Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Σύγκρουση Κράτους και Κοινωνίας

Σύγκρουση Κράτους και Κοινωνίας

0

– κίνδυνος έκρηξης του ηφαιστείου εις την Ελλάδα –

Θρίαμβος και πανηγυρισμοί εις τις Βρυξέλλες την 12η Δεκ. 2012 από κυβερνητικούς παράγοντες για την έγκριση της «δόσης» των 54.5 δισεκατομμυρίων Ευρώ. Ταυτόχρονα μία παραίνεση προς όλους μας: ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος. Η μάχη συνεχίζεται για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση, ότι η Πολιτεία «δεν τρομοκρατείται»! Πολλά θα ακούσουμε ακόμη από πολιτειακούς παράγοντες και τα μεγάλα ΜΜΕ που όλοι μαζί εντέχνως παραπληροφορούνε τους Έλληνες πολίτες.
Ελέχθη κατά την συνέντευξη ότι τα δάνεια που πήρε η Πατρίδα μας μετά το 2011, μαζί με την τελευταία «δόση» των 54.5 δις, υπερβαίνουν τα 140 δις Ευρώ. Υψηλότερο κατά πολύ από την συνολικό χρέος της Αργεντινής το οποίο ήταν 70 δις δολάρια. Δεν ελέχθη όμως ότι μετά την άρνηση αποπληρωμής του χρέους της, η Αργεντινή αποσυνδέθηκε από το δολάριο και αποκόπηκε από τις διεθνείς χρηματαγορές, χωρίς έκτοτε ούτε ένα δολάριο δάνειο.
Πολλά έχουν γραφτεί από τον γράφοντα σε διάφορα άρθρα του της τελευταίας 15ετείας, ότι επίκειται η αιφνίδια κατάρρευση της Πατρίδας μας, λόγω μίας αλλοπρόσαλλης οικονομικής πολιτικής. Πολλά θα μπορούσε επίσης να επιχειρηματολογήσει κανείς για την συμπεριφορά του πολιτικού συστήματος, το οποίο αν και η κρίση επιδεινώνεται, συνεχίζει ακατάπαυστα να παραπλανεί, με πλύση εγκεφάλου, τον Ελληνικό Λαό.
Όποιος όμως γνωρίζει την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους, την φιλοσοφία, την νοοτροπία και τον τρόπο σκέψης των, έχει μία τελείως διαφορετική αντίληψη, ερμηνεία και αντιμετώπιση των πεπραγμένων εις την χώρα μας. Ευθύς αμέσως μετά την έγκριση της δόσης των 54.5 δις Ευρώ ο Πρόεδρος του Eurogroup Junker, ο οποίος ειλικρινώς ενδιαφέρεται για την Πατρίδα μας, είπε τα εξής: «Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει και σε μία νέα βοήθεια της Ευρώπης».Η δήλωση του εξέχοντος Προέδρου του Eurogroup πέρασε όμως απαρατήρητη και χωρίς ερμηνεία από την πολιτική ηγεσία και τα ελληνικά ΜΜΕ. Η ακτινογραφία όμως της δήλωσης του προσδίδει ιδιαίτερη σημασία: ο κ. Junker όπως και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά και διεθνείς οικονομικοί αναλυτές, γνωρίζουν ότι και η δόση αυτή των 54.5 δις, η οποία εις την ουσία είναι νέο χρέος και αυξάνει σε δυσθεώρητα μεγέθη το γενικό χρέος της Ελλάδος, δεν θα βοηθήσει εις την διάσωση της χώρας μας.
Η απαισιοδοξία όλων των ξένων παραγόντων στηρίζεται δυστυχώς εις την γενική θεώρηση ότι η Ελλάδα αποτελεί μία ειδική περίπτωση. Ότι εδώ και μερικές δεκαετίες το περιβάλλον εις την χώρα μας κατέληξε να είναι εχθρικό για την λειτουργία ενός οικονομικού συστήματος, που υποστηρίζει μία υγιή οικονομική ανάπτυξη. Αυτή η απαισιοδοξία επαυξάνεται και από τις οδυνηρές εικόνες που παρουσιάζει καθημερινώς η χώρα μας.
Ενώ η Πατρίδα μας ψυχορραγεί, οι ηγεσίες διαφόρων επαγγελματικών τάξεων συνεχίζουν έναν ανελέητο, αδυσώπητο, αδελφοκτόνο πόλεμο μεταξύ των. Αφενός μεν για την διάσωση των προνομίων των, ο καθένας ξεχωριστά για τον εαυτό του, αφετέρου δε στρεφόμενοι όλοι τους μαζί και ταυτόχρονα και εναντίον του Κράτους, το οποίο εις το παρελθόν για κομματικούς λόγους τους παρέσχε πολλά οικονομικά και κοινωνικά προνόμια. Όλα αυτά, δυστυχώς, εν γνώσει όλων μας, με ξένα χρήματα και χωρίς παραγωγική συνεισφορά!
Όμως η πολιτική ηγεσία, η οποία πιέζεται ασφυκτικώς από τους δανειστές, χαρακτηρίζει την απελπιστική συμπεριφορά των αντιδρώντων επαγγελματικών τάξεων ως «τρομοκρατική» και δηλώνει ότι δεν τρομοκρατείται. Από την άλλη πλευρά εμφανής είναι και η έντονη αντίδραση των εις τα επαχθή μέτρα του Κράτους, τα οποία αποκαλούν «τρομοκρατικά». Όλη αυτή η κατάσταση ενέχει τα χαρακτηριστικά μίας σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ Κράτους και Κοινωνίας, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Αξιοπαρατήρητο είναι ότι οι διάφοροι Πολιτικοί Φορείς, αλλά και τα μεγάλα ΜΜΕ δεν αντιλαμβάνονται τον μεγάλο κίνδυνο που ενέχει αυτή η διαφαινόμενη σύγκρουση μεταξύ Κράτους και Κοινωνίας. Όπως δεν αντιλαμβάνονται και το γεγονός, ότι η άρνηση της Γερμανίας να συναινέσει εις την διαγραφή του γενικού χρέους της χώρας μας, δεν οφείλεται στις γερμανικές εκλογές του Οκτωβρίου 2013, όπως εσφαλμένως ή σκόπιμα ισχυρίζονται ελληνικοί παράγοντες. Ότι η Μέρκελ «φοβάται» την συμπεριφορά των ψηφοφόρων της, και ότι θα αποδοκιμασθεί σε περίπτωση που συναινέσει εις την διαγραφή του χρέους της Ελλάδος. Ο ισχυρισμός αυτός είναι αναμφίβολα προσχηματικός, τελείως ανυπόστατος και γελοίος, για τους κάτωθι λόγους: Κατά την γενική εκτίμηση όλων των διεθνών παραγόντων, αλλά και των δημοσκοπήσεων, η Καγκελάριος Μέρκελ χαίρει της μέγιστης εμπιστοσύνης του γερμανικού λαού, αλλά και όλων των αγγλοσαξόνων της Ευρώπης. Είναι ισχυρότατη και αποκαλείται ως η Σιδηρά Καγκελάριος από την εποχή του Καγκελάριου Bismarck του 1870/71, ο οποίος ανέδειξε την Γερμανική Αυτοκρατορία.
Η Μέρκελ και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, ανησυχούν ενδομύχως για την χαοτική κατάσταση που παρουσιάζει καθημερινώς η χώρα μας, με τις αδυσώπητες συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ Κράτους και Κοινωνίας. Για την εντεινόμενη γάγγραινα της φοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής, την ανικανότητα της Δημόσιας Διοίκησης για πάταξη της διαφθοράς και της ανομίας, από τα οποία πάσχει και ή ίδια. Επικίνδυνα και μακροχρόνια φαινόμενα που εκμηδενίζουν κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης της μεγάλης ύφεσης και της τεράστιας ανεργίας, αλλά και την αποτελεσματικότητα των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων Ευρώ τα οποία υπό μορφή δανείων χορηγούνται στην Ελλάδα.
Οι ανείπωτες ανησυχίες των Ευρωπαίων Εταίρων προϊδεάζουν ότι η εντεινόμενη εξαθλίωση των Ελλήνων, με τα εξοντωτικά μέτρα του ανίκανου πολιτικού συστήματος και του διεφθαρμένου Κράτους, θα οδηγήσουν εντός του 2013 σε μία κοινωνική έκρηξη. Μία έκρηξη η οποία θα έχει τις διαστάσεις ενός ηφαιστείου, η οποία θα οδηγήσει αναπόφευκτα όχι σε μία επιλεκτική χρεοκοπία, αλλά σε μία πολιτική εκτροπή υπό την μορφή μίας επιλεκτικής Δικτατορίας. Όσο αποκρουστικό αν και ακούγεται αυτό το ενδεχόμενο, ένα πράγμα είναι ιστορικώς αποδεδειγμένο: Δημοκρατία και Δικτατορία, δίδυμες αδελφές με «Δ» και με 10 γράμματα της αλφαβήτου, είναι εφεύρημα των μεγάλων και σοφών προγόνων μας. Ώστε η δεύτερη αδελφή, για ένα απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, ως αποτρεπτικό φάρμακο, να βοηθήσει εις την ανάρρωση της πρώτης.  
Γεώργιος Εμ. Δημητράκης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Γεώργιος Εμ. Δηµητράκης
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…