Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ουρά» στην Εφορία για να… «παρκάρουν» τις …πινακίδες

«Ουρά» στην Εφορία για να… «παρκάρουν» τις …πινακίδες

0
Eforia_1-empros

Πάνω από 2.200 Ξανθιώτες καταθέτουν και φέτος τις πινακίδες τους αδυνατώντας να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας  

4.000 οχήματα ακίνητα στην Ξάνθη σε σύνολο 50.000. Το χιούμορ …σώζει: «Το λέμε βλάβη στον κινητήρα…»
   
Κοσμοσυρροή χθες στην Εφορία (Α΄& Β΄ΔΟΥ Ξάνθης) από πολίτες με τις «πινακίδες στο χέρι»! Η «ουρά» μετρούσε πάνω από 200 άτομα στις 11.30 το πρωί της Πέμπτης 27 Δεκεμβρίου ενώ είχαν ήδη περάσει από το πρωί και καταθέσει τις πινακίδες τους περίπου άλλοι τόσοι.   Όπως μας πληροφορεί ο προϊστάμενος του αρμοδίου τμήματος κ. Βέρτης σε πάνω από 2.200 υπολογίζονται αυτοί που θα καταθέσουν αίτηση ακινητοποίησης αυτοκινήτου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου προκειμένου να απαλλαχθούν από τα τέλη κυκλοφορίας.  
4.000 οχήματα ακίνητα στην Ξάνθη
Το φαινόμενο εμφανίστηκε προπέρσι (2010) και πέρσι έσπασε κάθε ρεκόρ σε πανελλαδικό επίπεδο, με κατάθεση 2.000 πινακίδων. Απ’ αυτές – σύμφωνα με τον κ. Βέρτη – ένα 10% έχει ανακτηθεί από τους ιδιοκτήτες τους αφού έχουν πληρώσει τα τέλη. Τώρα προστίθενται και άλλοι 2.200 και συνολικά 4.000 οχήματα(αυτοκίνητα – φορτηγά, δίκυκλα κ.λ.π.) θα μείνουν ακίνητα στην Ξάνθη, η οποία μετρά περίπου 50.000 οχήματα, ποσοστό που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό και αποτελεί στοιχείο της οικονομικής θέσης των πολιτών. Η μείωση των μισθών και η έκρηξη της ανεργίας σε συνδυασμό με τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, τα ασφάλιστρα, τις έκτακτες εισφορές και την άνοδο των τιμών των καυσίμων… οδηγούν πολλούς οδηγούς να θέτουν σε προσωρινή ακινησία τα οχήματά τους για να περιορίσουν τα έξοδα. Ένας σημαντικός αριθμός των πινακίδων που επιστρέφονται δεν είναι παλαιών αυτοκινήτων αλλά κυκλοφορίας 5-10 ετών, πράγμα που δείχνει ότι οι ιδιοκτήτες τους, λόγω της οικονομικής στενότητας, θέλουν να απαλλαγούν έστω και για ένα διάστημα από τα επιπλέον έξοδα για τη συντήρηση και τη χρήση του αυτοκινήτου.  
Το λέμε «βλάβη κινητήρα»
Μπορεί να λεφτά να λείπουν δεν λείπει όμως το χιούμορ …αλλά και η διάθεση αυτοσαρκασμού που είναι χαρακτηριστικό της ψυχοσύνθεσης του νεοέλληνα όπως επίσης και το να αντιμετωπίζει τις αναποδιές όχι με μιζέρια αλλά με χαμόγελο έως και με μια στωική διάθεση. Στην ερώτησή μας γιατί καταθέτει τις πινακίδες ο κ. Στέλιος απαντά: «Λόγω βλάβης στον κινητήρα…Έτσι το λέμε τώρα….αντί να λέμε ότι δεν υπάρχει σάλιο και που μας καταντήσανε…Έχουμε ακόμα αξιοπρέπεια» μας απαντά με χαμόγελο. Και πως θα μετακινείστε τώρα ρωτάμε τον κ. Θανάση που έχει υπό μάλης τις πινακίδες του αυτοκινήτου του και περιμένει υπομονετικά στην ουρά να τις καταθέσει: «Ε…με κανένα φίλο…Τι να κάνεις. Η βενζίνη είναι απλησίαστη, τα τέλη φωτιά, τους μισθούς και τις συντάξεις τις κόψανε, δεν μπορούμε να το συντηρήσουμε…Γυρνάμε πίσω σε εποχές που τα αυτοκίνητα ήταν μετρημένα…», περιγράφει ο κ. Θανάσης με τον πιο απλό και πιο αληθινό τρόπο την κατάσταση στην Ελλάδα των μνημονίων.  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …