Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οι φορείς αλληλεγγύης στήνουν κανάλια επικοινωνίας

Οι φορείς αλληλεγγύης στήνουν κανάλια επικοινωνίας

0
synantisi_allileggyi-empros2_2012

Δεύτερη συνάντηση εργασίας και συντονισμός στο Γηροκομείο

Το κράτος όχι μόνο αδυνατεί να ανταπεξέλθει στην κοινωνική πρόνοια, αλλά θέτει και εμπόδια στον εθελοντισμό    

Δεύτερη συνάντηση εργασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα πραγματοποίησαν οι εθελοντικές οργανώσεις της Ξάνθης το απόγευμα της Τετάρτης, κατά σύμπτωση την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, με πρωτοβουλία της Ομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σκοπός της έκτακτης συνάντησης ήταν αφενός η αναζήτηση λύσης για συγκεκριμένη οικογένεια με σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, αλλά και η ανάπτυξη καναλιών επικοινωνίας μεταξύ των φορέων που ασχολούνται με την κοινωνική αλληλεγγύη και που έχουν εντείνει τη δράση τους εξαιτίας των αυξανόμενων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν άτομα των ευπαθών και ασθενέστερων οικονομικά ομάδων της περιοχής μας.
Στη συνάντηση, η ανταπόκριση ήταν θερμή και η συζήτηση εκτυλίχθηκε σε θετικό κλίμα. Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν: Το Γηροκομείο Ξάνθης, οι Φίλοι του Γηροκομείου, οι Γυναίκες Χωρίς Σύνορα, ο Ερυθρός Σταυρός, το Κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο και το τραπέζι της αγάπης, ο Ροταριανός Όμιλος, η Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος, οι εθελοντές αιμοδότες, ο σύλλογος καρκινοπαθών, ο σύλλογος επικουρικών υποτροφιών, ο σύλλογος καρκινοπαθών, ο σύλλογος τριτέκνων, το σώμα οδηγισμού, ο σύνδεσμος απόστρατων αξιωματικών, το σώμα προσκόπων και η Κίνηση Ενεργών Πολιτών. Λόγω προγραμματισμένης εκδήλωσης δεν παρέστησαν το Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης και οι Φίλοι του Ψυχολογικού.
Από τον Γιάννης Παπαχρόνη διευκρινίστηκε στους εκπροσώπους των φορέων ότι δεν υπάρχει πρόθεση για σύσταση ενός κοινού σχήματος ή διαμόρφωσης κάποιας ιεραρχίας, γιατί η προσπάθεια επικεντρώνεται περισσότερο στη συνεργασία των φορέων και την οργάνωση κοινών δράσεων, όπου είναι εφικτό.  
Το κράτος «τροχοπέδη» για την κοινωνική αλληλεγγύη
Οι παρευρισκόμενοι με αφορμή τη συζήτηση και την προσπάθεια αναζήτησης συντονισμένης λύσης για το ζήτημα που έχει προκύψει σε οικογένεια τεσσάρων ανήλικων και ενήλικων παιδιών, των οποίων το σπίτι είχε πρόσφατα καεί, διαπίστωσαν το μεγάλο έλλειμμα της Πολιτείας σε υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και αδυναμίας της να παρέμβει εκεί όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη.
Η κ. Μαίρη Μπεμπέκη από την ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δράσεις εθελοντισμού, όπως η διανομή κουλουριών σε μαθητές μέσω της προσφοράς των αρτοποιών, αλλά και η αντίστοιχη πρωτοβουλία του αλιευτικού συνεταιρισμού σε παροχή ψαριών. Κύριο εμπόδιο είναι η απαίτηση της πληρωμής του ΦΠΑ για κάθε δωρεά, πράγμα που αποθαρρύνει και άλλους επαγγελματίες που θα ήθελαν να συνδράμουν σε αυτές τις προσπάθειες αλληλεγγύης. Αυτό που τονίστηκε είναι αφενός οι προϋποθέσεις γι’ αυτές τις δωρεές σε επίπεδο παραστατικών, αλλά και το νομικό κενό που υπάρχει για δομές όπως τα κοινωνικά ιατρεία, φαρμακεία ή παντοπωλεία, την δραστηριοποίηση των οποίων ώθησε η κρίση, αλλά χωρίς την αντίστοιχη νομοθετική κάλυψη από το κράτος. Η κ. Βούλα Αντωνιάδου από τις Γυναίκες Χωρίς Σύνορα σχολίασε ότι: «το κράτος εξαντλεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στο επίπεδο των εθελοντικών δράσεων», ενώ η κ. Μπεμπέκη ανέφερε ότι ούτε λίγο ούτε πολύ από την Εφορία τη συμβούλευσαν ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος για πλήρη νομιμοποίηση αυτών των δράσεων και άρα «για να μη μπλέξει» το καλύτερο είναι να τις αποφύγει.  
Συντονισμός και ενημέρωση για τις δράσεις αλληλεγγύης
Επίσης, οι συμμετέχοντες φορείς αποφάσισαν τη σύνταξη μία κοινής λίστας με τα στοιχεία επικοινωνίας και τις δράσεις της κάθε οργάνωσης, ώστε κατά περίπτωση να δίνεται η δυνατότητα συνεργασίας, συνδιοργάνωσης ή και αλληλοϋποστήριξης στο επίπεδο της αλληλεγγύης και των κοινωνικών δράσεων, είτε πρόκειται για μαζικές δράσεις ή για μεμονωμένα περιστατικά.  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …