέσεις παρά μόνο ως προς την κοσμιότητα».
Το θέμα εγκρίθηκε με πλειοψηφία και τον κ. Ανταμπούφη να καταψηφίζει.  
Σε ρύθμιση τα δάνεια του δήμου και της ΔΕΥΑΞ
Την υπαγωγή στη διάταξη του άρθρου μόνου Γ5.1 του Ν. 4093/12 σχετικά με την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει ο δήμος και η ΔΕΥΑΞ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο, με το βλέμμα στις ακόμη δυσκολότερες μέρες που έρχονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ρύθμιση για το δάνειο του δήμου, με υπόλοιπο περίπου 5 εκ. ευρώ, που αφορά στην αγορά του κτιρίου για το νέο δημαρχείο, αφορά σε τριετή επιμήκυνση με επιτόκιο που από 5,9% μειώνεται στο 5,4%. Ο Δημήτρης Βορίδης αρνήθηκε να στηρίξει χρέη που, όπως υποστήριξε, οφείλονται σε κακή διαχείριση και που θα επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, ο Νίκος Ανταμπούφης υπερψήφισε ζητώντας «κούρεμα» για τις οφειλές των δήμων, ενώ η Μπέτυ Πατσίδου επέμεινε στο αίτημα να οριστεί το ακριβές ποσό της επιβάρυνσης από την επιμήκυνση. Ο Δημήτρης Μπένης δεσμεύτηκε να ενημερώσει σχετικά κατόπιν συνεννόησης με τη διευθύντρια του δήμου. Το θέμα καταψήφισαν «Πολίτες για την Αλλαγή» και Γιώργος Κολλάρος.
Αντιστοίχως στη ρύθμιση θα υπαχθούν και τα δάνεια της ΔΕΥΑΞ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μανόλη Τσέπελη τα συνολικά υπόλοιπα των δανείων της ΔΕΥΑΞ, ανέρχονται σε 3.8 εκ. ευρώ και αφορούν σε 5 δάνεια από το 2003 μέχρι το 2008, ενώ μετά τη ρύθμιση τα ετήσια τοκοχρεωλύσια θα ανέρχονται σε 220.000 ευρώ.
Σχετικά με το θέμα των οικονομικών του δήμου, που αναλύθηκε και κατά τη συζήτηση του θέματος των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου του 2012, ο Ηλίας Βασιλούδης βασιζόμενος στο πόρισμα της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου που ζητά περιστολές δαπανών και υπερεκτιμημένα έσοδα, ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις, ενώ ο Χρίστος Πούλιος τόνισε ότι: «τα πράγματα άλλαξαν. Τέλος τα καλαμπούρια. Τέλος και οι ελαστικοί προϋπολογισμοί. Πλέον επιτρέπεται απόκλιση μόλις 10% από τον προϋπολογισμό, αλλιώς θα αναγκαστούμε να επιβαρύνουμε τους δημότες μέσω τελών». Ο δήμαρχος συμφώνησε, αλλά σχολίασε ότι και το κράτος θα πρέπει να έχει συνέπεια.  
Καμία αύξηση, μία μείωση στα δημοτικά τέλη
Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπή για «πάγωμα» των δημοτικών τελών. Ο Γιώργος Κολλάρος ζήτησε ειδική μέριμνα για τρίτεκνους- πολύτεκνους, αλλά δεν εισακούστηκε, το Σώμα ενέκρινε τη μείωση των τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων, ενώ παρέμβαση έκανε ο Γρηγόρης Παναγιωτίδης σχετικά με τα τέλη των κοιμητηρίων στην δημοτική ενότητα Σταυρούπολης, χαρακτηρίζοντας υψηλό το τέλος των 80 ευρώ. Ο δήμαρχος του αντέτεινε ότι ήδη μειώθηκε από τα 120 ευρώ που ίσχυε πριν τον Καλλικράτη. Τόσο ο δημοτικός σύμβουλος από τη Σταυρούπολη, όσο και υπηρεσιακός παράγοντας της περιοχής ισχυρίστηκαν ότι αυτό ποτέ δεν καταβαλλόταν και ότι η περιοχή έχει αρκετές εκτάσεις για να διατεθούν γι’ αυτό το σκοπό, ώστε να μην επιβαρύνονται οι δημότες. Ο δήμαρχος δέχθηκε να μειωθεί το τέλος διάθεσης στα 60 ευρώ για τη Σταυρούπολη.
Σχετικά με την απόκλιση του 14,5% στα έσοδα του δήμου που επεσήμανε ο Χρίστος Πούλιος, ο δήμαρχος απάντησε ότι έσοδα και έξοδα θα ισοσκελιστούν με τις μειώσεις που έχουν υποστεί οι αμοιβές του προσωπικού.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…